Játssz egy iPad-ért! · Keressük a nap véleményíróját! Nyerj mozijegyet minden nap! · Fórum (új!) Login  
72
Filmadatlap
 
26
Szereplők
8
Vélemények
7
Képek
2
Videók
Boogie Nights
 
ArpiHajdu és Réci   2017. 06. 27.

Röviden, tömören: ez a film egy igazi remekmű. Bővebben: kiváló hangulatteremtés, bravúros kamerakezelés, elképesztő karakterek, nagyszerű történetvezetés. Ez a Paul Thomas Anderson egy zseni! Így megfogni egy korszakot, s egy olyan szegmensét a filmiparnak (nevesítve: a pornózást), amelyet még napjainkban is nem kevés tabu vesz körül, azt kell mondanom: le a kalappal! S mindezt úgy, hogy egy komoly és hihető dráma alakul ki belőle, amely szerencsére a humort sem mellőzi. Mark Wahlberg kiváló Eddie Adams, avagy felnőttfilmes nevén: Dirk Diggler szerepében, lehet, hogy Markovits Tamás magyar hangja is közrejátszott, de valóban egy olyan ifjúként tudott működni, akinek a tojáshéj még ott van a fenekén. Aztán ott van Jack Horner, aki pornófilm rendezőként próbálja előadni magát úgy, mint valami nagyszerű művész. Félreértés ne essék, nem a szakmáját akarom itt fricskázni (és szerintem a film sem), de azért ne legyünk álszentek: a felnőttfilmeket NEM a művészi és esztétikai hatásuk miatt nézik az emberek, hanem valami sokkal zsigeribb ok miatt. Reynolds karaktere pedig épp ennek az ellenkezőjét akarja: egy mozgókép, amely filmként és pornófilmként is megállja a helyét (s minderről nyom egy igazán érdekes monológot is). Az egész azonban nem lenne ilyen jó, ha az író-rendező nem kapja el ilyen frappánsan a '70-es évek végi, '80-as évek elejei Amerika hangulatát mind zeneileg, mind vizuálisan. A hangulaton túl pedig, azért emelném ki külön a fényképezést, mert ha valami tovább emeli az élményt, az az operatőri munka. Nagyon sok egysnittes jelenet, helyenként átmegyünk 4:3-as képarányba, hangsúlyozva a film a filmben jelleget, egyszerűen pazarul van fényképezve a Boogie Nights! Ráadásként egy szimpla karriertörténetnek tűnő sztoriból (Eddie Adams, alias Dirk Diggler felemelkedése és pofára esése) is annyi mindent ki tudott hozni, hogy arra nehezen találok szavakat: annak a bizonyos szerszámméretnek sokkal nagyobb jelentősége van, mint egy puszta szám, legalábbis az alapján, ahogyan e számhoz az egyes karakterek viszonyulnak. Amit pedig még mindenképp ki kell emelnem: ez a film egy igaz sztárparádé, nemcsak a főbb szerepekben, hanem szinte az összes mellékszerepben, de az összes nagy név pont annyit tesz hozzá a filmhez, amennyit kell, semmi öncél nincs benne. Ez pedig, valljuk be, nagyon ritka! Csak ismételni tudom magam: a Boogie Nights egy remek film, röstellem, hogy csak a napokban néztem meg, de az tuti, hogy mostantól nagyobb figyelmet fordítok PTA munkásságára. A két és fél órás játékidő egy perce sem vált vontatottá, ez külön öröm, úgyhogy ne habozzatok: ha nem láttátok, pótoljátok!

 
Deku   2017. 11. 20.

Ilyen is kellhet és biztos van olyan aki vevő is eme alkotásra de az nem én voltam sajnos. Azt hiszem engem ez a film kevésbé érintett meg mint a többséget de sajnos nálam nem hozta el a várt hatást és untatott.


 
sipiarpi   2016. 09. 06.

Paul Thomas Anderson erőssége a hangulat teremtés. Nagyon jól eltalálja a korszak stílusát (nem úgy mint Buck). A zenék, a ruhák nagyon jó körítésül szolgálnak egy felemelkedést, majd bukást és talpra állást bemutató filmnek. Mindegyik karakter fel van építve a maga módján. Bemutatja felszínességeiket, örömeiket, problémáikat. Nekem tetszett.

 
Syracuse   2018. 02. 12.

Valószínűleg tökéletesen korhű ábrázolása a film a témának, a színészek is hatalmasat alakítanak és még a 2 és fél óra játékidő sem volt utólag túl sok. Mark Wahlbergről nem tudom eldönteni, hogy jó színész-e. A komolyabb szerepeivel rendre meg tud lepni, esetenként viszont elviselhetetlen a ripacskodása, ráadásul a szerepválasztással is már-már Adam Sandler szintjére süllyed néha. Ez a film ismét pozitív csalódás volt tőle, akkor is, ha ma már a témája miatt inkább szégyelli ezt a szerepet.

 
edessszilvia   2017. 11. 05.

Annak idején nagy kedvencünk volt, káprázatos alakítás Mark Wahlbergtől és Julianne Mooretól. Bármikor szívesen újranézem, mindenkinek bátran ajánlom!

Mark Wahlberg
John C. Reilly
Heather Graham
Mark Wahlberg
Heather Graham
Mark Wahlberg
John C. Reilly
Burt Reynolds
Mark Wahlberg
Burt Reynolds
William H. Macy
Burt Reynolds
 
Testnedvekben tocsogó lélektani dráma, a legjobb fajtából. 9/10 több»
 

Jack Horner szerepét Warren Beattynek és Sydney Pollacknak is felajánlották, ám mindketten visszautasították. Pollack, aki a premier időpontjában nézte meg a filmet, egyből azt nyilatkozta, hogy megbánta a döntését.

(ArpiHajdu és Réci )
 

SPOILER! A filmben 9-en halnak meg.

(ArpiHajdu és Réci )
 

1999-ig a film ki volt tiltva Dél-Koreából.

(ArpiHajdu és Réci )
Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez. Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk, és módosíthatóak a beállítások.