Oscar 2015: Tarolt a Birdman és A Grand Budapest Hotel, bukott a SráckorA kép forrása: Theodore Wood for Fox Searchlight Pictures

A Sráckor és a Birdman avagy (A mellőzés meglepő ereje) küzdelméből utóbbi került ki győztesen, Alejandro González Iñárritu filmjét 4 Oscarral jutalmazták. A Grand Budapest Hotel stábja szintén 4 díjjal lett gazdagabb a 87. Oscar-gála estéjén.

Az est házigazdája az Így jártam anyátokkal című sorozat Barnie-jaként befutott Neil Patrick Harris volt, aki bár magabiztosan, erősen kezdett, az este további részére nem tudott már igazán új színt hozni.

A legfontosabb kategóriákban tarolt a Birdman avagy (A mellőzés meglepő ereje), mely elnyerte a legjobb filmért, a legjobb rendezésért, a legjobb fényképezésért és a legjobb eredeti forgatókönyvért járó díjat is.  Iñárritu köszönőbeszédében Mexikó népének üzent, és hangsúlyozta, hogy szeretné, ha a mexikói bevándorlókkal méltósággal és tisztelettel bánna az USA lakossága.

Szintén négy díjjal távozott a gáláról A Grand Budapest Hotel, mely megkapta a legjobb sminkért, a legjobb látványtervért, a legjobb kosztümért és a legjobb filmzenéért járó Oscar-szobrokat. Wes Anderson is örülhetett, bár személyesen nem vehetett át elismerést, pályafutása során még egyik filmje sem nyert Oscart.

A legjobb férfi főszereplő A mindenség elmélete sztárja, Eddie Redmayne lett, míg a legjobb férfi mellékszereplő díját az a Whiplashben zseniális alakítást nyújtó J.K. Simmons vitte haza. A filmet további két kategóriában is elismerte az Akadémia: megkapta a legjobb vágás és legjobb hangkeverés díját is.

A legjobb női főszerepelő díját a negyedik jelölését követően abszolút megérdemelten a Megmaradt Alice-nek Alzheimer-kóros karakterét alakító Julianne Moore kapta. A legjobb női mellékszereplő kategóriájában a papírforma szerint Patricia Arquette (Sráckor) győzedelmeskedett, aki a köszönőbeszédében a nők egyenlő jogai mellett szólalt fel. Beszédét taps és ováció fogadta. A Kódjátszma mindössze egyetlen jelölését tudta Oscarra váltani, neki ítélték a legjobb adaptált forgatókönyv díját. A legjobb külföldi film kategóriájában szintén nem született meglepetés. Nyert az előzetesen is a legesélyesebbnek tartott Ida.

Szomorkodhatott a Foxcatcher (4 jelölés), az Amerikai mesterlövész (6 jelölés) és a Selma stábja is, ugyanis kénytelenek voltak díj nélkül távozni a ceremóniáról. A Csillagok között 5 jelöléséből egyet tudott díjra váltani (legjobb vizuális effektek). A legjobb animációs film kisebb meglepetésre a Hős6os lett.

A díjazottak listája:

Legjobb film: Birdman
Legjobb rendező: Alejandro González Iñárritu (Birdman)
Legjobb férfi főszereplő: Eddie Redmayne (A mindenség elmélete)
Legjobb női főszereplő: Julianne Moore (Still Alice)
Legjobb férfi mellékszereplő: J.K. Simmons (Whiplash)
Legjobb női mellékszereplő: Patricia Arquette (Sráckor)
Legjobb eredeti forgatókönyv: Alejandro González Iñárritu, Nicolás Giacobone, Alexander Dinelaris, Armando Bo (Birdman)
Legjobb adaptált forgatókönyv: Graham Moore (Kódjátszma)
Legjobb operatőr: Emmanuel Lubezki (Birdman)
Legjobb vágás: Whiplash
Legjobb animációs film: Hős6os
Legjobb idegen nyelvű film: Ida (Lengyelország)
Legjobb dokumentumfilm: Citizenfour
Legjobb eredeti filmzene: Alexandre Desplat (A Grand Budapest Hotel)
Legjobb eredeti betétdal: John Legend & Common - Glory (Selma)
Legjobb látvány- és díszlettervezés: A Grand Budapest Hotel
Legjobb jelmeztervezés: A Grand Budapest Hotel
Legjobb hangkeverés: Whiplash
Legjobb hangeffektek: Amerikai mesterlövész
Legjobb vizuális effektek: Csillagok között
Legjobb smink: A Grand Budapest Hotel
Legjobb rövidfilm: The Phone Call
Legjobb animációs rövidfilm: Lakoma
Legjobb rövid dokumentumfilm: Crisis Hotline: Veterans Press 1