2022.07.09 21:48 BRANTON Olvasottság: 940x
3

Menekülj, mert megkötsz!

Jaume Collet-Serra 2005-ben megrendezte a Viasztestek c. filmet, amelyet a mai nap újráztam. Azt kell írnom, hogy ugyanannyira tetszett, mint pár éve. Jaume egyébként sem egy rossz rendező, ez az alkotás pedig a jobb filmjei között van. Tisztes iparos, akinek ugyan nem mindig sikerül nagyot durrantania,de 2009-ben sikerült, Az árva c. filmmel. Arról is írok majd mindenképp, de először lássuk a Viasztesteket.

Carly a testvérével és a baráti társaságával, egy egyetemi futballmérkőzésre utazik. Éjszaka megpihennek, sátrat vetnek. Egy gyanús alak megjelenik egy autóval, aki a frászt hozza a társaságra. Reggel felébrednek, észreveszik, hogy valaki megrongálta az autójukat. Szorult helyzet ez, de mégsem pánikolnak be. Úgy gondolják, hogy segítséget kérnek. A segítség nincs is messze, hiszen a közelben található egy Ambrose nevezetű városka. A városban van egy kis látványosság, mely egy viaszház. Viaszbábuk, viaszfigurák, hasonló művészeti darabok. A viaszbábuk viszont ijesztően életszerűek. A társaság nem is hinné, hogy egykoron ők is emberek voltak.

Menekülj, mert megkötsz!

Ez a mozi az 1953-as Panoptikum - A viaszbabák háza adaptációja, amely egyébként szintén egy feldolgozás volt, hiszen a legelső viaszmozi 1933-ban készült, mely A Panoptikum rejtélye címet kapta. Jelen alkotásunk többnyire negatív kritikát kapott megjelenésekor, amelyet valahol megértek, valahol nem. Karakterei sablonosak és idióták, kivéve két karaktert. Carly (Elisha Cuthbert) és Nick (Chad Michael Murray) nagyon jól funkcionálnak együtt. A többiek mint írtam sablonosak és idióták.

Az alkotás hangulatvilága néhol meglepően gótikus, de többnyire a Halálos kitérőhöz tudnám hasonlítani. Írhatnánk és mondhatnánk, hogy egy átlag slasherrel van dolgunk, de ez határozottan nem tükrözné a valóságot. Filmünkben körülbelül 45 percnek kell eltelnie, hogy megtörténjen az első gyilkosság. Ez abszolút nem probléma, sőt leginkább pozitívum, hiszen az első gyilkossághoz vezető út izgalommal van kikövezve. Meglehetősen feszültségteljes mozit kapunk addig, apróbb ijesztegetésekkel, melyekkel kapcsolatosan vegyes érzéseim vannak. Néhol olcsó jumpscareket kapunk, néhol pedig remek hangeffekteket, melyeket jókor,jó helyen kapunk.

A hátralévő 1 óra sem unalmas, csak átcsap thrillerből horrorba, ami szintén nem probléma, de helyenként nem tud működni,ugyanis a genyák ostoba döntéseket hoznak. Nem annyira zavaró, nem tud kirántani az izgalommal átfűtött fotelből, szóval semmi gond. A rendezés nagyon a helyén van, hiszen még mai napig is baromi látványos szcénákat kapunk, melyek közül leginkább a végső viaszházas csatát emelném ki. Konvencionális elemek korrekt felhasználása, egy jó kis slasher-sztoriban, melynek körítése meglepően egyedi. No nem az előző két feldolgozás tükrében, hanem úgy en bloc a horrorok között. Egy frankó kis horror-thriller ez, melynek jobban örültem volna picivel, ha inkább a thriller vonalat helyezik előtérbe. 5-ből 4 csillag az ítéletem.

75 Viasztestek  (2005)

horror

Hat jó barát útnak indul, hogy az évad legjelentősebb focimeccsét végignézzék. Az út hosszú, ezért éjszakára sátrat bontanak, az utat pedig másnap folytatják, vagyis csak... több»

3