A legjobb akciófilmek, amiket most nézhetsz a Netflixen

Jelentkezzünk ismét egy toplistával a karantén idejére! A horrorfilmes, Mad Max és a katasztrófafilmes listák után ezúttal nézzük meg, a lövöldözés, a robbanások, az odamondások és persze a látványos bunyók szerelmesei, vagyis az akciófilm-rajongók mivel szórakoztathatják magukat ezekben a nehéz időkben! Íme, a tizenegy legjobb akciófilm (vagy franchise), amit most a Netflixen meg tudtok nézni.

A sort mindjárt egy klasszikussal nyitjuk. A Bad boys - Mire jók a rosszfiúk? forgatása idején Will Smith még olyan fiatal volt, hogy javában forgott a Kaliforniába jöttem is. A sztori egy rendőrpárosról szól, akik egy gyilkosság szemtanúját próbálják meg megvédeni a helyi alvilág fejétől.

A második már jóval fiatalabb, de a maga franchise-án belül talán magasan a legerősebb film, a Halálos iramban 7. A széria eddigre már jócskán kifordult eredeti önmagából, viszont ez a rész alapvetően is jól sikerült, de a főszereplőt alakító Paul Walker halála csak még erősebbé tette az egészet.

Egy akciófilmes listáról egyszerűen nem hiányozhat Keanu Reeves és az általa megformált John Wick! Ezúttal a trilógia harmadik részéról, a John Wick: 3. felvonás - Parabellumról van szó, amelyben a korábbi szabályszegése miatt Johnt a teljes alvilág üldözőbe veszi. Persze ő szitává lő, kardoz, pofoz és rúg mindenkit. Vagy mégsem…?

És ha már pofozásról van szó, jöjjön a Ha/Ver! Ez egy picit kakukktojás a listán (nem az egyetlen), mivel voltaképpen egyfajta zsáner-paródiáról van szó, méghozzá a szuperhősmozik paródiájáról. De szerencsére nem a gagyi formában, hanem a valóban vicces és szerethető formában, hisz itt nem az obszcén poénokon kell mosolyogni, hanem a tök esetlen főhős bénázásán.

De térjünk is vissza a profikhoz, és kik lehetnének profibbak, mint a Kingsman: A titkos szolgálat titkosügynökei. A kémfilmek modern iterációja zseniálisan sikerült, ami többek közt a tökéletes szereposztásnak is köszönhető. Egyszerre vicces, látványos és izgalmas, a remek zenei körítésről és a piszok mutatós verekedős jelenetről már ne is beszéljünk!

És jöjjön egy újabb kakukktojás, sőt, mindjárt három is! A Gyűrűk Ura: A gyűrű szövetsége trilógiáról van ugyanis szó, amelyre elsőként nem az akciófilm kategória ugrik be az embernek. Most mégis szerepel e listán, mivel valljuk be: Peter Jackson és csapata elég jó harci jelenetekkel pakolta tele mindhárom filmet.

A listán szerepel egy indonéz akciófilm is, ami nem is csoda. Az éjszaka eljön értünk című akcióban egy triád-tag megtagadja, hogy megöljön egy kislányt, ezért az egész ázsiai alvilág a nyomába ered. Mi az ázsiai akciófilmek ismérve: a tökéletesre komponált verekedős jelenetek. Erre garancia Iko Uwais és JJoe Taslim szereplése is.

És ha már az ő párosuk itt van a listán, akkor két korábbi remek akciófilmjük, A rajtaütés és annak második része sem hiányozhat róla! Ha még nem láttál döbbenetesen jó vérgőzös bunyókat a mozivásznon, akkor ezt a két filmet ki ne hagyd!

Egy picit ismét ugorjunk vissza az időben, ezúttal egészen a ’80-as évekig, amikor a robotok épp virágkorukat élték a mozivásznon. Először is jöjjön egy robot a jók oldaláról: a Robotzsaru igazi kultikus mozi, ami annak idején a maga meglehetősen véres látványvilágával és egyedi hangulatával vált milliók kedvencévé.

De van nála is népszerűbb és ismertebb robot a ’80-as évekből, kitalálod? Nem, nem Johnny, az ötös robot, hanem a Terminátor - A halálosztó. Arnold Schwarzeneggert már ekkor is sokan ismerték, de ez a film tette azzá a világsztárrá, akiért ma is milliók rajonganak.

És végül, de nem utolsósorban kivel vagy mivel lehetne lezárni egy ilyen listát, ha nem egy szuperhőssel? Ezúttal a választás egy kőkemény nőre esett, aki megvédi a gyengéket. Természetesen Wonder Womanről van szó.