A Szcientológiai Egyház mindent megtesz, hogy boldoggá tegye Tom Cruise-t, szinte mindenre hajlandó ennek érdekében, akár még a házassága felbontásában is segédkezik.

Erről ír legalábbis Mike Rinder, az egyház volt magas beosztású tagja nemrég megjelent A Billion Years: My Escape From a Life in the Highest Ranks of Scientology című könyvében. Rinder 52 éves korában lépett ki az egyháztól, miután gyerekkora óta tagja volt annak.

Rinder ugyanakkor könyvében megemlíti Tom Cruise kapcsolatát az egyházzal, kiváltképpen kitérve arra az eseményre, amikor a színész Mint a villám forgatásán megismerkedett Nicole Kidmannel. Cruise akkoriban még Mimi Rogersszel élt házasságban, aki bevezette őt a szcientológiába.

A beszámoló szerint egyház küldetésbe kezdett, hogy Rogers “eltűnjön a képből”, és hogy Cruise álma teljesüljön, hogy Kidmannel lehessen együtt. David Miscavige-et "meghívták Daytonába, hogy megnézze a forgatást. Ő és hadnagya, Greg Wilhere, aki Cruise auditora lett, dolgoztak azon, hogy Cruise és Kidman egymásra találjanak.

“Miscavige kétségtelenül lehetőséget látott ebben, hogy megmutassa, hogy képes Tom kívánságait valóra váltani” - írja Rinder.

Rinder azt is állítja, hogy Wilhere azt a feladatot kapta, hogy rávegye Mimit, hogy beleegyezzen a válásba, hogy Tom elvehesse Kidmant, mint írja: "ez rendkívül szokatlan volt, és egy normális szcientológussal soha nem történt volna meg".

“Mike Rinder egy megrögzött hazudozó, aki igyekszik hasznot húzni a becstelenségéből. Azzal támogatja magát, hogy hamis rendőrségi jelentésekkel, uszító propagandával és hamis médiatörténetekkel szervezi meg egykori egyháza és annak vezetője zaklatását” - reagált minderre Miscavige egy későbbi interjúban.

Tom Cruise akkor kezdett eltávolodni a szcientológiától, amikor 1997-ben a Tágra zárt szemek című filmet forgatta Nicole Kidmannel, akivel akkor már házasságban éltek. Mike Rinder azt is írja, hogy a sztár a londoni forgatás alatt kezdte figyelmen kívül hagyni David Miscavige szcientológia-vezető hívásait, amely végül arra késztette Miscavige-t, hogy Marty Rathbunt, az egyház egyik vezetőjét az Egyesült Királyságba küldje, hogy auditálja Cruise-t.

Ezzel sikerült ismét elköteleződést elérni Cruise-ban, amely a továbbiakban egyúttal távolságot teremtett közte és Kidman között. Mivel az egyház fenyegetve érezte magát Kidman befolyása miatt, így felbéreltek egy magánnyomozót, Anthony Pellicanót, hogy kémkedjen Nicole után, és hogy hallgassa le a telefonját.

Mint kiderült Pellicano több mint egy évtizedet töltött börtönben számos bűncselekményért, többek között lehallgatásért, zsarolásért, összeesküvésért, valamint robbanóanyagok és gránátok illegális birtoklásáért.

A könyv állítása szerint az egyház a házaspár két örökbefogadott gyermekét, Isabellát és Connort  is Kidman ellen fordította azzal, hogy a színésznőt “elnyomó személynek” kezdte beállítani. A kánon szerint az elnyomó személy olyan személy, akit az egyház ellenségnek tekint, és akit el kell hallgattatni vagy el kell pusztítani.

“Amikor Tom és Nicole elváltak, Miscavige boldog volt, hogy Nicole ‘negatív befolyása’ többé nem rántja magával Tomot. Cruise ezután még buzgóbban támogatta nyilvánosan a szcientológiát és Miscavige-et” - írja Rinder.

További cikkünk a témában: A Szcientológia Egyház focipályát épített Tom Cruise-nak, hogy lenyűgözzék David Beckhamet egy új kötet szerint