70 Rohammentő  (2022)

Mától nézhető meg a hazai mozikban is Michael Bay legújabb adrenalin túltengéses akciófilmje, a Rohammentő. Az ember azt gondolná, hogy egy rohammentőről szóló film leginkább drámával lesz tele, de mivel ezt Michael Bay rendezte, így a dráma helyét autós üldözés, lövöldözés és robbanások veszik át.

A sztori egy félresikerült bankrablással veszi kezdetét, amit egy karizmatikus és minden balhéra vevő gazfickó és annak háborús veteránként épp a saját kormánya által semmibe vett féltestvére követett el. Előbbi a tuti balhé miatt vágott bele, utóbbi pedig, hogy valahogy ki tudja fizetni a felesége életmentő műtétjét. Két teljesen ellentétes habitusú ember, akik most ugyanabban a csónakban eveznek… vagy inkább rohammentőben menekülnek.

Az egész film tulajdonképpen kettejük meneküléséről szól, amihez elkötnek egy rohammentőt. Az már csak hab a tortán, hogy abban egy mentőorvos épp egy súlyosan sérült rendőrt próbál meg megmenteni. És mivel ez egy Michael Bay mozi, számíthatunk rá, hogy minden öt percre jut egy elmés odamondás, a másik öt percre repkedni fognak a golyók, a harmadikban pedig egy kisebb városrész lakossága hal meg valamilyen robbanásban.

A film az első kritikák alapján nem kerül majd egy polcra a rendező legnagyobb sikerfilmjeivel, mint A szikla, a Bad boys - Mire jók a rosszfiúk?, az Armageddon vagy a Transformers (szigorúan a legelső). Sokkal inkább a többi Transformers filmjéhez vagy épp a Six Underground – Hatan az alvilágból szintjéhez állhat közelebb. Legalábbis ezt tükrözi a Rotten Tomatoes oldalán látható 67 százalékos kritikusi tetszési index.

A filmben egyébként a fontosabb szerepeket Jake Gyllenhaal, Yahya Abdul-Mateen II, Eiza González és Garret Dillahunt alakítja. A film bő két órás, ami ma már átlagosnak mondható. Érdekesség, hogy az alapjául szolgáló 2005-ös dán mozi közel egy órával rövidebb volt.