A Creed II első kritikái  - „a ringben zsigeri és kimerítő”

A héten debütál  Sylvester Stallone legújabb Rocky-filmje, a Creed II., amire már tekintélyes méretű rajongótábor kíváncsi. És már nem csak a Rocky-franchise miatt, hanem a Creed: Apollo fia miatt is – vagyis egy új franchise van születőben egy már meglévő franchise-on belül.

A Creed második része új rendezőt kapott Steven Caple Jr. személyében, akinek munkáját helyenként dicsérik, helyenként pedig elmarasztalják a kritikusok:

„Jó érzéke van a történetmeséléshez és a filmkészítéshez, de nincs meg benne az eredetiség” (David Fear, Rolling Stone)

„Elég rizikós munkát vállalt a folytatással, de szerencsére sikerült neki, mert nem a legendára, hanem a karakterekre fókuszált” (Jason Guerrasio, Business Insider)

A film visszahozott egy régi jó ismerőst is a múltból Dolph Lundgren személyében, aki ismét Ivan Drago szerepében tűnt fel a filmben. Fiát, Viktort, Adonis kegyetlen ellenfelét Florian Munteanu alakítja – és emiatt a film nem csak a Creed, hanem a Rocky IV egyenes folytatása is. A kritikusok természetesen emellett sem mentek el szó nélkül:

„A Creed II a Rocky IV egyenes lelki folytatása – és basszus, sikerült nekik” (Mike Ryan Uproxxx)

„Frissítően hat, hogy a Dragok nem képregénykarakter-szerű gonoszok – és még Adonisszal is nehezebb szimpatizálni” (Don Kayne, Den of Geek)

Vagyis a legújabb film kellően plasztikussá tudta tenni a főgonoszokat is, érhető motivációkkal és valódi karakterjegyekkel, amik sikeresen tesznek hozzá a főhős dilemmáihoz  és küzdelméhez, hiszen nem az eredendő gonoszt kell legyőznie, hanem egy hús-vér embert.

Michael B. Jordan alakítását is szerették az újságírók: egy vélemény szerint ebben a filmben mutatja meg, hogy miért is filmsztár, egy másik szerint pedig intenzitásával és sérülékenységével bombabiztos kombinációt hoz a vászonra. Tessa Thompson karakteréről megoszlanak a vélemények – egyesek azt dicsérik benne, hogy nem csak egy dekoratív elem a filmben, míg mások azt hiányolták, hogy nem kapott több időt és szerepet.

Stallone alakításával kapcsolatban többen az Oscar-díjas esélyeket latolgatták, hiszen a színész valódi ikonként tér vissza újra  meg újra ebben a szerepben, ami már lassan egy életműdíjat is kitermelhetne számára – de hogy az Akadémia ezt figyelembe veszi-e, az még kérdés.

A filmről összességében pozitívan nyilatkoznak a kritikák, apróbb hibákat és problémákat rónak csak fel neki, de abban sokan egyetértenek, hogy folytatásként tökéletesen megállja a helyét, és olyan helyre viszi a történetet, amire számítani lehet – és ez itt nem kritika, hanem bók.