A legnagyobb hollywoodi ikonok közé tartozik, aki olyan filmekben szerepelt, mint Macska a forró bádogtetőn, A hallgatag ember, a Butch Cassidy és a Sundance kölyök, A nagy balhé vagy a Pokoli torony. Paul Newman milliók példaképe volt, aki sosem félt kilépni a komfortzónájából vagy számára teljesen új, idegen dolgokat megtanulni, ha egy szerep ezt kívánta.

Magyar gyökerek

Paul Newman Cleveland külvárosában született 1925 januárjában zsidó szülők második gyermekeként. Apai nagyszülei magyar és lengyel menekültek voltak, édesanyja, pedig a ma már Szlovákiához tartozó Peticséről származott. Apja sikeres sportruházati üzletet vezetett, így Paul Newman biztos hátterű középosztálybeli családban tölthette gyerekkorát. Később ő maga nem követett egyetlen vallást sem, de saját magát zsidónak vallotta, már csak azért is, mert „zsidónak lenni több mint kihívás”.

Már gyermekként vonzotta a színpad, majd szolgálatra jelentkezett

Hamar kiderült, hogy a még csak alig hét esztendős Paul Newmannek jó érzéke van a színjátszáshoz. Első színpadi szerepét is hét évesen játszotta el egy iskolai darabban. Tíz évesen pedig már a Cleveland Play House egyik darabjában szerepelt. Miután a középiskolát 1943-ban elvégezte, a háború miatt csak rövid ideig járt az Ohio Egyetemre, majd pilótának jelentkezett a haditengerészethez. Az volt az álma, hogy ő is vadászpilóta legyen, de hamarosan kiderült, hogy színvak, így ez az álma nem válhatott valóra. De így is szolgálhatta a hazát a második világháborúban, csak épp rádiósként és lövészként a Csendes-óceáni hadszíntéren. Szerencséje volt, amikor a pilótatársa fülfájást kapott, ezért a parancs ellenére sem repülhettek el a Bunker Hill anyahajóra. Néhány nappal később a hajót kamikaze-támadás érte és több százan haltak meg a fedélzeten, beleértve az osztaga nagy részét is.

A háború után vissza az egyetemre

A második világháború után Paul Newman az ohiói Kenyon College hallgatója lett, ahol irodalmat és közgazdaságtant tanult, ahol végül le is diplomázott. Később egy évet a Yale drámatagozatán tanult, ahonnan New Yorkba költözött, hogy az Actors Studio tagja legyen. Innen vezetett az út Hollywoodba, de ismerősei szerint nagyon nehezen hozta meg a döntést, mert úgy érezte, ott nem tudja majd folytatni tanulmányait.

A színpad mellett az első szerepek

New Yorkban, ahová első feleségével érkezett, a Broadwayen debütálhatott. Olyan kortársai voltak mint Marlon Brando, James Dean vagy Steve McQueen. Nem sokkal azután, hogy szerepet kapott egy Tennessee Williams-drámában, Hollywood is felfigyelt rá. Los Angelesbe már második feleségével, Joanne Woodwarddal költözött, akivel élete végéig együtt is maradtak. Itt az egyik első említésre méltó alakítása a Valaki odaföntben volt, a szakma már ekkor felfigyelt rá. Érdekesség, hogy a film eredetileg James Deannek szánt főszerepét azután kapta meg, hogy a színész egy tragikus autóbalesetben meghalt. Két évvel később már a Macska a forró bádogtetőnben nyújtott alakításáért megkapta élete első Oscar-jelölését is.

A Western-korszak

Paul Newman sokak emlékezetében igazi western-színészként él, ami nem véletlen. A ’60-as években ugyanis ő is belekóstolt ebben a műfajba és mint sok más, ez is remekül állt neki. E téren az első nagyobb sikert az 1967-es A hallgatag ember hozta meg neki. Két évvel később pedig jött a legendás Butch Cassidy és a Sundance kölyök Robert Redforddal közösen.

A ’70-es és ’80-as évek

Robert Redforddal 1973-ban együtt szerepeltek A nagy balhéban is, amely ugyan hét Oscar-díjat nyert, Paul Newmant még csak nem is jelölték. Már korábban is próbálkozott rendezéssel, de az első ilyen sikerét is a ’70-es években érte el A gammasugarak hatása a százszorszépekre című filmjével. Szerepelt a legendás katasztrófafilmben, az 1974-es Pokoli toronyban és a Jégtörőkben.

Bár pályafutása során összesen kilenc alkalommal jelölték Oscarra, ezek közül csak egyszer nyerte meg. Az 1986-os %20661!% című filmért kapta meg a legrangosabb díjat.

Elveszítette a fiát

Bár színészi pályafutása legendássá tette, a magánéletében őt is érték tragédiák. Ilyen volt még az ’50-es években édesapja korai elvesztése is. 1978-ban talán még nagyobb csapásként élte meg, amikor az első házasságából származó fia, Allan Scott Newman túladagolásban meghalt. Korábban motorbalesetet szenvedett, emiatt rászokott a fájdalomcsillapítókra. Ám gyakran alkohollal együtt szedte be a gyógyszereket, ami végül a halálához vezetett.

Rajongott az autósportokért

Paul Newman elhivatott színész volt, aki gyakran olyan dolgokat is kitanult egy-egy szerep kedvéért, amihez addig semmit sem konyított. Így ismerkedett meg az autóversenyzéssel is még a ’60-as években. Ez viszont oly mértékben megtetszett neki, hogy az élete részévé vált. Évek alatt profi autóversenyzővé képezte magát és volt olyan időszak az életében, amikor jobban koncentrált a versenyzésre mint a színészkedésre.

Saját vállalkozást indított

Sokoldalú emberként a színészet és az autóversenyzés mellett a jótékonykodásra is volt ideje. Ez volt a fő profilja az általa alapított Newman’s Own nevű cégnek, amely élelmiszereket forgalmazott. A bevételt pedig gyerekek oktatásának támogatására fordították. De alapított egy programot is, amely súlyos beteg gyermekek táboroztatásával foglalkozott. Utóbbi nyolc tábort is indított az Egyesült Államokon kívül az Egyesült Királyságban, Írországban és Franciaországban is.

Zárkózott ember volt

Paul Newmant már életében is legendaként tisztelték, de ellentétben sok más sztárral, ő kifejezetten óvta a magánéletét. Nem voltak sztárallűrjei, csendesen intézte az ügyeit. Amikor a Newman’s Ownból kilépett, azt sem verte nagy dobra és az összes abból származó bevételét jótékonyságra fordította. Amikor tüdőrákot diagnosztizáltak nála, a lehető legnagyobb diszkrécióval kezelte az ügyet. Bár a bulvársajtó rendszeresen találgatott arról, miért jár rendszeresen egy rákközpontba, egyszerűen elütötte a kérdést.

Paul Newman végül 2008-ban otthonában, 83 éves korában hunyt el családja körében.