Tom Cruise olyannyira igyekezett más hírességeket is bevezetni a szcientológiába, hogy az egyház egyszer egy futballpályát épített neki, hogy megmutathassa David Beckhamnek.

A színész "mindent megtett, hogy más hírességeknek is "udvaroljon", mint akikkel együtt dolgozott filmeken. A leghíresebbek talán David és Victoria Beckham voltak" - írja Mike Rinder az Egymilliárd év című új könyvében: My Escape From a Life from a Highest Ranks of Scientology" című könyvében.

"A Gold [Bázis, az egyház központja a kaliforniai San Jacintóban] ingatlanán egy profi minőségű futballpályát építettek. A talajt kiegyenlítették, öntözőberendezést telepítettek, tökéletes gyepet, kapukat emeltek" - írja Rinder, az egykori magas rangú egyházi tisztviselő - "Egy teljes munkaidős gondnokot neveztek ki a Gold munkatársai közül ... Egyetlen céllal épült: hogy Tom Cruise udvarolhasson a barátjának, Davidnek, hogy jöjjön a Goldba. Ez soha nem történt meg."

Az egyház Cruise-nak a szerelmi életében is igyekezett segíteni, állítja Rinder. A sztár 2004-ben Spanyolországban egy új szcientológiai központ szalagátvágási ünnepségén vett részt. "Tom Penélope Cruz spanyol színésznővel járt, ami hozzájárult ahhoz, hogy annyi pénzt költöttek az ottani gyönyörű épület megvásárlására és felújítására" - írja Rinder - "Így kissé ironikus, hogy mire elkészült, Penélope már szakított vele". Az ünnepségen a sztár állítólag Rinderhez fordult, és így zsörtölődött: "El tudod hinni, hogy [Cruise nővére] Lee Ann nem tud nekem barátnőt szerezni?".

Miscavige "a szívére vette" a dolgot, és állítólag egy különleges projektet kezdeményezett, amelyet a megbízható hadnagy, Greg Wilhere felügyelt, és amelynek keretében "meghallgatásokat" tartottak, hogy az akciósztárnak barátnőt és végül házastársat találjanak.

Cruise-nak rövid ideig tartó kapcsolata volt Nazanin Boniadi brit-iráni színésznővel, aki szintén szcientológus volt, majd 2005 áprilisában kezdett randizni a Dawson és a haverok sztárjával, Katie Holmes-szal. (Holmes sokkolta a világot, amikor 2012 júniusában bejelentette, hogy hat év házasság után elválik Cruise-tól).

"Mike Rinder egy megrögzött hazudozó, aki igyekszik hasznot húzni a becstelenségéből. Azzal tartja el magát, hogy hamis rendőrségi jelentésekkel, uszító propagandával és hamis médiatörténetekkel szervezi meg egykori egyháza és annak vezetője zaklatását" - mondta a Page Sixnek a szcientológia szóvivője.

Miután publicistája, Pat Kingsley állítólag azt tanácsolta Cruise-nak, hogy ne beszéljen nyilvánosan a szcientológiáról, a színész felbérelte nővérét, Lee Annt (balra). Rinder azt írja könyvében, hogy őt bízták meg azzal is, hogy beszéljen Cruise régi publicistájával, Pat Kingsley-vel, a PMK nevű cégtől, aki azt tanácsolta a színésznek, hogy ne beszéljen a nyilvánosság előtt a szcientológiáról. Végül Cruise kirúgta Kingsley-t, és a húgával, Lee Ann-nel helyettesítette. Három nővére és édesanyja mind csatlakozott a szektához.

"Idővel Cruise nyilvános kijelentései folyamatosan egyre szokatlanabbá váltak" - írja Rinder. "Végül teljesen hülyét csinált magából azzal, hogy Oprah Winfrey kanapéjára ugrott a hírhedt 2005. május 23-i interjújuk során, amikor felfedte, hogy szerelmes Holmesba.

"Nem sokkal ezután a Today show-ban azzal vádolta meg Matt Lauert, hogy 'felületesen' beszélt a pszichiátriai szerekről... Ő volt a tökéletes példája annak, amit egy szcientológiai hírességnek tennie kell - abszolút bizonyossággal beszélni, szégyenkezés nélkül arról, amit mi, szcientológusok igaznak hiszünk és tudunk, bármilyen őrültség is legyen az." A sztár 2008-ban megkapta a Szcientológia Szabadság Érdemérmét.

Rinder 5 éves korában ismerkedett meg a szcientológiával, amikor a szülei elkezdték elvinni őt a helyi egyházi központba az ausztráliai Adelaide-ben. A középiskola után kihagyta az egyetemet, és helyette a Sea Org tagja lett. Miután a Szcientológia nemzetközi szóvivője és a Különleges Ügyek Hivatalának vezetője lett, segített tárgyalni a szervezet vitatott adómentességéről az IRS-nél, és sok időt töltött a szervezet leghíresebb tagjaival, köztük Tom Cruise-zal, Kirstie Alley-vel, John Travolta-val és Lisa Marie Presley-vel.

A titokzatos szervezettel kapcsolatos aggályok azonban arra késztették Rinder-t, hogy átgondolja a pozícióját, és végül 2007-ben, 52 évesen távozott. Egyik napról a másikra a csoport ellenségévé vált, és azt állítja, hogy követték, meghackelték és kémkedtek utána. Rinder azt írja, hogy kemény árat fizetett a disszidálásért.

Volt felesége, Cathy, aki továbbra is a Sea Org. tagja, a távozása után elvált tőle. Két gyermekük "elszakadt" Rindertől, akárcsak a testvére, a nővére és családjaik. Édesanyja szintén "elszakadt", és a családja nem szólt neki, amikor 2013-ban elhunyt.

"Mindig őszintén válaszolok" - írja - "Két gyermeket hoztam ebbe a világba, és ők nem tudnak jobbat. Azt akarom, hogy legyen esélyük arra, hogy saját maguk gondolkodjanak és döntsenek".

Épp a mai napon számoltunk be a kötet egy további állításáról is, mely szerint a Szcientológia Egyház még Nicole Kidmant is lehallgatta.