2023.10.04 20:33 Kóborló Olvasottság: <100x
1

Szörnymitológia Barker módra

Clive Barker eme filmjéhez csak pár évvel ezelőtt volt szerencsém először, és töredelmesen bevallom, akkor annyira nem is nyerte el a tetszésemet. Egy amolyan közepecske filmnek tudtam le magamban, amiben voltak értékelhető dolgok, de valahogy úgy éreztem, hogy sokkal, de sokkal több maradt benne, mint ami végül bemutatásra került belőle. Nos az elmúlt napokban azért néztem újra jelen filmünket, mert ráakadtam az úgynevezett rendezői változatára, ami közel 20 perccel több tartalmat szolgáltatott, mint amit korábban láttam belőle. Bár igaz, hogy nem néztem újra a vágott verzióját, így csak emlékezetből próbáltam meg összehasonlítani a két különböző hosszúságú kiadását, de azt kell hogy írjam, hogy így azért jobban meg voltam elégedve a látottakkal, mint korábban. Na de lássuk, hogy mit is kapunk a kétórás változatától.

Az első jelentős különbség az itthon is bemutatott verziója és a bővített változata közt, hogy a rendezői vágás sokkal többet foglalkozik azzal a dologgal, aminek a rendező és egyben forgatókönyvíró, Clive Barker eredetileg is szánta művét, méghozzá hogy egy olyan horrorfilmhez legyen szerencséje a nézőjének, ami igencsak emlékezetes tud abból a szempontból maradni, hogy egyfajta szörnymitológiát helyez a cselekmény középpontjába. Oké, oké, persze ez megvolt a mozis változatában is, de a rendezői verziójában mégis sokkal többet foglalkozik ezzel Mr. Barker, és be kell hogy valljam, ezáltal sokkal érdekesebbé is vált számomra a film. Azzal, hogy közel húsz perccel többet kapunk a film központi történeti elemének szánt Midian városka elképzelhetetlen lényeiből és a kultuszukból, így számomra sikerült egyből kissé háttérbe is szorítania azt a szegmenst (avagy lehet hogy inkább kiegyenlíteni), ami első megtekintésnél is zavart egy kicsit. Ugyanis a filmbéli Dr. Philip K. Decker karaktere (akit kimondottan jól alakított az ismert rendező, David Cronenberg) sokkal hangsúlyosabbra sikeredett, ezáltal pedig mintha kissé háttérbe is szorult volna az, aminek eredetileg szánta a filmet Clive Barker. Továbbá azt is észrevettem a rendezői változatából, hogy itt sokkal erőteljesebben van beállítva az, hogy vajon kik is az igazi szörnyetegek.

Szörnymitológia Barker módra

Viszont reménykedtem abban, hogy a bővített változata során, nem csak a már fentebb említett Dr. Philip K. Deckert alakító David Cronenberget fogom tudni csak kiemelni a színészek közül, de sajnos ez túlzottan nem változott. Mégis talán egy kicsit árnyaltabb lett a film főhősét alakító Craig Sheffer színjátszása, de nem számottevően. Hiába a közel húszpercnyi extra ráadás, néhol éreztem aprócska hiányosságokat a történetben, bár ezeket inkább már az emberi oldalról, és nem a szörnyek eredete felől, ami szintén egy értékelhető pontja a bővített változatának.

Viszont van egy hatalmas hiányossága a rendezői változatnak, az pedig a film befejezése. Ugyanis míg a mozikban is bemutatott változatának a befejezése ha nem is ad kielégítő lezárást a történetnek, de azért elfogadható, addig a rendezői változat befejezése szinte ordít a folytatásért. Na igen, ugyanis eredetileg Clive Barker Az éjszaka szülötteit egy trilógia első felvonásának szánta, csakhogy hiába lett idővel egy kultikus darab mára, anno hatalmasat bukott a mozipénztáraknál, és így soha nem készült a folytatása.

Mindent egybevéve mindenkinek a rendezői változatot ajánlanám, ugyanis azzal a plusz húsz percével egy érdekesebb filmélményben lesz részese a nézőjének (a filmnek létezik még egy extra változata, ami közel 145 perces, de szinte fellelhetetlen, amit kimondottan sajnálok), mint a vágott verziójánál.

akció | fantasy | horror

Boone-t gyilkossággal vádolják, ezért menekülnie kell, azonban nyomában van egy nő, aki őrülten szerelmes belé és egy pszichopata gyilkos is. Boone-nak nincs más választása,... több»

1