Halálos iramban 9: Légy bármilyen gyors, a múltad elől nem menekülhetsz

Halálos iramban 9 sorozat kilencedik része. A saga húsz év alatt összesen több mint ötmilliárd dollárt hozott a konyhára.

Dominic Toretto (Vin Diesel) visszavonultan él Lettyvel és kisfiával, Kis Briannel, de tudják, hogy a veszély mindig ott ólálkodik a láthatár mögött. A mostani fenyegetés arra kényszeríti Domot, hogy szembenézzen múltjának bűneivel, ha meg akarja menteni szeretteit. Csapata összegyűlik, hogy megakadályozzanak egy világméretű összeesküvést, amit a világ legveszélyesebb gyilkosa és autóversenyzője vezet, méghozzá Dom elfelejtett öccse, Jacob (John Cena).

Az F9-cel visszatér Justin Lin rendező, aki a 3-6. részt készítette, miután a Halálos iramban világsiker lett. Az új rész története is az egész világ körül játszódik, Londontól Tokióig, Közép-Amerikától Edinburgh-ig, illetve egy azerbajdzsán bunkertől Tbiliszi zsúfolt belvárosáig. A régi barátok feltámadnak, az egykori ellenségek reaktiválják magukat, a történelem újraíródok, és a család jelentősége sem volt még soha nagyobb.

Justin Lin új irányban diktálja a halálos iramot

Justin Lin forgatókönyvíró-producer-rendező számára ez az ötödik alkalom örömteli élmény jelentett, de eredetileg nem számított rá. Nem Lin rendezte a legutóbbi két részt, és bár kapcsolatban maradt Diesellel és a csapattal, egy igazán eredeti ötletnek kellett születnie, mire komolyan azt gondolhatta, hogy megéri visszatérni. „Soha nem gondoltam volna, hogy visszatérek – mondja Lin. – Az általam rendezett korábbi négy részről úgy éreztem, hogy nekem találták ki őket. Aztán egy reggel felébredtem, és belém villant, hogy van még pár dolog, amit meg kell mutatnunk a hőseink életéből. Azt szerettem a sorozatban, hogy soha nem ugyanazt a sztorit meséltük el. Folyamatosan haladtunk előre. Ez nagyszerű dolog, de aztán rájöttem, hogy van még egy lehetőség: rakjuk össze az előző nyolc filmet oly módon, hogy megválaszoljuk a kérdéseket, amelyekre a rajongók kíváncsiak voltak, és nem kaptak rájuk választ. Egészen mostanáig.”

Ezt azt jelentette, hogy az alkotók mélyen beleásták magukat a sorozat kedvenc hőseinek eddig fel nem tárt háttértörténeteibe, és alaposabban körbejárták az apaság, a testvéri kapcsolat és az árulás témáját. „Az volt a legfontosabb számomra, hogy ez a rész legyen az egész saga kötőszövete – magyarázza Lin. – Égető szükségét éreztem annak, hogy a hősök végre megbékéljenek a múltjukkal, mert csak így remélhetnek számukra élhető jövőt.”

Az érzelmi feltárás középpontjában természetesen Diesel Dom Torettója állt, mert hirtelen felbukkan szinte már el is feledett öccse, Jacob, és emiatt kénytelen szembenézni legbensőbbb és legfájdalmasabb élményeivel. Az F9-ből kiderül, miként lett Dom az az ember, akit régóta ismerünk, és a családja – vér szerinti és választott egyaránt – miért annyira fontos számára. „Az F9 feltárja, Dom hogyan küzdött az esendőségével egész életén át – magyarázza Diesel. – Ezért is olyan izgalmas a karakter fejlődése, hiszen jobban megismervén könnyebben tudunk azonosulni vele.”

A film elején Dom keresztúthoz érkezik. Az apaság alaposan megváltoztatta, már nem az adrenalinfüggők veszélyes életét éli, talán azt is el lehet róla mondani, hogy benőtt a feje lágya. Az, hogy a farmján él Lettyvel, és neveli Kis Briant, rengeteg új felelősséget teremt számára, és miközben Dom roskadozik az új terhek alatt, Lettynek is akadnak új problémái. Kapcsolatuk megsínyli ezt a helyzetet, aztán újra kitör a káosz: megérkezik Ramsey (Nathalie Emmanuel), Roman (Tyrese Gibson) and Tej (Chris “Ludacris” Bridges), és elmondják, hogy Mr. Senki (Kurt Russell) gépe lezuhant a dél-amerikai dzsungelben, fedélzetében Cipherrel (Charlize Theron), aki a fogságában volt. A csapat azért jött el Domhoz és Lettyhez, hogy magukkal vigyék őket, és együtt visszatérjenek a kémjátszmák világába. Letty benne van, de mindenki nagy meglepetésére Dom kizártnak tartja a dolgot.

„Ha gyerekünk van, a tétek sokkal nagyobbak – mondja Diesel. – Most már Dom bármit is tesz, mérlegelnie kell, mekkora a kockázat. A fiáról van szó. Ez nem azt jelenti, hogy Dom odáig lenne attól, hogy farmon él. A szükség vezette erre. Egy csomó elintézetlen ügy van abban a világban, amelyben élt. Egy oroszlán azért sebezhető, mert kölyke van, és Dommal is ez a helyzet. Meg kell védenie a fiát, s ezért áldozatot kell hoznia.”

A nézők megtudják a film során, hogy Dom miért akarja annyira megvédeni a gyermekét, és miért fél attól, hogy Kis Brian apa nélkül maradhat. „Amikor újra találkozunk Dommal az F9 elején, már jó ideje eldöntötte, hogy otthagyja a bűnözés világát, mert békére és egy kis magányra vágyik – mondja Daniel Casey, Lin forgatókönyvíró társa. (A harmadik szerző Alfredo Botello volt.) – Az előző rész eseményei megmutatták, hogy Domnak nagy hatalmú ellenségei vannak, ezért mindenáron biztonságban akarja tudni a családját. A gondolat, hogy egyszer megölhetik egy veszélyes akcióban, és nem láthatja felnőni a fiát, mindig ott munkál az agyában.”

Dom természetesen rájön, hogy a sorsát senki nem kerülheti el, attól függetlenül, mennyire próbálkozik, vagy hogy mekkora a tét. „Nagyon sok érdekes mozzanata van ennek a történetnek, ami meg fogja lepni a közönséget, és többet megmutat abból, milyenek a hősök, akiket már olyan jól ismer – magyarázza Diesel. – Ahhoz, hogy Dom a legvalódibb értelemben apa lehessen, messzi útra kell indulnia, hogy rendbe tegye a múltját.”

Lin tudta, az F9-ben megint kijjebb kell tolnia a határokat az elképesztő autós hajszákkal és összecsapásokkal, mert a közönség ezt várja el, de a színészcsapatra is komoly feladat hárult, akiknek többsége már közel húsz éve személyesíti meg a karaktereket.

„A színészeket fizikailag és érzelmileg is új kihívások elé állítottuk – mondja Lin. – A sorozatnak mindig is az volt a titka, hogy soha nem látott akciókat mutattunk a közönségnek, de a dolgok mélyén az állt, hogy a karakterek folyamatosan fejlődnek, és megtalálják a helyüket a világban érzelmi szempontból is.”

A szereplőgárda enyhén szólva teljesen paff lett, amikor kézhez kapták a forgatókönyvet, leginkább attól, hogy kiderül: Domnak és Miának (Jordana Brewster) van egy rég elveszett testvére, továbbá Han (Sung Kang) életben van. A csapat természetesen annak is borzasztóan örült, hogy ismét Justin Linnel dolgozhatnak, aki igazi világsikerré tette a sorozatot.

Keresztül-kasul a világban

Az F9 forgatása 2019. nyarán kezdődött Londonban. A sorozat hagyományainak megfelelően több filmes csapat dolgozott párhuzamosan a világ különböző pontjain. Míg Justin Lin a fő forgatást irányította Londonban, Spiro Razatos second unit rendező, kaszkadőrkoordinátor és helyettese, a szériában veteránnak számító Andy Gill a látványos akciójeleneteket forgatták Thaiföldön.

Clayton Townsend producer fogta össze a különböző forgatási egységek munkáját. Townsend immár harmadszor dolgozott Linnel a sorozatban, a legnagyobb megelégedésére. „Harminc éve edződöm producerként ebben a szakmában, és még mindig teljesen elbűvöl, mennyire őrültek és látványosak ezek a produkciók – mondja Townsend. – Ennyire lelkes és tehetséges csapat nélkül ez nem volna lehetséges.”

„Ahhoz az elvhez tartjuk magunkat, hogy úgy kell viszonyulnunk minden egyes részhez a sorozatban, mintha az utolsó lenne, és több dobásunk nincs – magyarázza Jeffrey Kirchenbaum producer. – Vagyis nem szabad visszafognunk magunkat, folyton a legújabb és leginvenciózusabb megoldásokat kell keresnünk, amikor az autós akciójeleneteket megtervezzük. Egy szó mint száz, semmilyen ötlet nem lehet túl őrült, ha a Halálos irambanról van szó.”

A film dél-amerikai nyitó akciójelenete stíúdióban készült, aztán a stáb áttette székhelyét Grúzia fővárosába, Tbiliszibe. A film legtöbb jelenetét stúdióbelsőben forgatták, ám egy stáb londoni külső helyszíneken dolgozott, méghozzá a város legnevezetesebb pontjain. Majdnem egy hónapot töltöttek Edinburgh utcáin és háztetőin: míg a magasban Dom Jacobot öldözte, Tej, Roman és Ramsey Ottót és zsoldosait kergette veszett tempóban odalent. A kétszintes akciójelenet az egyik legdrágább és legösszetettebb filmes produkció volt, amit a skót fővárosban forgattak.

London és Tbiliszi után a két stáb visszatért Los Angelesbe, hogy a többi jelenetet fölvegyék. Az uolsó forgatási éjszakán a hősök visszatértek Kelet-Los Angeles utcáira, ahol annak idején minden elkezdődött.

Igazi nőuralom

Miközben a second unit csapat a legjobb forgatási helyszíneket kereste a világ minden részén, Justin Lin és J.J. Perry kaszkadőrkoordinátor az eredeti és vizuálisan magukkal ragadó harci jelenetek megkomponálásán dolgozott, amelyeket a sorozat minden rajongója izgatottan vár részről részre.

Az F9 célja az volt, hogy meghaladják a korábbi részek harci jeleneteinek amúgy is rendkívül magas színvonalát, aminek legfontosabb momentuma az volt, hogy a női szereplők most különösen éles reflektorfénybe kerüljenek.

Az egyik tokiói harci jelenetben például Letty, Mia és Elle (Anna Sawai) zseniálisan kivitelezett kemény összecsapása látható egy csapat zsoldossal. Az ellenfél túlerőben van, így kell kitörniük mindenáron. Ez az első tisztán női bevetési egység, amelyet a sorozat történetében láthatunk.

Rodriguez a franchise epizódjaiban mindvégig bizonyította, hogy nem hiába tartják az egyik legjobb női akcióhősnek. Epizódról epizódra meghaladta a saját határait, miközben hitelesen küzdött az ellenfelekkel, valahányszor kamera elé került.

„Letty karaktere tökéletes és utolérhetetlen – mondja Samantha Vincent producer. – Már az első pillanattól felfigyeltem rá. Erős és tehetséges személyiség, a Los Angeles-i utcai gyorsulási versenyeken a legjobbakkal szemben is felvette a kesztyűt, de közelharcban is verhetetlen. Michelle Rodriguez tudja, mit akar, és nagyon intenzíven részt vett Letty karakterének kidolgozásában. A sorozat hatodik és hetekig részében ő volt az akciójelenetek motorja. Elképesztő, hogy lett egy háromfős női bevetési osztagunk, akik együtt harcolnak és dolgoznak, de ez csak annak a kiterjesztése, amit Michelle már jóval korábban megalapozott. Vin, Justin és a Universal stúdió csapata mindig is arra törekedett, hogy erős és bátor nők jelenjenek meg a filmjeikben.”

Rodriguez, Brewster és Sawai hetekig keményen dolgozott a bonyolult harci koreográfián, és kimerítő fitneszedzéseken vettek részt, hogy növeljék kitartásukat és erejüket. Ez mindannyiuk számára hatalmas élményt jelentett.

„Egész pályafutásom során az volt a célom, hogy a nők jelenléte minél jelentősebb legyen a filmekben – mondja Rodriguez. – A Halálos iramban sorozat tette lehetővé, hogy a legtöbbet fejlődjek, és minél jobban hangsúlyozhassam a nők fontosságát és látásmódját az akciófilmekben. Az F9-ben a nők még több figyelmet és tiszteletet kapnak. Borzasztóan örülök, hogy Jordana visszatért, és hogy Nathalie Emanuelt is üdvözölhetem a csapatban. A Nathalie által alakított Ramsey-t most végre jobban megismerhetjük, mert fontosabb szerep jut neki. Anna Sawai is igazi női akcióhős, izgalmas háttértörténettel. Biztos vagyok benne, hogy a nézők rajongással fogják figyelni, ahogy a csajok harcba indulnak. Ugyanolyan büszke vagyok erre a lánycsapatra, mint egy anya vagy egy nagynéni.”

„A forgatás előtt megnéznem az első részt, és megállapíthattam, hogy a karakterem, Mia eleve nagyon belemenős csajként startol el – mondja Brewster. – Ezt az irányvonalat akartam folytatni, aminek Justin persze nagyon örült. A legutóbbi részekben igazán klassz feladatokat kaptam, de hiányzott a kemény akció, amitől csak úgy pezseg az ember vérében az adrenalin.”

„Egy kicsit kocka vagyok, mindig a maximumon is túl akarok teljesíteni a kaszkadőrmutatványok során – folytatja a színésznő. – A kaszkadőrcsapat elképesztő munkát végzett, én pedig úgy építettem fel a harci jeleneteimet, mintha táncról lenne szó. Michelle tökéletesen ráérzett erre a megközelítésre. Hetekbe és hetekbe telt, amíg annyira fel tudtam készülni, amivel már elégedett lehettem.”

akció | kaland | krimi | thriller

Dom Toretto családját veszély fenyegeti. Ha meg akarja menteni Lettyt és a fiát, Briant, számot kell vetnie korábbi tetteivel. A csapat újra összeáll, hogy megfékezzék az őrült... több»

UIP-Duna