A 2000-es évek egyik legmeghatározóbb franchise-ja kétségtelenül a Harry Potter és a bölcsek köve, amely egy egész generáció mesékhez való kapcsolatát alapozta meg. J. K. Rowling egy csapásra a világ egyik leghíresebb írója lett – nem is érdemtelenül. Természetesen a könyvek népszerűségén a mozik is hatalmasat lendítettek. Sajnos azonban az írónő nem csak a nagy sikerű regényei és filmjei révén kerül rendszeresen a rivaldafénybe. Most épp a transzneműekről alkotott nézetei miatt támadják.

Történt ugyanis, hogy egy bizonyos Maya Forstatert kirúgtak a munkahelyéről, miután a Twitteren hangot adott a transzneműek elleni nézeteinek. Az ügy meglehetősen nagy port kavart, és erre reagált J. K. Rowling is, aki kiállt Fostater mellett. Ez pedig további, ha lehet, még nagyobb indulatokat kavart, rengetegen kritizálták az írónőt. Számtalan hozzászólás érkezett a Twitter-bejegyzése alá, amelyben a rajongók jobb esetben csak a csalódottságukat fejezték ki (gyakran humoros mémeken keresztül), rosszabb esetben viszont durván támadva az írónőt. Sokan aggodalmukat fejezték ki, hogy miként hathat Rowling véleménynyílvánítása a Harry Potter és a bölcsek köve franchise transznemű rajongóira.

Ez már nem az első eset, amikor a magát haladó szelleműnek tituláló közösség kikezdte Rowlingot. Már a Legendás állatok és megfigyelésük franchise kapcsán is támadták, mivel ebben arra utalnak, hogy Dumbledore-t valójában nem csak baráti érzelmek kötötték Grindelwaldhoz. Később szintén e franchise miatt találták meg, mikor kiderült, hogy a Harry Potter és a bölcsek köve sorozatban is szereplő Nagini (ő volt Voldemort házi kedvence, egy kígyó) valójában egy nő, akinek a szerepét a dél-koreai Claudia Kimre osztották...