Két részesre tervezi a Blade Runner 2049 rendezője a Dűne-filmet

Denis Villeneuve – aki igen nagy népszerűségnek örvend jelen pillanatban Kanadában – nemrég egy montréali filmfesztiválon tette tiszteletét, ahol többek között készülő Dűne-projektjéről is beszélt a közönségnek.

A Szárnyas fejvadász-folytatás rendezője új információkat csöpögtetett az igen ambiciózus tervekről, miszerint a filmet legalább két év lesz majd összetenni, ráadásul a cél nem egy, hanem két film készítése. Legalább.

Aki olvasta és ismeri Frank Herbert klasszikus sci-fi regényét, annak ez az információ megnyugvást hozhat, hiszen a könyv elég terjengős, a történet pedig eléggé összetett ahhoz, hogy vajmi kevés eséllyel lehessen egy filmbe belepréselni – vegyünk mondjuk a David Lynch-féle verziót (Dűne), ami már kultfilmnek számít, mégis elég zanzásra sikeredett.

Az, hogy a rendező több filmben gondolkodik, sokkal nagyobb szabadságot hagy neki a történetmesélésre – amire például a Szárnyas fejvadász 2049 esetén nem volt lehetősége. Villeneuve még decemberben nyilatkozta, hogy a vágószobában eljátszott a gondolattal, hogy nem egy, hanem két filmet kéne vágni a történetből, hiszen az eredeti vágás 4 órásra sikeredett. A film vágója szerint az egy elég erős változat lett, amit végül meg kellett egy kicsit ritkítani.

Az mindenesetre jó hír, hogy Villeneuve egy sokkal összetettebb és komolyabb filmtervben gondolkodik, mint azt előre sejteni lehetett.