Messze még az Oscar-osztás, de a szakemberek és a filmrajongók már hevesen latolgatják az esélyeket. A Yahoo Entertainment 19 szakértőt foglalkoztat GoldDerby nevű szekciójában, akik mérlegelik az esélyeket, és a regisztrált felhasználók is szavazhatnak.

Eddig Martin Scorsese új filmje, a Megfojtott virágok vezetett legjobb film kategóriában, annak ellenére, hogy még csak a cannes-i fesztiválon mutatták be. Az ott született kritikák, az előzetes és a filmhez kapcsolódó nagy nevek (Scorsese, Leonardo DiCaprioRobert De Niro) miatt azonban a sajátos western abszolút befutónak tűnt – most azonban az Oppenheimer megelőzte. Már az atombombás film vezet 11:1 arányban Scorsese eposza előtt. 

A tendencia folytatódik: nagyon feljött Cillian Murphy, az Oppenheimer címszereplője is, 4:1 arányban utasította maga mögé DiCapriót.

A Yahoo-n közölt vélemények persze nem reprezentatív jellegűek, és van még fél év az Oscar-osztásig, de a közhangulatot bizonyos mértékben tükrözik. Olyan tényezők is szerepet játszhatnak a végeredmény kialakulásában, hogy napjaink egyik legnagyszerűbb színésze, Cillian Murphy még nem nyert Oscart, míg DiCaprio már igen (A visszatérő), és még négyszer jelölték a díjra.

Időközben az Oppenheimer összbevétele elérte a 778 millió dollárt, becslések szerint valahol egymilliárd dollár körül fog megállni. Ezzel valószínűleg megközelíti a nyár másik nagy szenzációját, a Barbie-t. A két film teljesítményét együtt érdemes értékelni, mert kölcsönhatásuk – a Barbenheimer-jelenség – meghatározta az idei nyár mozibajárási szokásait, és minden bizonnyal új irányt mutat a filmforgalmazás számára.

A Megfojtott virágokkal Scrosese megtörtént esetet dolgozott fel. A múlt század húszas éveiben sorra ölték meg az oklahomai oszázs törzs indiánjait olajat rejtő földjükért. Scroseset ezúttal sem a bűnügyi történet maga, hanem a tettesek és áldozatok jellemrajza érdekli.