A legfélelmetesebb 2. világháborús horrorfilmek

A háborús filmek leginkább a hősiesség, kőkemény dráma és egetrengető akciójelenetek gazdag táptalaját szolgáltatják. Áldozathozatal, veszteségek és hasonló témák körül forognak általában. Az emberi civilizáció egyik legpusztítóbb konfliktusa pedig kétségen kívül a második világháború volt. Nem kevés film készült a történelem ezen szakaszáról, azonban horrorfilmekből nem sok született, amelyek az események sűrűjében játszódtak volna.

Jogos lenne a kérdés, hogy miért van szükség a horror műfajára egy ilyen környezetben, amikor már az igazság is eléggé szörnyűséges és kiábrándító? Viszont akadnak rendezők, akik a következő szintre emelték a világháborút és a háború poklát szó szerint értelmezték.

#5

64 Merülés a félelembe  (2002)

(5) (1)

akció | horror | misztikus | thriller

1943 augusztusa, Anglia partjaitól 300 mérföldre: az amerikai U.S.S. Tiger Shark tengeralattjáró három túlélőt szed fel egy megtorpedózott angol kereskedelmi hajóról. A... több»

Ezúttal a tengerek mélyére süllyedünk a horror kedvéért. Egy amerikai tengeralattjáró három túlélőt vesz a fedélzetre, akik egy angol hadihajó elsüllyedését követően a tengerre vetődtek. Nem sokkal ezután furcsa balesetek és rejtélyes történések hoznak rettegést a katonák szívébe. Amit mindenképpen meg kell említeni, hogy a történet nagyon-nagyon lassan indul be, és sokáig kevés dolog történik, amíg a film szépen lassan felépíti a feszültséget. Viszont mindenképpen megéri kivárni a befejezést, mert bár hosszú időbe telik az odáig vezető út, hatalmasat szól.
#4

71 Overlord  (2018)

(13) (3)

akció | háborús | horror | kaland | misztikus | sci-fi

A normandiai partraszállás előestéjén az amerikai ejtőernyősöknek a hadművelet sikeréhez elengedhetetlen missziót kell teljesíteniük, egy franciaországi templom ellen kell... több»

A normandiai partraszállás előestéjén egy csapat katona azt a feladatot kapja, hogy kiiktassanak egy jeladót, ami zavarja az amerikaiak rádióit. Amikor a szakasz behatol a faluba, rájönnek, hogy a németek a település lakóin kísérleteztek, hogy egy titkos fegyvert alkossanak. A film remek példája a testhorrornak és háborús tragédiáknak. Jól bemutatja a szörnyű háborús bűnök súlyát, amiket annak idején elkövettek. Mindezek miatt végig drukkolunk a csapatnak, akik egyébként mindannyian jól kitalált és reprezentált karakterek.
#3

48 Az erőd  (1983)

(3) (10)

dráma | fantasy | horror

A második világháború idején egy német katonai osztag rátalál egy régi erődre a Kárpátokban, melynek falai mögött sötét erő lakozik, és elkezdi a katonák életerejét... több»

Elméletileg ez a darab az érdekes történetmesélés és hátborzongató hangulat tökéletes egyvelege. Náci katonák egy várban rekednek a Kárpátokban, és egyenként egy rejtélyes erő áldozataivá válnak. Úgy döntenek, egy zsidó történész segítségét kérik a titok felderítésében. Azonban a valóságban a film nem szerepelt túl jól a bevételek tekintetében. Annak ellenére, hogy olyan személyiségek adták a nevüket a filmhez, mint Ian McKellen és Michael Mann, hatalmasat bukott. Ez legfőképpen annak köszönhető, hogy az eredetileg 210 perces filmet 95 percre vágta a stúdió. Ennek az lett az eredménye, hogy a történet gyakran érthetetlen, és a karakterek motivációi nem világosak. Viszont nagy kultusza lett, és határozottan érdemes időt szakítani rá.
#2

49 Bunker  (2001)

dráma | háborús | horror | misztikus | thriller

1944-ben a második világháború vége felé, hét német katona menekül az előrenyomuló szövetséges amerikai katonák elől és egy bunkerben találnak menedéket. A bunkerben csak... több»

 Német katonák a szövetségesek elől menekülve egy régi bunkerbe ássák be magukat, ami valamikor egy mészárlás színhelye volt a pestisjárvány idején. A sötétségben árnyalakok és félelmetes hallucinációk várják őket, a katonák pedig döntés előtt állnak: felveszik a harcot a terrorral, vagy megvárják a biztos halált az ellenséges katonák érkezésével? A film remekül ötvözi a horror és a háborús filmek elemeit. Sosem teljesen világos, mi is okozza pontosan a katonák őrületét, és kifejezetten felkavaró, ahogy egymás után eltűnnek a homályban.
#1

63 A háború démonjai  (2020)

(10) (3)

háborús | horror | thriller

Telekom TVGO

A film története szerint a második világháború legsötétebb napjain öt amerikai katona azt a lehetetlen feladatot kapja, hogy védjen meg egy francia kastélyt, amely előzőleg a... több»

Öt amerikai katona azt a megbízást kapja, hogy védjenek meg egy francia kastélyt, amíg megérkezik az erősítés. Azonban nemsokára rádöbbennek, hogy több is várja őket itt, mint a háború szele. Természetfeletti jelenségék rázzák meg a csapatot, és a szabadulást keverve még mélyebbre ássák magukat a rejtélybe. A jelenések már önmagukban is megrázóak, azonban a film készítői még egy extra csavarral is megtoldották a sztorit.