Portré: a bolti eladóból lett világsztár, Juliette BinocheA kép forrása: Photo © Les Films du Losange

Ezen a héten az Oscar-díjas Juliette Binoche két filmjét is bemutatták a haza mozik. Bár az Apropó szerelem az átlagos romantikus komédiák mezőnyét erősíti, a Sils Maria felhői valódi csemege a nagy alakítások kedvelőinek. Ez alkalomból a választásunk a gyönyörű Juliette Binoche-ra esett, aki egyszerű bolti eladóból a legjobban fizetett francia színésznő lett. Alkotói portré és 10 érdekesség Juliette Binoche-ról.

Binoche 1964. március 9-én született Párizsban, Franciaországban. Művészcsaládból származik, édesapja szobrász és színházi rendező, édesanyja irodalomtanár és színésznő volt. Szülei négy éves korában elváltak, így felváltva élt édesanyjánál és édesapjánál. A színésznő az egyik interjújában erre az időszakra utalva elmondta: "A legkorábbi elmékem a magány. Nehéz dolog ezzel együtt élni."
A színészetet már középiskolában elkezdte tanulni, az érettségi után nem is volt kérdéses, hogy tanulmányait a Nemzeti Színművészeti Egyetemen folytassa.

A mozivásznon az 1982-es Liberty Belle című független filmben debütált. Karrierjének egyik fordulópontját a Milan Kundera regénye alapján forgatott A lét elviselhetetlen könnyűsége (1988) című film jelentette. A széleskörű ismertséget és a szakmai sikereket a Három szín-trilógia hozta (Három szín: Kék – 1993, a Három szín: fehér – 1994, Három szín: piros – 1994) meg számára. Julie Vignon szerepéért számos nívós európai díjat nyert el (Velencei Filmfesztivál – legjobb női alakítás, Cézár-díj), de Golden Globe-díjra is jelölték.
1996-ban szerepet kapott Az angol beteg (1996) című filmben, emlékezetes alakítását legjobb női mellékszereplő kategóriában az Akadémia Oscar-díjjal jutalmazta.

 Binoche győzelme az Oscar történetének egyik legnagyobb meglepetése volt, ugyanis mindenki meg volt róla győződve, hogy az aranyszobrot Lauren Bacall veheti majd át a Tükröm, tükröm... című filmben nyújtott kiváló alakításáért. Binoche maga is rendkívül meglepődött, melynek a díját átvétele után a pódiumon is hangot adott. "Nem készültem beszéddel. Azt hittem Lauren fog nyerni." A színésznőt elmondása szerint Oscar-díja után úgy kezelték Franciaországban mint egy futballhőst, vagy előkelőséget, ennek ellenére meg tudta őrizni szerénységét. "Nem vagyok egy "nagy" francia nő. George Sand, Marguerite Duras és Simone de Beavuoir azok" - nyilatkozta.

Négy évvel Oscar-díja után Johnny Depp oldalán kapott szerepet a Csokoládé (2000) című filmben, alakításáért már főszereplő kategóriában jelölték az Akadémia díjára.
Ezt követően olyan független filmben vállalt szerepeket, mint az Bűnös viszonyok (2006), vagy a Hiteles másolat (2010), utóbbiban nyújtott alakításáért Cannes-ban megkapta a legjobb női főszereplőnek járó díjat.
Juliette Binoche napjaink legjobban fizetett és legelismertebb francia színésznője, filmes szerepei mellett játszott a Naked című színdarabban Londonban és a New York-i Broadwayen is.

Két gyermeke van. Fia, Raphael a profi búvártól, Andre Halle-tól, lánya, Hana a francia színész, Benoit Magimeltől született. A színésznő valódi csodának tartja a szülést, melyet egy gyönyörű virágokkal teli vázához hasonlított. " Egy nagyon rövid pillanatig te magad vagy a váza. A virágok gyönyörűek, de magukhoz tartoznak, nem a vázához."

10 tény:

- Ő minden idők legjobban fizetett francia színésznője.

- Kilenc kambodzsai gyermek keresztanyja.

- Karrierje kezdetén festőmodellként és bolti eladóként is dolgozott.

- A Három szín: Kék című film miatt visszautasította a Jurassic Park (1993) egyik főszerepét.

- 2007-ben, 43 évesen a francia Playboy címlapján szerepelt.

- Az első színésznő, aki kategóriájában mindhárom nagy európai filmfesztiválon (Velence: Három szín: Kék, Berlin: Az angol beteg, Cannes: Hiteles másolat) győzedelmeskedi tudott.  

- Claudette Colbert, Simone Signoret, Marion Cotillard és Jean Dujardin mellett az öt Oscar-díjas francia színész egyike.

- Azért vállalt szerepet a 2014-es Godzillaban, mivel a fia nagy rajongója az eredeti franchise-nak, és mivel a film rendezője, Gareth Edwards egy hízelgő levelet írt neki, melyben a "színészet királynőjének" nevezte.

- Az Empire magazin 1995-ös, a filmtörténet 100 legszexibb sztárjának listáján a 48. helyet foglalja el.

- Tehetséges és lelkes festő, számos filmjének ő maga tervezte a poszterét. Ilyenek: A Pont-Neuf szerelmesei, Az évszázad gyermekei.