2023.07.06 18:58 Interfectorem Sabnock Olvasottság: <100x
0

Kaland, barátság, csipetnyi kisváros-megmentés.

Tini horror a nyolcvanas évekből?

Igen létezett, és nagyon "menő" volt!

Kaland, barátság, csipetnyi kisváros-megmentés.

Nemrégen kaptam a fejemre egy bizonyos "periodikus jelenség-feritől" , hogy nem írok semmit, úgyhogy megpróbálok ezen változtatni....

Na de az egyszerű lényektől vissza a filmig, hiszen annak van értelme, és létjogosultsága!

Fred Dekker, aki olyan filmek rendezőjeként lehet ismerős, mint a Night of the Creeps, Tales from the Crypt, Robotzsaru 3, mostanában pedig a legújabb Predator forgatókönyvét írta – sosem a komolyságáról volt híres.

Ezért aztán adta magát, hogy mindenféle kompromisszumot félretéve, létrehozzon egy aranyos kertvárosban játszódó vidám horror-komédiát, aminek negatív főszereplőivé nem másokat tett, mint az örökzöld rém-mozik legfőbb, és legfélelmetesebb szörnyeit!

Na tessék!

Ott van Dracula ( Duncan Regehr ), Abraham Van Helsing ( Jack Gwillim ), Frankenstein ( Tom Noonan ), a Múmia ( Michael Reid MacKay ), a Hüllőember ( Tom Woodruff Jr ), stb, stb....

Főszereplőink egyszerű horror-rajongó kertvárosi kamaszok, akiknek véletlenül kezébe kerül Dr. Abraham Van Helsing régen elveszettnek hitt naplója.

A német nyelven íródott krónikából megtudják, hogy minden száz évben lehetősége van a Gonosznak arra, hogy egy amulettet megsemmisítve átvegye a világ feletti uralkodást, de ez csak egyetlen adott éjszakán lehetséges....

Majd eközben láthatjuk, ahogy Dracula hamvait az USA-ba szállítják, de a gróf, Frankenstein szörnyét tartalmazó koporsóval együtt lelép, és hogy-hogy nem, hát ugyanabban az amerikai kisvárosban rendezkedik be, mint ahol a szörnyosztagot alkotó srácok is élnek.

Nemsokára feltűnik a fekete-lagúna szörnye, és egy "cuki" farkasember, valamint egy kissé dekadens múmia is lelép a helyi múzeumból, hogy csatlakozhasson a sötétség seregéhez, ugyanis az ominózus éjjel hamarosan beköszönt!

Frankenstein jámbor szörnyével kiegészülő szörnyűző fiataloknak pedig fel kell kötniük azt a bizonyos gatyát, ha szembe akarnak szállni a gróffal és csatlósaival….

Bár a történet azért ( valljuk be férfiasan ) jó néhány sebből vérzik, a Fred Dekker és Shane Black által írt forgatókönyvében szintén akadnak jócskán logikai hibák és buktatók, valahol ez mégis megbocsátható, hiszen a film egyáltalán nem veszi magát komolyan....

(ha éppen visszaemlékeztek, rögtön az elején a horror-kvízben elhangzik például, hogy Frankenstein nem a szörny, hanem az őt életre keltő doktor neve – ennek ellenére végig Frank-nek hívják a szörnyet! hahaha )

Az sem titok, hogy egyes szörnyek (főleg a múmia és a fekete-lagúna furcsa töltelék szörnye) direkt egy-két poén vagy csattanós jelenet miatt kerültek a produkcióba, mert amúgy alig-alig bukkannak fel, és bár Dracula karaktere a legkevésbé ijesztő az összes "classic-monster" közül, a horrorfilmes ikonok iránti mérhetetlen alázat azért szinte végig érezhető a filmben....

Kamaszkorom egyik zseniális, kacagtató mozija....

Mint már szó volt róla, a leginkább szórakoztató jelenetek montázsából kikerekedő alibi-cselekményt teljesen lazán, és ezzel helyén kezelik, inkább egyfajta mókás családi-horror/vígjáték érzetét kelti az egész, ( mivel az is ) a halál pedig mint olyan, tényleg csak egy konkrét esetben (a kocsiban benne égés ) következik be.

Összegezve tehát....

Még egy kétezres években is viszonylag szórakoztató másfél órát kapunk, csak el kell engednünk a horror-produkciókkal kapcsolatos összes elvárásunkat, és főleg a komolyságot, újra át kell vedleni mosolygós, és gondtalan kamaszba és egyszerűen élvezni a "retro-horror-comedy" mókázást!

Említsük még meg Bradford May operatőr, és a zenei rendező, Bruce Broughton nevét is, mert teljes mértékben megérdemlik!

Nálam ez 85%, és négy csillag!

akció | fantasy | horror | vígjáték

Mintegy száz évvel a nyolcvanas évek előtt Drakula rémtetteinek Van Helsing vet véget, ezzel megakadályozva a sötét úr terveit a világ elfoglalását illetően. Ám miközben a... több»

0