2022.12.26 11:41 Artemisia Olvasottság: <100x
3

Mikulás újra akcióban

Kurt Russell Mikulása 2 év után visszatért Goldie Hawn Mikulásnéjával kiegészülve, hogy újra megmentsék a karácsony szellemét. A viszonylag jól sikerült első részben a Pierce családnak – különösen Teddynek – sikerült túljutnia egy nagyon nehéz időszakon: elkezdték feldolgozni az apa, Doug halálát, és elkezdtek nyitni egymás felé. 2 évvel az első rész eseményei után a családdal nagyjából minden rendben van, illetve majdnem minden: Teddy leszokott az autólopásról, és egy nyugodt, laza srác lett, az anyának, Clairnek pedig új párja lett, Bob, akivel immár együtt készülődnek a karácsonyra. Teddy kedveli Bobot, és örül anyja boldogságának, ellenben a kamaszodó Kate képtelen megbarátkozni a gondolattal, hogy az apja helyét más veszi át. Legszívesebben eltűnne, amit egy rossz útra tért manó, Belsnickel ki is használ: Kate és Bob fia, Jack átkerülnek az Északi-sarkra, Mikulásfalvába, ahol a bosszút forraló Belsnickel ellen kell megmenteniük a karácsonyt Mikulással és Mikulásnével együtt.

A film tehát – a folytatásfilmek jól kitaposott ösvényét követve – igyekszik mindenben túllicitálni az első részt. Fordulatok, helyszín, humor, manók, karácsonyi hangulat, mindenre igyekszik rátenni egy lapáttal, az eredmény mégis felemás lett. Az első részt rendező Clay Kaytistól Chris Colombus vette át a stafétát, aki a Reszkessetek, betörők! 1-2 rendezése mellett a Kelekótya karácsony forgatókönyvírója és a 2018-as Karácsonyi krónikák producere is volt.

Mikulás újra akcióban

Clay Kaytis földhözragadtabb, minden korosztály számára élvezhető filmje után azonban Chris Colombus egy jóval meseszerűbb sztorit tett le az asztalra, mely inkább a kisebb gyerekeket célozza és az első rész számos erősségét a visszájára fordítja. A történet ugyan jóval több bonyodalmat és kalandot tartogat, és még egy sztereotip gonosz karaktert is behoz, mégis kevésbé tartalmas, mint az előző rész története, ami Teddy jobb belátásra térését szolgálta. Itt Kate és az ő gyásza van a középpontban, azonban az ő tanulságait szörnyen szájbarágósan, az önző manó, Belsnickel „finom” párhuzamával tálalják. Az első részt elcipelő Mikulás most sokkal visszafogottabb, a vagányság helyett a cukiság dominál a negédes Mikulásnével közös jeleneteiben. Kurt Russell és Goldie Hawn párosa még így is a film legműködőképesebb momentumai. Belsnickelt (a tipikus szomszédsrác kinézetű Julian Denninson) olyan nehéz komolyan venni antagonistaként, hogy maguk a szereplők sem veszik komolyan. Jack karaktere pedig jószerével feleslegesen került a filmbe.

Clay Kaytis filmje pontosan azért működött, mert földhöz ragadt, némileg abszurd is volt, Chris Colombus azonban a habos-babos, cukormázas karácsonyi klisékkel öntötte nyakon azt a hangulatot, amit Kaytis megalapozott 2018-ban. A Karácsonyi krónikák 2. etapja tehát egy közepesen szórakoztató tucat karácsonyi komédia lett, amit leginkább a kisebb gyerekeknek fog tetszeni.

családi | fantasy | kaland | vígjáték

Kate (Darby Camp) újra izgalmas kalandba keveredik. Bár az idei karácsonynak a családi béke jegyében kellene telnie, a lázadó kamaszlány nem hajlandó elfogadni anyja új párját,... több»

3