J.K. Rowling trollkodott a Harry Potter-rajongókkal, akik miatta bojkottálnák a sorozatot

J.K. Rowling tisztában van azzal, hogy sok Harry Potter-rajongó bojkottálni akarja a Max készülő televíziós sorozatadaptációját, mivel ő executive producerként részt vesz a sorozatban.

A Warner Bros. Discovery streamere április 12-én jelentette be hivatalosan a sorozatot, és megerősítették, hogy Rowling történetének minden egyes könyvét egy teljes tévés évaddal adaptálják. Új színészgárdát állítanak össze, akik Harry, Ron, Hermione és mások szerepét fogják átvenni.

Rowling már évek óta viták kereszttüzébe került a nemekkel kapcsolatos ellentmondásos kijelentései miatt, amelyek közül sokat transzellenesnek minősítették.

"Szörnyű hír, amit kötelességemnek érzem megosztani" - írta Rowling a Twitteren az új Harry Potter tévésorozatot ért ellenérzésekre reagálva - "Aktivisták megpróbálnak egy újabb bojkottot szervezni a munkám, ezúttal a 'Harry Potter' tévésorozat ellen. Mivel az elővigyázatosság a legfontosabb, elővigyázatosságból egy nagy adag pezsgőt hűtöttem be."

Rowling Neil Blairrel és Ruth Kenley-Letts-szel együtt az új tévésorozat executive producere. Az írónő a sorozat bejelentésekor közleményben írta: "Fontos számomra a Max elkötelezettsége a könyveim integritásának megőrzése érdekében, és alig várom, hogy részese lehessek ennek az új adaptációnak, amely olyan mélységet és részletességet tesz lehetővé, amit csak egy hosszú formátumú tévésorozat enged meg."

A Harry Potter sorozat bejelentése után az HBO és a Max vezetője, Casey Bloys nem kívánt nyilatkozni a sajtónak, amikor arról kérdezték, hogy a Rowling elleni visszatetszések hogyan befolyásolhatják, hogy a sorozat új nézőket vonzzon.

"Ez egy nagyon az online térben zajló beszélgetés/vita, nagyon árnyalt és bonyolult, amibe nem fogunk belemenni" - mondta Bloys - "A mi prioritásunk az, ami a képernyőn van. Nyilvánvaló, hogy a 'Harry Potter' történet hihetetlenül pozitív és a szerelemről és az önelfogadásról szól. Ez a mi prioritásunk - ami a vásznon van."

Nem sokkal azután, hogy Rowling a készülő Harry Potter sorozat bojkottálóit trollkodta, Jim Broadbent lett a legújabb Harry Potter filmszínész, aki támogatását fejezte ki az írónő mellett. Broadbent a 2009-es Harry Potter és a félvér herceg című filmben, Lumpsluck professzorként csatlakozott a filmes franchise-hoz, majd a 2011-es Harry Potter és a Halál ereklyéi - 2. rész című filmben újra eljátszotta a karaktert.

"Ez nagyon szomorú" - mondta Broadbent a The Telegraphnak a Rowling elleni visszatetszésekről - "Szerintem J.K. Rowling csodálatos. Nekem még nem kellett szembesülnöm [a nemtetszésekkel], de azt hiszem, támogatnám őt ebben, ha arra kerülne a sor."

Míg a Harry Potter filmek színészei, mint például Daniel Radcliffe, hangos ellenzői voltak Rowling nézeteinek, más előadók az elmúlt években védelmükbe vették az írónőt. Helena Bonham Carter, aki négy Harry Potter-filmben játszotta Bellatrix Lestrange-t, tavaly a The Times UK-nak azt mondta, hogy a Rowling elleni ellenérzések "szörnyűek" és "egy rakás baromság."

"Szerintem őt üldözik" - mondta Bonham Carter Rowlingról - "A végletekig vitték az emberek ítélkezését. Meg van engedve neki a véleménye, különösen, ha bántalmazást szenvedett el. Mindenki magán viseli a saját traumáját, és ebből a traumából alakítja ki a véleményét, és tiszteletben kell tartanunk, hogy honnan jönnek az emberek, és hogy milyen fájdalmaik vannak. Nem kell mindenkinek mindenben egyetértenie - az őrültség és unalom lenne. Nem agresszívan érti ezt, csak a saját tapasztalataiból mond valamit."

A Voldemortot alakító Ralph Fiennes szintén "undorítónak" és "megdöbbentőnek" nevezte a Rowling elleni felháborodást.