Meghalt Tordy Géza

85 éves korában meghalt Tordy Géza, Nemzet Színésze címmel és Kossuth-díjjal is kitüntetett színművész és rendező. A gyászhírt a művész családja közölte a Nemzeti Színházzal.

Pályája elején a kaposvári színházban játszott, de hosszú karrierje során a Vígszínház, a Madách Színház, a veszprémi Petőfi Színház és a Győri Nemzeti Színház deszkáin is kamatoztatta a tehetségét színészként, rendezőként és művészeti vezetőként. Rendezőként több mint hatvan darabot vitte színre, többek között Csehov, Tennessee Williams és Shakespeare műveit.

A színházi élet mellett a film és a tévézés világában is aktív volt. Ismert munkái közé tartozik a Kőszívű ember fiai, az Egri csillagok, a Kárpáthy Zoltán és a 80 huszár. Legutóbb a Hadikban láthattuk a mozikban. Emellett szinkronszínészként is ismertségre tett szert, többek között Robin Williamst, Jack Nicholsont és Anthony Hopkinst is szinkronizálta.

A Jászai Mari-díjas, Érdemes és Kiváló Művész címmel kitüntetett Tordy munkásságát 1991-ben a Kossuth-díjjal ismerték el. 2005-ben a Halhatatlanok Társulatának örökös tagjává választották, és 2008 óta volt a Nemzet Színésze.

Hírességek, akiket 2024-ben veszített el a világ