Az Avatar 3 után: James Cameron 2. világháborús filmet szemelt ki a hirosimai túlélőkről

Ez nem meglepő: Az Avatar: A víz útja kereskedelmi szempontból továbbra is az élen jár. A Variety beszámolója szerint James Cameron blockbustere a hétvégén megelőzte a rendező Titanic című filmjét minden idők legtöbb bevételt hozó filmjeinek listáján, és a 3. helyre lépett előre.

Ezzel már három James Cameron-film is 2 milliárd dollár feletti bevételt ért el világszerte: a 2009-es Avatar 2,923 milliárd dollárral, A víz útja 2,2432 milliárd dollárral és a Titanic 2,2428 milliárd dollárral. Az Avatar és folytatása között a 2. helyen? Bosszúállók: Végjáték 2,7994 milliárd dollárral.

A kérdés tehát most az, hogy A víz útja megelőzi-e a Végjátékot és a 2009-es eredetit. Rövid válasz: valószínűleg nem. Cameron új filmje tíz héttel a decemberi bemutatója után is a heti box office top ötösében van, de M. Night Shyamalan Kopogás a kunyhóban című filmje megelőzte az 1. helyért február elején.

Azóta A víz útja 6-11 millió dollár közötti bevételt hozott, és a heti bevételek tekintetében a 2. és 3. hely között ingadozik. A matematika szerint, ha Cameron folytatása tartja ezt az ütemet, akkor A víz útjának legalább öt hétre lenne szüksége, hogy utolérje a Végjátékot, és legalább hét hét hétre, hogy megelőzze az Avatart. Tehát nem lehetetlen, de mégis valószínűtlen. Mégis, aki most, egy újabb átütő siker után Cameron ellen fogad, az teljesen hülye, szóval ki tudja?

Ami Cameront illeti, a World Of Reel (a LA Times-on keresztül) azt írja, hogy a rendező az Avatar 3 2024 decemberi mozibemutatója után egy nem újabb Avatar-projektet tervez. Cameron A víz útja mozikba kerülése előtt azt hangoztatta, hogy nem biztos, hogy az Avatar 4-et vagy az Avatar 5-öt fogja legközelebb rendezni.

A feltételezett alternatíva? Charles R. Pellegrino "Az utolsó vonat Hirosimából" című művének adaptációja, amely a második világháborús hirosimai és nagaszaki bombázások túlélőiről szól.

"Sokkal bizonytalanabb világban élünk, mint gondoltuk" - mondta Cameron a LA Timesnak - "Azt hiszem, a Hirosima-film ugyanolyan időszerű lenne, mint valaha, ha nem még időszerűbb. Emlékezteti az embereket arra, hogy ezek a fegyverek mit tesznek, ha emberi célpontok ellen vetik be őket." Cameron először 2010-ben vásárolta meg Pelligrino könyvét.

Figyelembe véve, hogy Cameron 1999-2000 óta kizárólag az Avatar franchise-on dolgozik, ez több mint két évtizedet jelent egy megaprojektben. És ha az "A4"-et és az "A5"-öt is ő rendezi, akkor ez közel harminc év, amit a Pandorának és a saga-nak szentel. Ezért nehéz elképzelni, hogy Cameron bármi máson dolgozzon, még közvetve is, mint az Alita: A harc angyala esetében.

De még ha az Avatar-filmek továbbra is nagy pénzt hoznak, Cameron más filmjei, mint A bolygó neve: Halál és a két Terminátor - A halálosztó filmje vitathatatlanul nagyobb kritikai elismerést élveznek. Szóval igen, Cameron mindenben jó, amihez csak kedve van, és őszintén szólva, jó lenne látni, hogy egy kicsit másban is kipróbálja magát, mint az Avatarban.

Egy másik dolog, amit szem előtt kell tartani: Cameron 70 éves lesz, amikor az Avatar 3 2024 decemberében a mozikba kerül. Ha Cameron tehát karrierje utolsó felvonásán az Avatar-filmeken túl is szeretne valamit készíteni, talán más rendezőknek kellene átadnia a gyeplőt a franchise negyedik és ötödik részéhez. Jelenleg gyakorlatilag garantált, hogy bármit is csinál Cameron, az rengeteg pénzt fog hozni. Mivel Hollywoodban ez számít, Cameron, ha akar, el tud majd távolodni az Avatartól.