Kétségtelen, hogy Burt Reynolds napjaink egyik legnagyobb hollywoodi legendájának számít, aki 2018-ban hunyt el. Kevesen büszkélkedhetnek olyan életművel, amilyet maga mögött hagyott, ugyanakkor olyan mozgalmas életet is kevesen éltek, mint ő. Burt Reynolds öt éve nincs már közöttünk, alábbi cikkünkkel pedig az ő emléke előtt szeretnénk tisztelegni, ez alkalomból pedig össze is gyűjtöttünk tíz érdekességet róla.

1. JÓ NÉHÁNY FONTOS SZEREPET VISSZAUTASÍTOTT

Közel 60 éves pályafutás során kénytelen volt kihagyni néhány elsőrangú szerepet. Reynolds pedig sok mindent visszautasított, többek között Han Solo (Star Wars), R.P. McMurphy (Száll a kakukk fészkére), Edward Lewis (Micsoda nő), John McClane (Drágán add az életed) szerepeit. A hatvanas években még James Bond szerepére is felkérték. “Végtelen bölcsességemben azt mondtam: 'Egy amerikai nem játszhatja James Bondot. Egyszerűen nem lehet’” - jegyezte meg humorosan egy interjúban.

2. MEZTELENÜL PÓZOLT A COSMOPOLITAN MAGAZIN EGYIK 1972-ES SZÁMÁBAN 

Valószínűleg köztudott, hogy Burt Reynolds meztelenül pózolt a Cosmopolitanben. Az visont talán kevésbé ismert, hogy nagyon is megbánta ezt a döntését. "Nagyon szégyellem magam miatta. Azt gondoltam, hogy ez egy nagy dobás lesz” - jegyezte meg a színész.

3. VISSZAUTASÍTOTTA A BOOGIE NIGHTS CÍMŰ FILMBEN KAPOTT OSCAR-JELÖLÉST

Paul Thomas Anderson ragaszkodott hozzá, hogy Burt Reynolds játssza el az ikonikus pornóproducert, Jack Hornert a Boogie Nights-ban. A rendező többször is megkereste a legendás színészt, Anderson pedig biztos volt abban, hogy Reynolds Oscar-jelölést fog kapni az alakításáért.

4. EGY BALUL ELSÜLT KASZKADŐRMUTATVÁNY ÖRÖKRE FÁJDALMAS SÉRÜLÉST OKOZOTT NEKI

Az 1984-es City Heat című film forgatása során Reynoldsot arcon találta egy fémszék, amely összetörte az állkapcsát. A sérülés következtében állkapocsízületi zúzódása alakult ki, és végül 40 kilót fogyott, mivel képtelen volt szilárd ételt enni. A megdöbbentő súlyvesztés olyan spekulációkat táplált, hogy Reynolds AIDS-ben szenvedett, ezt a pletykát azonban éveken át cáfolta. Az állkapocsízületi izületi zúzódás okozta krónikus és bénító fájdalom miatt súlyos gyógyszerfüggőséget is kialakított; egy időben Reynolds naponta akár 50 Halcion altatót is bevett.

5. RÖGTÖNZÖTT PITE PÁRBAJ VÍVOTT A DOUBLE DARE MŰSORVEZETŐJÉVEL

Burt Reynolds éppen befejezte a The Tonight Show with Jay Leno 1994-es vendégszereplését, majd felkészült, hogy átadja a helyét a következő vendégnek, a tévéműsor házigazdájának, Marc Summersnek. Reynolds láthatóan ingerült lett Summersre, amiért állítólag hátat fordított neki, miközben Lenóval beszélt. Summers ekkor azt a megjegyzést tette Reynoldsnak, hogy "egyébként még mindig házas vagyok". Ez érezhetően olaj volt a tűzre, Reynolds a bögréjét Summers ölébe borította, Summers visszavágott, és így tovább, és így tovább. A bunyó egy meglehetősen heves “pite párbajban) csúcsosodott ki, amit egy nagyon kínos ölelés követett.

6. ALAPOSAN FELBOSSZANTOTTA ELMORE LEONARDOT

Reynolds régóta rajongott Elmore Leonard íróért. Miután elolvasta Leonard  Stick című regényét, Reynolds úgy döntött, hogy ő akarja rendezni és a főszerepet játszani annak filmváltozatban. A dolgok nem viszont alakultak túl jól. Miután megnézték Reynolds első vágását, a stúdió eltolta a film megjelenési dátumát, és arra kényszerítette, hogy a színész/rendező legnagyobb bánatára újraforgassa a film második felét. A legnagyobb csapás Elmore Leonardtól érkezett. "Leonard látta a filmet azon a napon, amikor interjút készítettek vele a Newsweek címlapjához, és azt mondta nekik, hogy utálja" - jegyezte meg a színész egy interjú alkalmával.

7. BELEKÓSTOLT AZ ÉJSZAKAI KLUBOK VEZETÉSÉBE

Az 1970-es évek végén nyitotta meg a Burt's Place-t az Omni International Hotelben, Atlanta belvárosában. A klub legfigyelemreméltóbb jellemzője egy ólomüveg táncparkett volt, amelyen Burt arcának ábrázolása és a "Burt's Joint" felirat szerepelt, ami eléggé furcsa volt, tekintve, hogy nem is ez volt a hely valódi neve, így a klub egy év után be is zárt.

8. MARLON BRANDO NEM IGAZÁN KEDVELTE ŐT

Burt Reynolds a filmszakmában felnőve hatalmas Marlon Brando-rajongó volt. Brando azonban enyhén szólva sem osztotta ezt az érzést. Amikor Reynolds szóba került Michael Corleone szerepére az 1972-es A Keresztapa című filmben, Brando hajthatatlanul kijelentette, hogy ha Reynolds kapja a szerepet, akkor távozik a projektből. 

9. SAJÁT ALBUMOT JELENTETETT MEG

Reynolds 1973-ban adta ki debütáló lemezét Ask Me What I Am címmel, ez a megjelenés viszont nem keltett túl nagy érdeklődést. Azt tudjuk, hogy az albumhoz egy dupla méretű poszter is tartozott, amelyen Reynolds kék overallban és cowboykalapban látható, a lemez természetesen ma is elérhető a különböző platformokon.

10. NEM HITT ABBAN, HOGY A GYILKOS TÚRÁT ÚJRA EL LEHET KÉSZÍTENI

“Állandóan egy remake-ről beszélnek, de nem hiszem, hogy találnánk négy olyan színészt, aki elég őrült lenne, hogy megcsinálja. Semmiképp sem voltunk vadvízi szakértők. Egy napra abbahagytuk, majd visszajöttünk gyakorolni. Eljutottunk arra a pontra, amikor már gyakorlottabbak voltunk, vagy legalábbis nem borultunk fel állandóan. Be kell vallanom, hogy a veszély ellenére, vagy talán éppen a veszély miatt, ez volt a legszórakoztatóbb, amit valaha is csináltam” - jegyezte meg a színész az 1972-ben megjelent Gyilkos túra kapcsán, amely Reynolds egyik legsikeresebb filmjének számít.