Kapaszkodj meg! Eltávolítják a patkányt DiCaprio és Scorsese filmjéből

A tégla Martin Scorsese egyik igen jól sikerült filmje: a Leonardo DiCaprioJack NicholsonMatt DamonMark WahlbergAlec BaldwinMartin Sheen és Vera Farmiga főszereplésével készült, zsarukról és gengszterekről szóló feszült dráma egy remek krimi. A rendező remekül bánik a karakterekkel, az egymásnak feszülő ellentétekkel és a meglepő fordulatokkal.

Ezt még a kisfilmeket készítő Adam Sacks is elismeri – ám szerinte van egy hatalmas hiba a filmben, de semmi gond, ő majd megjavítja. Ez a hiba pedig a film legvégén található, amikor is egy ablakpárkányon végigsétál egy patkány – szép metaforaként az egész filmre. Márpedig Sacks szerint ez egy túlságosan egyértelmű, és emiatt igenis banális jelkép, aminek nincs helye egy amúgy tökéletes filmben.

Sacks ezért a Kickstarteren indított gyűjtést: 4000 dollárra van szüksége ahhoz, hogy egy a műveletet végig vigye, ami jelenleg már túl is szárnyalt, mert mint kiderült, igen sok ember szemét szúrja a patkány.

A filmes természetesen egyáltalán nem gondolja komolyan a dolgot, sőt. Mármint komolyan gondolja, és valószínűleg meg is fogja tenni, amit megígér a hosszú és amúgy roppant szórakoztató videóban és leírásban, de nem ez a lényeg. Vagyis nem a patkány az, ami Sacksnál tulajdonképpen kihúzta a gyufát, hanem az a gőgös és fennhéjázó hozzáállás, amivel az elégedetlen rajongók szoktak támadni filmeket. Legutóbb például – és milyen kár, hogy ez a film általában ilyenkor kerül elő – a Star Wars: Az utolsó Jedik újravágott változatát követelték a rajongók, mert szerintük nem volt elég jó.

A szociális médiáknak köszönhetően nap mint nap bukkannak fel olyan csoportok, akik meg akarnak változtatni, ki akarnak javítani egy-egy filmet, ami szerintük nem megfelelő. Sacks ezeknek szeretne görbe tükröt állítani – és ameddig lehet, addig megy el ezzel a viccel, mert a probléma tényleg nem a patkány.

Ha szeretnéd támogatni Sacks-et, vagy csak szórakoznál egy kicsit, akkor itt az oldala:

Digitally Erase the Rat from the End of The Departed