10 meglepő érdekesség az Utazás Darjeelingbe című filmről

Idén lett 10 éves Wes Anderson mára már klasszikusnak számító kaland-vígjátéka, az Utazás Darjeelingbe. Wes Anderson nem csak rendezőként vett részt a produkció létrehozásában, de Scott Rudin és Roman Coppola mellett társproducerként is hozzájárult a produkció létrejöttéhez. A forgatókönyvet Roman Coppola, Wes Anderson és Jason Schwartzman írta, aki mint tudjuk az egyik főszerepet kapta, a történet szerint ugyanis három fivér kalandra indul a mesés Indiában, még mesésebb örökségük reményében. A három fivér szerepében Jason Schwartzman, Owen Wilson és Adrien Brody alakított hatalmasat, de feltűnt a vásznon Natalie Portman és Bill Murray is, csak hogy a legnagyobb sztárokat említsem.

Lássuk hát a megígért érdekességeket!

1. Natalie Portman csak néhány másodpercre tűnik fel a filmben, de több szempontból is különleges ez a megjelenés. Először is azért, mert a fél órányi forgatás után a színésznő még 10 napot töltött el Indiában, másodszor pedig azért, mert ez az első film, amelyben megcsodálhatják a nézők a színésznő pucér fenekét.

2. Annak érdekén, hogy Owen Wilson karakterének sántítása szimmetrikus és hiteles legyen, a színész egy kisebb lime-ot erősített a cipője talpára, és úgy járt.

3. A három fivért játszó színész mind maga készítette el a sminkjét.

4. A vonat étkezőjében található berendezés minden egyes darabja kézzel készült indiai termék, amiket a rendező válogatott össze.

5. A filmben rengetegszer gyújtanak rá a karakterek egy-egy cigarettára, de soha nem nyomnak el egyetlen cikket sem.

6. Wes Anderson a filmnek köszönhetően látogatott Indiába először. A rendező 2006 májusában utazott oda, hogy a forgatókönyv részletein dolgozzon. Az utazásra az írótársai is elkísérték. Hosszas körutazásuk eredményeként született meg a végleges forgatókönyv. További érdekesség, hogy Peter szerepére a legelejétől Adrien Brody-t szánták.

7. Adrien Brody egy alkalommal megjegyezte, hogy a folyós jelentben homlok egyenes ellentétes instrukciókat kapott Wes Anderson-tól, mint ahogyan zsigerből játszotta volna a szerepet. A végeredmény egy sokkal szomorúbb jelenet lett, mint amilyennek azt Brody először gondolta.

8. A filmben megjelenő vonatot a 20th Century Limited ihlette, amelyet Mark Friedberg tervezett és 1902-től 1967-ig szállította az utasokat New York és Chicago között.

9. Ez volt Amara Karan első játékfilmje. A színésznőnek valahogan sikerült megtudnia, hogy Wes Anderson rajong a dohányzásért, szexinek és filmvászonra valónak tartja. Ezen felbuzdulva Karan, aki maga nem is dohányzott, elkezdte gyakorolni a cigizést az egyik ismerősével. A meghalgatáson aztán, ahol Anderson is jelen volt, Karan flegmán rágyújtott egy szál cigire, és meg is kapta a szerepet.

10. Wes Anderson bevallása szerint a forgatás mindössze két és fél napig tartott, a vágást pedig ő maga készítette a laptopján.