68 Préda  (2022)

Holnap debütál a Disney+ csatornán a legújabb Predator-film, amelyről már most lehet kritikákat olvasni. De miről fog szólni? Kik készítették? Kik szerepelnek benne? És egyáltalán megéri-e majd megnézni? E kérdésekre próbálunk most választ adni.

Egy kis Ragadozó történelem

Az első Ragadozó mozi még 1987-ben jelent meg és máig Arnold Schwarzenegger második leghíresebb alakításának tartják a T-800 után. A sztori egy kommandóról szólt a dzsungelben, akikre egy láthatatlan földönkívüli lény kezd vadászni. Végül csak az osztag parancsnoka éli túl a kalandot, aki végez a szörnyeteggel.

1990-ben tért vissza először a ragadozó először, a Ragadozó 2 (Ragadozó Los Angelesben) ezúttal a dzsungelt a betondzsungelre cserélte. A földönkívüli vadász Los Angeles utcáin cserkészte be áldozatait, míg végül a Danny Glover által alakított zsaru a nyomába nem eredt és nem üldözte vissza egészen az űrhajójáig.

Ezt követően hosszabb csend következett és most szigorúan ne vegyünk tudomást az Aliens vs. Predator filmpróbálkozásokról! Ehelyett ugorjunk inkább az Antal Nimród által rendezett Ragadozókhoz, amely 2010-ben úgy szakított a korábbi hagyományokkal, hogy a történetet elvitte a Földről egy idegen bolygóra, ahol néhány válogatott ember (gengszterek, kommandósok és katonák) próbált meg szembe nézni a rájuk sportból vadászó idegenekkel. Egész jó próbálkozás volt.

Végül 2018-ban érkezett meg a rebootnak is szánt Predator - A ragadozó, amely sokak szerint túlságosan is Disney lett. Ebben néhány pszichiátriai esetnek nyilvánított kommandós küzd meg az idegenekkel, miközben egyikük kisfia valahogy megszerzi egy korábbi idegen sisakját, amivel magára vonja nem csak az idegenek, de a hadsereg figyelmét is.

Ragadozók után Préda

Az új film a Préda címet viseli, ami már előrevetíti, hogy ezúttal nem is biztos, hogy a vadász lesz a főszereplő. A sztori érdekessége, hogy ezúttal jó háromszáz évet ugrunk visszafelé az időben. Az események középpontjában egy jól képzett comanche harcos, Naru áll, aki már gyerekkorában is egy legendás nagy vadászról hallgatott meséket. Amikor felnő, magának kell szembeszállnia ezzel a legendás vadásszal, az ugyanis a törzse biztonságát fenyegeti. Csakhogy kiderül, hogy ez a legendás vadász valójában egy technológiailag náluk jóval fejlettebb földönkívüli idegen.

Kik készítették és kiket láthatunk benne?

A Préda forgatókönyvét Patrick Aison írta, aki korábban csak sorozatokon dolgozott, de azok egész jók voltak. A rendezői széket pedig az a Dan Trachtenberg foglalta el, akinek korábban a Cloverfield Lane 10. mozit köszönhettük, de mostanában A fiúk sorozaton dolgozott.

A Préda nem meglepő módon jellemzően natív amerikai színészekkel készült, de közülük egyértelműen a Narut alakító Amber Midthunder emelkedik ki a leginkább. Nem csak azért, mert ő a főszereplő, hanem azért is, mert 25 éves korára már most is elég tartalmas karriert tud felmutatni, köztük olyan sorozatokkal mint a Banshee, A sötétség kora vagy a Fargo.

Oké, de jó film lesz?

Erre a kérdésre természetesen nem lehet egyértelmű választ adni, hiszen ennek megítélése teljesen szubjektív. Viszont az eddig megjelent kritikusi véleményekből azért nagyjából már le lehet szűrni, hogy mire számítsunk. Márpedig e vélemények egytől egyig pozitívak, sőt!

Többen is úgy fogalmaztak, hogy az eredeti Ragadozó után egyértelműen ez az eddig készült legjobb folytatás. Ezt elég jól alátámasztja a Rotten Tomatoes oldala is, ahol érthetően egyelőre csak a kritikusok szavazatai láthatók. Ezek viszont jelenleg 95 százalékon állnak, ami elég jó ajánlólevél a holnap debütáló filmnek.