A jelenlegi hollywoodi ökoszisztémában az egyik csúcspont, amit elérhetsz, ha megjelensz vagy főszerepet játszol egy Marvel-filmben. Mára ez az egyik legnagyobb stúdió, és milliárd dolláros ökoszisztémával rendelkezik, amely látszólag korlátlan számú filmet és sorozatot gyárt, és még több várható tőlük a jövőben.

Ez az oka annak, hogy úgy tűnik, bárki is ugrik a fedélzetre, mindig van egy szerep, ami épp rá vár. De ez nem volt mindig így, és Lea Thompson például jól tudja ezt. Sőt, azt mondta, hogy egy Marvel-filmben való szereplés egyáltalán nem segítette a karrierjét. Szerinte ez a szerepvállalás tulajdonképpen tönkretette a karrierjét.

Miközben Genevieve Hassannal beszélgetett a Celebrity Catch Up podcastben, Lea Thompson számos különböző fordulópontra reflektált karrierje során. Az egyik ilyen volt a Howard, a kacsa című filmben való szereplése 1986-ban. Bár a színésznő még ugyanabban az évben egy másik kasszasikerben is játszott, ez a Marvel-film nem volt ugyanolyan hatásos, mint a mostaniak. Lea Thompson úgy gondolja, hogy a film sok szempontból aláásta karrierjét.

Howardra, a kacsára nehéz nem hatalmas baklövésként tekinteni, úgy általában véve... Lea Thompson így nyilatkozott a podcastban: "Lesújtó volt. Egy év alatt szerepeltem a legnagyobb sikerben és a legnagyobb buktában, szóval valószínűleg ez tette tönkre a filmes karrieremet. Még ha utána csináltam is néhány jó filmet, nagyon nehéz volt...".

A siker, amire Lea Thompson utal, a Vissza a jövőbe Michael J. Fox-szal, amely az egyik legjobb mozis trilógiát indította el. És figyelembe véve a főszerepét, könnyen érthető, hogy miért látja ezt a két filmet egymás szöges ellentétének.

A Howard, a kacsa a Marvel azonos nevű karakterén alapult, és egy olyan időszakban jelent meg, amikor a szuperhősfilmek nem voltak éppen divatban. Valójában nem is igazán léteztek. A film a legjobb esetben is furcsa, a legrosszabb esetben borzalmas volt, és a címadó kacsáról (egy földönkívüliről) szólt, akit a Földre szállítottak egy kis kalandozásra. Itt találkozik Beverly Switzlerrel (Lea Thompson), és belekezd egy teljesen nevetséges történetbe. A film hatalmas bukta volt, 37 millió dolláros költségvetéséből mindössze 38 millió dollárt hozott vissza, és 14 százalékos Rotten Tomatoes-értéket ért el, a magyarországi nézők azonban némileg elnézőbbek voltak vele szemben, legalábbis erről árulkodik a 61 százalékos értékelés a mafabon. Az egész Marvel-film olyannyira kirívó volt, hogy a fő vitapontot az jelentette, hogy Howard kacsa mennyire hamisnak tűnt a film során. És ne feledjük, ez a 80-as években volt...

Bár Lea Thompson később már nem vett részt a filmben, Howard, a kacsa végül mégis feltűnt néhányszor a Marvel Cinematic Universe-ben, "hivatalosabb" szinten, először A galaxis őrzőiben, amikor a végén a Gyűjtő múzeumának maradványai közt láthatjuk őt.

Ami Lea Thompsont és a "tönkrement" karrierjét illeti? Nos, a színésznő még mindig él és virul, legutóbb a Star Trek: Picard és A Goldberg család című filmekben tűnt fel. Bár lehet, hogy a Vissza a jövőbe után nem érte el azokat a magasságokat, amikre számított, nehéz azt mondani, hogy teljesen lecsúszott volna a pályáról. Legközelebb a Ten tricks (Tíz trükk) és a Queens (Királynők) című alkotásokban fog szerepelni. Ja, és szerepet kapott egy Marvelhez kapcsolódó projektben, a Mókuslány (Squirrel Girl) podcastban is. 

S, hogy mennyire nem tűnt el teljesen: galériánkban a 2000-es években forgott filmjeiből láthattok róla képeket.

akció | kaland | romantikus | sci-fi | vígjáték

Ez a vidám és egyben romantikus film egy gyorsbeszédű, szivart pöfékelő, sörivó kacsa történetét meséli el, aki egy más világból valami módon Cleveland-be csöppent.... több»