A Disney máris visszahozta a Lucasfilm árát

2012-ben még az hittük, hogy az évtized legnagyobb filmes üzletét kötötte a Disney (a Fox felvásárlása ekkor még nem volt a pakliban), amikor 4,05 milliárd dollárért megvette a Lucasfilmet. A stúdió ekkor jelentette be, hogy 2015-ben előrukkol az új Star Wars trilógia első részével, öt évvel később pedig már megtérült a befektetés. Illetve majdnem...

Ehhez mindössze három filmre volt szükség. Az ébredő Erő, a Zsivány Egyes: Egy Star Wars-történet és Az utolsó Jedik összbevétele tegnapra átlépte a 4,06 milliárd dollárt. Bár ez remek hír a Disney számára, a dolog azért ennél valamivel összetettebb. A helyzet ugyanis az, hogy nem minden dollár csorog vissza a stúdióhoz (már csak a mozik részesedése is szép összeget visz el), és az említett összbevételbe még nem számolták bele a filmek költségvetését. Ennek ellenére Hollywoodban ölni tudnának ilyen mutatókért, ahhoz kétség sem férhet, hogy a Disney piszkosul jó üzletet kötött. 

És hol van még a vége!? Az Utlsó Jedik az elemzők szerint 1,6 milliárdot hozhat, jövőre érkezik a Solo: A Star Wars Story, melyet a kilencedik epizód, és egy egyelőre cím nélküli spinoff követ majd. Természetesen a Solo-film sikerének esetében (ami az forgatás körülményeit ismerve egyáltalán nem borítékolható), bőven benne van a dologban egy trilógia, Rian Johnson pedig egy teljesen különálló trilógiát tervez a Star Wars univerzumban. Egy gyors fejszámolást követően ez további hét produkciót jelent, úgyhogy jobb, ha felkészülünk, jelen állás szerint ugyanis 2025-ig egész biztosan nem maradunk a messzi-messzi galaxisban játszódó történetek nélkül.