Az Amazon: Ügyvéd a címszereplő MCU-debütálása. Jennifer Walters egy szelíd modorú ügyvédnő, aki ugyanolyan képességekkel rendelkezik, mint a legerősebb Bosszúálló, a Hihetetlen Hulk!

A Marvel a Disney+ tévésorozatok tekintetében a második évébe lép, és tovább folytatja a filmes univerzum kiteljesítését, új karakterek bemutatásával, új írók bevonásával, a Marvel világán belül különböző történetek elmesélésével, valamint a képregények homályosabb kánonjából való merítéssel. Mivel olyan karakterek, mint Holdlovag, Ms. Marvel és Echo nemrég debütáltak, itt az ideje, hogy elmondjuk, amit az Amazon: Ügyvédről eddig tudunk!

1. Miről szól?

Az Amazon:Ügyvéd egy 9 epizódos, epizódonként félórás jogi vígjáték, amely végre visszavisz minket Hulk világába. Jennifer Walters-t követjük, aki megpróbálja egyensúlyba hozni az ügyvédi életet és az újonnan felfedezett szuperképességeit.

2. A sorozat hivatalos szinopszisa a következő:

Az Amazon: Ügyvéd egy ügyvédi irodában Jennifer Walters-t követi, ahogy egy egyedülálló, 30-as éveiben járó ügyvédnő bonyolult életében navigál, aki történetesen egy zöld, 180 centis szupererővel rendelkező Hulk is.

Kevin Feige a 2021-es Disney+ Day 2021 során ismét a She-Hulk előzményeivel ugratott: "Mivel Jennifer Walters egy ügyvéd, aki kifejezetten szuperhős-központú jogi ügyekre specializálódott, sosem tudhatod, hogy epizódról epizódra milyen Marvel-karakterek bukkannak fel".  A San Diego Comic-Con 2022 során jelentették be, hogy az Amazon: Ügyvéd és a Fekete Párduc: Vakanda, légy áldott! lesznek a Marvel 4. fázisának utolsó projektjei, így nagy pillanatokra számíthatunk.

3. Kik játszanak az Amazon: Ügyvédben?

Főszereplőnk Tatiana Maslany lesz Jennifer Walters, azaz She-Hulk/Amazon szerepében. A sorozatban egy sztárokkal teletűzdelt szereplőgárdát láthatunk, új és visszatérő karakterekkel egyaránt. Mark Ruffalo (Bruce Banner/The Hulk) és Tim Roth (Emil Blonsky/The Abomination) mellékszereplőként visszatérnek A hihetetlen Hulk és a korábbi MCU-filmekből ismert szerepeikbe.

Gamma-sugárzású barátainkhoz csatlakoznak a Marvel újonnan érkezett szereplői; Ginger Gonzaga (Most nevess!), Renee Elise Goldsberry (Hamilton), Josh Segarra (A zöld íjász), Jon Bass (Baywatch) és Jameela Jamil (A Jó Hely). Gonzaga Walter legjobb barátnőjét, Nikkit fogja alakítani. Goldsberry egy Amelia nevű karaktert fog alakítani, Jamil pedig a sorozat főgonoszát, Titaniát. 

Feige korábbi nyilatkozatai arra engednek következtetni, hogy Banner és Blonsky mellett több MCU-karakter is visszatér. Vajon a tárgyalótermi helyszín lehetővé teszi, hogy Charlie Cox újra eljátssza Matt Murdock szerepét? Egyik megjelenést sem erősítették meg, de a Marvel Moziverzumban bármi megtörténhet. A sorozat utolsó trailerében van egy villanásnyi pillanat, amelyben valószínűleg Daredevil is feltűnik, Asad Ayaz, a Walt Disney Studios marketingért felelős elnöke pedig tovább szította a tüzet, és azt sugallta, hogy a rajongóknak igazuk lehet, anélkül, hogy ténylegesen megerősített volna bármit is

Az egyik ilyen meglepetésszereplő megjelenése látszólag már meg is erősödött, ugyanis a Disney bejelentette, hogy Benedict Wong ismét a varázsló Wong szerepét játssza majd a sorozatban. Bár egyelőre nem tudjuk, hogy mekkora lesz a szerepe, a trailerben látható, így többről lehet szó, mint egy cameóról. A trailerből az is kiderült, hogy a homályos karakter, Frog-Man is felbukkan, bár hogy ki játssza őt, azt csak találgatni lehet.

4. Kik az Amazon: Ügyvéd alkotói?

A sorozatot életre keltő emberek veteránok, ha a modernkori vígjátéksorozatokról van szó. Jessica Gao (Rick és Morty) a sorozat showrunnerje és írója, míg Kat Coiro (Shameless - Szégyentelenek) és Anu Valia (Mixed-ish) a rendezői feladatokat látják el. Coiro hat epizódot rendez majd, Valia pedig hármat. Amie Doherty komponálja a sorozat zenéjét. Doherty olyan projektekről ismert, mint a Szilaj: Zabolátlanok, a Here and Now (2018) és a Light in the Water (2018) című, Emmy-díjra jelölt dokumentumfilm.

5. Mi a She-Hulk/Amazon képregényes története?

Amazon MCU-s eredete erősen eltérhet a képregénybeli megfelelőjétől, de még így is összeállhat egy elképzelésünk arról, hogy mit is fog tartalmazni a sorozat. Ez a rész potenciális spoilereket tartalmazhat a She-Hulk-sorozatról, így ha nem érdekel, tekintsd ezt spoilerfigyelmeztetésnek.

A Stan Lee és John Buscema által készített Savage She-Hulk #1 1980 februárjában került a képregényboltokba, és ez volt a karakter első megjelenése. Az 1970-es években a Hulk népszerűsége fellendült, köszönhetően A hihetetlen Hulk CBS-sorozatának.

Ha a CBS úgy döntött, hogy női Hulk spin-offot készít, a Marvel nem rendelkezett volna a jogokkal, mivel nem ők alkották meg a She-Hulkot. Jennifer Walters azért jött létre, hogy a Marvel birtokolhassa egy női Hulk karakter jogait. Lee és a Marvel írócsapatának többi tagja nem vesztegette az időt, és sikerült egy olyan karaktert létrehozniuk, amely azóta is a cég egyik alapdarabja.

Jennifer Walters álma az volt, hogy sikeres ügyvéd legyen. Jó úton haladt afelé, hogy valóra váltsa ezeket az álmokat, amíg egy maffiafőnök alárendeltjei, akik ellen vádat emelt, le nem lőtték. Jennifer a halál kapujában állt, de szerencsére vérátömlesztést kapott unokatestvérétől, Dr. Bruce Bannertől. Mint mindenki tudja, Banner alteregója nem más, mint a Hihetetlen Hulk, így az ő gamma-sugárzású vérének köszönhetően Jennifer most már saját Hulk-formáját is felöltheti.

6. Amazon/She-Hulk

Jennifer eleinte megpróbálta elnyomni a benne rejlő Hulkot, akárcsak unokatestvére tette évekkel korábban, de megtanulta irányítani az erőt, sőt, élvezte újonnan szerzett erejét. Walters felvette a She-Hulk nevű szuperhősnevet, nappal ügyvédként, éjjel pedig Bosszúállóként küzd a bűnözés ellen.

Jennifer általában extrovertáltabb, mint unokatestvére, így gyakran She-Hulk-formáját viseli akkor is, amikor éppen nem hősködik. A tárgyalóteremben, a randevúkon, és még a lakásában is. Ez könnyedebbé teszi a karakterét, mint a Dr. Jekyll és Mr. Hyde dráma, amivel Bruce Banner állandóan küzd.

Mint a legtöbb képregényhős, She-Hulk is drasztikus változásokon ment keresztül erejét, dizájnját és eredetét illetően. John Byrne ikonikus, Sensational She-Hulk sorozatának idején a karakter gyakran áttörte a negyedik falat, és ez a tulajdonság azóta is folyamatosan változik She-Hulk történeteiben. Az utolsó trailer alapján ezek a negyedik fal áttörések bekúsznak a sorozatba, mivel ezúttal is Jennifer a narrátorunk.

7. Működik-e a kritikusok szerint, a komikus forma?

A következő beszámolókat a Rotten Tomatoes oldalon találhatjátok, ahol érdemes átböngészni a sorozat kapcsán készített nagyobb összefoglalót is!

"A Disney+ Amazon:Ügyvéd című sorozata a bolondos címtől kezdve a kockás speciális effekteken át a könnyed hangvételig, az időnként giccses párbeszédekig és a negyedik fal áttöréséig úgy hat, mintha egy 1980-as évekbeli tévésorozat 21. századi változata lenne, és ezt bóknak szántam." - Richard Roeper, Chicago Sun-Times

"Amikor a sorozat teljesen átadja magát az alakváltó manókkal és Doctor Strange erejével rendelkező hacker-mágusokkal zajló jogi eljárások ostobaságának, akkor vicces és magával ragadó. Amikor viszont túl sok irányba indul el, akkor megbicsaklik." - Kelly Lawler, USA Today

"A sorozat nagyszerűen használja a tévés vígjátékok konvencióit, a "hét esete" epizódos történetszálak és a nagyobb sorozatos rejtélyek olyan keverékével, amelyet az MCU a WandaVízió óta nem nagyon látott. Ez az ismerős formátum megteremti az alapot ahhoz, hogy a sorozat tagadhatatlanul komikus és ostoba legyen, egysorosokkal, vizuális gegekkel és utójelenetekkel, amelyek sok nézőt fognak megdöbbenteni." - Jenna Anderson, ComicBook.com

8. És mit mondanak a sorozat kritikusai a női perspektíva behozásáról? 

"Hamar megértjük, hogy bár a sorozat életnagyságnál nagyobb ellenfeleket ad neki, Jen igazi akadályai az online randizás vagy a lekezelő férfi munkatársak formájában jelentkeznek, ami nagyon vicces tud lenni, amikor Amazon időt szakít arra, hogy világosan elmagyarázza, hogy a soviniszta intézmények mennyire másképp bánnak vele, a hétköznapi Jenként, mint Amazonként." - Dan Fienberg, Hollywood Reporter

"Bár ez a sorozat nagyon is nőközpontú, mégsem tűnik prédikálónak, és a férfi karakterek sem válnak karikatúrává, hogy üzenetet közvetítsenek." - Alex Maidy, JoBlo's Movie Network

"Gao, Coiro és Maslany mindannyian beszéltek arról, hogy a "She-Hulk" a nőkről és a testükről alkotott társadalmi elképzeléseket vizsgálja, és egyértelmű, hogy minden olyan módon átgondolták, ami Jen életében megnyilvánul." -Proma Khosla, IndieWire

Nos, már csak le kell ülnünk, ha ezek után kíváncsiak vagyunk az Amazon: Ügyvédre, hogy saját magunk dönthessük el, szerintünk mi és mennyire működik az MCU legújabb darabjában!

akció | dráma | kaland | sci-fi | vígjáték

Jennifer Walters egy egyedülálló, harmincas ügyvédnő és egy zöld, kétméteres szupererős, Hulk bonyolult életét éli. több»