Meghalt Robbie Coltrane, aki a Harry Potter franchise-ban a szerethető félóriást, Rubeus Hagridot alakította - erősítette meg ügynöksége, a WME pénteken a Variety-nek. A színész 72 éves volt.

Coltrane minden Harry Potter-filmben szerepelt, a 2001-es Bölcsek kövétől a 2011-es Halál ereklyéi - 2. részig, és nagyon szerették, mert életre keltette J. K. Rowling könyvsorozatának karakterét. Ő volt az egyik első karakter, aki megjelent a filmvásznon, és ő mondta el a híres mondatot: "Varázsló vagy, Harry" a fiatal Daniel Radcliffe-nek, amikor az elindult a varázsvilágba.

Hagrid, aki hatalmas termetű, de a szíve mélyén gyengéd volt, kedvelte a vadállatokat, és gondozta a Harry Potter-világ legvadabb és legikonikusabb teremtményeit. Az ő gondozásában élt Csikócsőr, a hippogriff, Agyar, a vadászkutya, Bolyhoska, a háromfejű kutya, Norbert, a norvég sárkány, Aragog, a hatalmas beszélő pók és a hátborzongatóan fenséges Thestrálok.

A skót színész, komikus és író két James Bond-filmben, az 1995-ös James Bond: Aranyszemben és az 1999-es A világ nem elég (James Bond: A világ nem elég) című filmben is szerepelt, mint az orosz maffiózó Valentin Dmitrovics Zukovszkij. Egyik első jelentősebb szereplése az Alfresco című brit szkeccs-komédiasorozatban volt 1983-ban. Olyan más, hamarosan nagy nevekkel játszott együtt, mint Hugh Laurie, Emma Thompson és Stephen Fry. Néhány évvel később újra összeállt Thompsonnal az 1987-es BBC Skócia "Tutti Frutti" című drámájában, és kiérdemelte első legjobb színészi jelölését a Brit Televíziós Akadémia díjátadóján.1993-1995 között az ITV Cracker című bűnügyi drámájában játszotta Dr. Edward "Fitz" Fitzgerald kriminálpszichológus szerepét, és három British Academy Television díjat nyert.

Miután szögre akasztotta Hagrid kabátját, Coltrane a Channel 4 elismert National Treasure című drámájában játszott, ahol egy nyugdíjas komikust alakított, akit szexuális zaklatással vádolnak. A szerepért egy maréknyi legjobb színészi díjat nyert a brit orgánumoktól.

Legutóbb Coltrane a Harry Potter-családdal együtt szerepelt a Harry Potter 20. évforduló - Visszatérés Roxfortba című, 2022 januárjában az HBO Maxon megjelent 20. évfordulós különkiadásban. "A filmek öröksége az, hogy a gyerekeim generációja majd megmutatja őket a gyerekeinek" - mondta a különkiadásban - "Szóval könnyen lehet, hogy 50 év múlva is megnézhetitek. Én sajnos nem leszek itt, de Hagrid igen".

Hírességek, akik 2022-ben távoztak az élők sorából