2023.08.19 20:11 OkosMajom Olvasottság: 1212x
1

A film fordítása tiszta ideglelés!

Egy kis előzetes!

Found footage – talált felvételek.

A film fordítása tiszta ideglelés!

Mockumentary – áldokumentumfilm.

The Blair Witch project – A blair-i boszorkány terv (tervezet, projekt).

A found footage akár hisszük, akár nem, már az 1960-as évektől létezett, jelen van!

The Connection (1960).

Na ez a film a found footage filmek „ősanyja!”

De ameddig nem volt egyértelmű, addig a Cannibal Holocaustot (1980) nevezzük meg a legtöbbször forrásként!

Ráadásnak még a film elején kapunk egy szöveget, miszerint „1994 októberében három fiatal eltűnt a burkittsville-i erdőben, és megtalálták a kamerájukat”.

Úgy nagyjából ennyi.

És mivel az 1999-es évig alig-alig léteztek még zsánerfilmek (vagyis nagyon kevés), mire gondolt a tisztelt néző?!

Arra, hogy ez a fekete-fehér szemcsés felvétel a színtiszta valóság.

Ja, hogy ezek a fiatalok valóban eltévedtek ebben a félelmetes erdőben, és valóban hallják éjjelente azokat a hangokat, ergo tökéletesen beleélték magukat a helyzetbe, mert úgy gondolták, ez akár velük is megtörténhetett volna.

Megkockáztatom, hogy először, a filmgyártás kezdete óta, kaptunk valamit, amiben nem kételkedhetünk, mert hiszen a saját szemünkkel látunk mindent, ami a valóság!

A stáb!

A film két rendezője Daniel Myrick és Eduardo Sánchez. Az operatőr Neal Fredericks és a zeneszerzője Tony Cora. Plusz, akit még megemlítenék, az a film vágója, egyben a két rendezője is: Myrick és Sánchez!

Az amatőr színész gárda!

Heather Donahue (saját néven), Michael C. Williams (s. n.), Joshua Leonard (s. n.), Fisherman: Bob Griffin és a riporter: Jim King.

A szereplők keresése mellett a film forgatókönyvírói és egyben rendezői is, kiválasztották a helyszínt, és elkezdték részletesen kidolgozni a boszorkány mitológiáját is.

Ám, ahelyett, hogy a „szokványos” módon megterveztek volna minden egyes jelenetet, szinte az egész első fázist improvizálással szerették volna elkészíteni.

A végső cél az volt, hogy minden teljesen természetesnek és abszolúte spontánnak tűnjön, ezért nem beszéltek át a soron következő jeleneteket, dialógusokat, semmit, csak szinte majdnem egy hétre elengedték a színészeket az erdőbe.

A rendezők az 1997-ben még csúcstechnológiának számító GPS-szel kinézték, hogy pontosan merre is kellene a szereplőknek haladniuk a két és fél hektáros, Maryland államban található Seneca Creek vadasparkban, de a konkrét koordinátákon kívül olyan igazán sok segítséget nem adtak, csak minden reggel egy bizonyos helyen egy fémdobozt, amiben némi élelem és igencsak homályosan megfogalmazott motivációk voltak, amelyek gyakran hadilábon álltak egymással.

Az élelmiszer viszont egyre kevesebb lett, a hetedik napon már csak egy burritót és egy üveg kissé langyos ásványvizet kaptak, úgyhogy a filmen látható elnyűttség nem a nem is létező sminkes csapat munkáját dicséri.

A színészek kitaláltak egymás között egy teljesen rendben lévő biztonsági szót, amivel saját magukat kordában tartották, de sajnos (mint utólag mondták) a „taco” szót választották, amitől csak éhesebbek lettek a hideg erdőben!

Pár szó a sztoriról!

Most pedig ideje már a történetről is szót ejteni!

Van 3 egyetemista/főiskolás fiatal, egy szem lány és két srác, akik dokumentumfilmet forgatnak igazi és félelmetes legendákról, és így találkoznak a blair-i boszorkány mítoszával is, ami egy Burkittsville nevű kis városkába, majd annak sötét erdejébe vezeti őket.

Igen?

Hát nagyjából ennyi.

Ha ma (2023) kerülne kiadásra, valószínűleg hatalmas bukás lenne, ám ez még 1999-ben szerencsére ütősre sikeredett!

Szóval Burkittsville-ben először is alaposan kikérdezik a lakosokat.

Itt található az azóta már-már kultikussá vált jelenet, mikor egy kisgyerek befogja anyukája száját, mikor az a blair-i boszorkányról akarna nyilatkozni. Szinte jelentéktelen apróság, és mégis mennyit hozzáadott a hangulathoz!

Aztán kb. 25-30 perc után végre a főszereplők behatolnak az erdőbe, és nem árulok el nagy titkot azzal, ha elmondom, többet nem is jönnek ki onnan.

Igaz, ami igaz, szinte nem fogunk látni jóformán semmit.

De úgy igazán semmit, és mégis rettegni fogunk!

Nincs gore, nincsenek a sötétben alig kivehető alakok, szinte semmi ilyesmi. Csak utalások és következtetések arra, hogy a szereplők nincsenek egyedül. Sátor elé rituálisan elhelyezett kövek, totemek, fából készített boszorkánycsalogató dolgok, az éjszaka alatt szétszórt ruhák, furcsa fatákolmányok. És minden éjjel felhangzó, egyre vadabb hangok.

A vége pedig olyan, amilyen...

Kissé elfogyott a lendület és az ötlet.

Egy found footage, amiből ennyit kellett és lehetett kihozni!

Semmi többet!

Ja, csak annyit, hogy 16 ezer dollárból majd 200 milliót „rohangáltak” össze!

Az IMDb-n 274 ezer vélemény után 6,6/10-es a TMDB-n 4294 véleményből 63%-ot kapott, tőlem a film 87% és öt csillag!

70 Ideglelés  (1999)

horror | misztikus

1994-ben egy októberi napon három egyetemista elhatározza, hogy filmet készítenek a hírhedt Blair-i boszrokányról, azonban nyom nélkül eltűnnek az erdőben. A kézkikamerájuk egy... több»

1