Valósággal sokkolta a világot a hír, amikor kiderült, hogy elhunyt a legendás színész, Sir Sean Connery. James Bond első megformálója 90 éves korában távozott, miután hosszú évek óta visszavonultan élt családjával a Bahama-szigeteken. 1930-ban a mai napon született. Most rá emlékezünk.

Szegény családba született, sok mindent kipróbált

Sean Connery Edinburgh-ban látta meg a napvilágot (ekkor még Thomas Sean Connery néven) egy szegény munkáscsaládban. Az apja kisebb-nagyobb munkákból, többnyire gyári munkásként vagy teherautóvezetésből tartotta el a családot, anyja pedig takarítónő volt. Mivel a családnak nagyon nehéz volt megteremtenie a mindennapi betevőt, ő is kénytelen volt minél korábban kivenni a részét a munkából. Így a tanulmányait sem folytathatta, mivel neki is dolgoznia kellett. 16 éves volt, amikor bevonult katonának és a Royal Navy kötelékébe került. Itt tüzérnek képezték és egy légvédelmi egységhez került. Ám 19 éves korában gyomorfekélye miatt le kellett szerelnie (ez a betegség az egész családjában jellemző volt). Miután hazatért, apjához hasonlóan számos munkát elvállat a teherautóvezetéstől, az életmentésen keresztül egészen az aktmodellkedésig. Emellett testépítéssel is foglalkozott, több versenyen is indult, de végül kiábrándult belőle, mert az amerikaiak puszta izomtömegük miatt rendre legyőzték. Másik szenvedélye a futball volt, olyan jól ment neki a játék, hogy még a Manchester United megfigyelője is kiszemelte a csapathoz. Ám ekkor megkapta élete első színpadi szerepét, ami mindent megváltoztatott.

Első szerepek

Sean Connery az '50-es években kisebb-nagyobb színpadi szerepeket kapott. Ettől kezdve minden figyelmét a színészetnek fordította, képezte magát. Ekkoriban ismerkedett meg Michael Caine-nel is, akivel hamar szoros barátság alakult ki. Első filmszerepeit is ezekben az években kapta, televíziós sorozatok és produkciók epizódszereplője lehetett. Első amerikai filmjei között olyan könnyen felejthető alkotások szerepeltek, mint a 37003, Az időzár vagy a Tigris akció. A '60-as évek elején azonban fordult a kocka.

James Bond

1962-ben olyan színészek oldalán szerepelhetett A leghosszabb nap című háborús drámában, mint John Wayne és Henry Fonda. Nem sokkal később pedig megkapta az egész életét és pályafutását alapjaiban meghatározó főszerepét. Megannyi színész közül őt választották ki James Bond szerepére. Ő volt az első, aki eljátszhatta a legendás titkosügynököt a mozivásznon. Az első hat filmben (James Bond: Dr. No, Oroszországból szeretettel, James Bond: Goldfinger, Tűzgolyó, Csak kétszer élsz, James Bond: Gyémántok az örökkévalóságnak) ő alakította a 007-es ügynököt, ám eddigre eléggé beleunt a szerepbe. Nem akarta, hogy egész életére ezzel az egy karakterrel azonosítsák, így nem vállalt több filmet, más jellegű karakterek után nézett.

A '70-es és '80-as évek

Hogy a lehető legmesszebb kerüljön James Bondtól, olyan filmekben szerepelt, mint a Gyilkosság az Orient expresszen, az Aki király akart lenni, A híd túl messze van vagy A nagy vonatrablás. De még a katasztrófafilmek világába is belekóstolt egy szerep erejéig.

A '80-as éveknek Sean Connery már ötven felett ment neki, ami az általa megformált karakterekben is meglátszott. Egyetlen film erejéig még visszatért James Bondhoz, bár a Soha ne mondd, hogy soha (James Bond: Soha ne mondd, hogy soha) hivatalosan nem tartozik a kánonhoz. Elvállalta a Hegylakó című fantasy egyik mellékszerepét is, ám kis híján otthagyta a forgatást. Történt ugyanis, hogy az egyik harci jelenetben a Kurgant alakító Clancy Brown rosszul indított el egy mozdulatot és eltört a kardját, aminek egy darabja centikkel Sean Connery feje mellett repült el. A színész összehívott egy megbeszélést és a veszély miatt a távozást fontolgatta, de végül Clancy Brown sűrű bocsánatkérése meggyőzte, hogy maradjon.

Ezekben az években új virágkorát élte, immár sokkal bölcsebb és megfontoltabb színészként. Olyan filmekben tündökölt, mint A rózsa neve, az Indiana Jones és az utolsó kereszteslovag. Az érinthetetlenek (Aki legyőzte Al Caponét) című gengszterdrámáért megkapta pályafutása egyetlen Oscar-díját is.

Az utolsó évtizedek

Sean Connery valósággal lubickolt az idősebb és komolyabb szerepekben. A Vadászat a Vörös Októberre kapitányaként szerepelt, majd egy vastagon megfizetett cameo erejéig a legendás Robin Hood, a tolvajok fejedelme című moziban is felbukkant. Részese volt az Egy igaz ügy sztárparádéjának, majd akciózott egyet az Alcatrazban A szikla című moziban. Itt sokan máig úgy gondolják, hogy az általa alakított egykori titkosügynök valójában a megöregedett James Bond lehetett álnéven, de ez csak rajongói teória.

2003-ban mutatták be A szövetség című filmet, amely előzetesen nagy sikerre volt hivatott. Nem csak a sztárparádé miatt, de az ötletes sztori miatt is. Ám a film váratlanul nagy bukás lett. A színész ezért és a forgatáson tapasztalt rossz körülmények és hozzá nem értés miatt úgy döntött, hogy ideje visszavonulnia. Soha nem is vállalt több szerepet. Kivéve egyetlen szinkronszerepet 2012-ben egy animációs filmben.

Békés nyugdíjasévek

Sean Connery a Bahamákon vásárolt magának birtokot, ide vonult vissza, hogy idős éveit családja körében tölthesse. Sokáig hódolt szenvedélyének, a golfnak, de egyre súlyosbodó demenciája miatt egyre kevesebbet mutatkozott nyilvánosan. Végül 2020-ban tüdőgyulladás és fokozódó szívproblémái miatt hunyt el otthonában.

A színész élete során kétszer nősült, Diane Cilentoval tizenegy évig voltak házasok. Válásuk után két évvel vette feleségül Micheline Roqueburne-t, akivel aztán élete végéig együtt is maradtak.