Gandalf vs Dumbledore: Vajon ki győzne ebben a párharcban?

A filmes varázsvilág két talán legikonikusabb alakja,  A Gyűrűk Urából ismert Gandalf, és a Harry Potter univerzum legnagyobb mágusa, Dumbledore, de vajon melyikük a hatalmasabb? A kérdés hosszú ideje tartja lázban a rajongókat, a két tábor pedig rendre összeveti egymással a közösségi fórumokon a karakterek képességeit. Cikkünkben arra teszünk kísérletet, hogy egyszer és mindenkorra megválaszoljuk a kérdést. Ki győzne egy Gandlaf vs Dumbledore párharcban? Cikkünkben öt szempontot sorakoztatunk fel, hogy az érvek és ellenérvek összevetésével végső válasszal szolgálhassunk. Kezdjünk is hozzá! 

1. Mágia

Ami Gandalfot illeti, nem tudhatjuk biztosan, milyen mágikus képességekkel rendelkezik A Gyűrűk ura varázslója: láttuk, hogy képest fényt csinálni, védőburkot képezni maga köré a Balrog tüzével szemben, felélesztetni Pippint, miután belenézett a Palantirba, sasokat hívni segítségül, vagy feltörölni a padlót Szarumánnal, de a csatában inkább a kardjára és a botjára támaszkodott. Vajon miért nem alkalmazta a Szarumán ellen bevetett technikáját az orkokon is?

Dumbledore-ral kapcsolatban némileg egyértelműbb a helyzet: bármikor be tudja vetni a Cruciatus, az Imperius és a különböző halálos átkok további formáját. Képes eltűnni, tárgyakat mozgatni, tűzfalat varázsolni, megbénítani embereket, és még vagy ezer más varázslat lehet a tarsolyában. A Voldemorttal szembeni párharcából pedig kiderült, hogy sokkal többre képes, mint egy átlagos varázsló. Ezt a kört ebben az összevetésben ő nyerte.

Gandalf vs Dumbledore - 0:1

2. Pusztakezes harc

Ezt a szempontot is figyelembe véve sokkal egyszerűbb a dolgunk, mint a mágiával kapcsolatban. Dumbledore-t sosem láthattuk harcolni mágia használata nélkül, ellenben Gandalffal, aki puszta kézzel gyűrte le a barlangi trollt és az orkokat, a Minas Tirith-i csatában vívott harca pedig egyértelműen a második kör győztesévé teszi.

Gandalf vs Dumbledore - 1:1

3. Barátok és szövetségesek

Mire menne egy harcos barátok és sereg nélkül? Dumbledore oldalán ott állnak Roxfort professzorai és az ifjú mágusok, akikkel együtt még a Halálfalókkal szemben is sikerrel vette fel a harcot. De legyen bármekkora vezető is Dumbledore, nehezen mérhető össze a Gandalf által vezetett Rohir sereggel, akik szétverték az orkokat a Helm szurdoki csatában. Vagy gondoljuk csak Minas Tirith-re és a Nazgul támadására, mely során ismét csak rendkívüli vezérnek bizonyult, aki mögé népek tudnak felsorakozni. Hiába a halálos átkok, ekkora túlerővel szemben Roxfort falai sem bírnák a rohamot. Ezt a kört Gandalf nyerte.

Gandalf vs Dumbledore -  2:1

 4. A legesendőbb pillanat

Mindkét szóban forgó varázsló élt át nehéz pillanatokat a történetük során. Amikor Dumbledore kiitta a mérget a szigeten, hogy megszerezze a horcruxot, következetlennek és esendőnek tűnt, és kizárólag Harry Potteren múlt, hogy túléli-e az eseményeket, vagy sem. Gandalfot ellenben Angmar, a boszorkánykirály gyűrte le ellentmondást nem tűrő módon, az életét pedig csak az mentette meg, amikor a rohaniak érkezésére megszólaltak a kürtök, ami elterelte a Nazgul figyelmét. Mivel Gandalfot kizárólag a szerencse mentette meg a tökéletesen kiszolgáltatott helyzetéből, Dumbledore ellenben előre tervezett, és olyan személyt vitt magával, aki meg tudja védeni, ezt a kört neki adjuk.

Gandalf vs Dumbledore -  2:2

5. A jobb cselszövő

Elérkeztünk az utolsó szemponthoz: vajon melyik varázsló sakkozott jobban? Bár Dumbledore nem vezetett hatalmas sereget, ellenben megrendezte a saját halálát, egyengette Harry útját a kezdetektől fogva csak azért, hogy a fiú a szükséges pillanatban feláldozhassa az életét. Ha jobban belegondolunk, ez azért elég kemény húzás tőle, de egyéb trükköket és cseleket is bevetett, információt hallgatott el, adott esetben még hazudott is, hogy a terve megvalósulhasson.

Gandalf ennél lényegesen tisztább jellem volt, aki könnyen rávette Samut, hogy legyen Frodó társa a nem sok jóval kecsegető útján, segített visszaszerezni Theodennek Rohant, és arra is rábírta Aragornt, hogy keresse fel a holtak seregét.

Míg Gandalf érvényesíteni tudta az akaratát és remek szervezőkészségről tedd tanúbizonyságot, Dumbledore olyan trükköket is bevetett, melyek a Gyűrűk ura varázslójának valószínűleg sosem jutottak volna az eszébe, vagy a jelleme lett volna túl tiszta ahhoz, hogy ilyen eszközökkel éljen. Ha nem csinálunk morális kérdést a dologból, hajszállal, de Dumbledore viszi az utolsó kört.

Gandalf vs Dumbledore -  2:3

Ezzel tehát eldőlt, de szívesen hallgatjuk meg a Ti álláspontotokat is. Bár Gandalf varázslás nélkül is remek harcos, és igen erős szövetségesekkel rendelkezik, Dumbledore a mágiával (leginkább a halálos átkokkal) és cselszövéseivel ebben az összevetésben 3:2-re győzedelmeskedett.