Sean Conneryre emlékezik Hollywood

Hétvégén, 90 éves korában, családja körében álmában elhunyt Sir Sean Connery. A színészlegenda hosszú évek óta visszavonult az aktív filmezéstől, utolsó éveit családjával töltötte. Pályafutása fél évszázadot öltelt fel, amely során ikonikus szerepek egész sorát vonultatta fel. Most rá emlékezik Hollywood.

Sir Sean Conneryt a legtöbben James Bond karakterével boronálják össze, ami nem is csoda. Ő volt az első színész, aki megformálta a 007-es ügynököt, először 1962-ben. Ezt tovább hat alkalom követte, vagyis összesen hét filmben öltötte magára az ikonikus szerepet. 1962 és 67 között zsinórban öt filmben játszotta el a sármos ügynököt, majd egy film erejéig átadta a stafétát George Lazenbynek. Utána ’71-ben és végül utoljára ’83-ban tért vissza a szerephez.

Később olyan filmekben láthattuk, mint a Hegylakó, A rózsa neve, az Indiana Jones és az utolsó kereszteslovag, a Vadászat a Vörös Októberre, Az első lovag vagy A szikla. Ezekben kivétel nélkül megcsillogtatta páratlan színészi tehetségét. Utolsó komolyabb filmes szerepvállalása a 2003-as A szövetség volt, majd néhány évvel később bejelentette visszavonulását.

Ahogy az egész világ, úgy Hollywood is megrendült halálhírének hallatán. Az elmúlt napon számtalan híresség, színész és politikus emlékezett meg a legendás színészről a közösségi médiában. Így tett többek között Daniel Craig, Hugh Jackman, Sam Neill, Cary Elwes, Nicola Sturgeon, Robert Carlyle és Edgar Wright is. De mellettük különböző szervezetek és intézmények is posztoltak: a FIFA vagy a skót védelmi minisztérium is megemlékezett a színészről.

Bár azt pontosan nem tudni, hogy Sir Sean Connery pontosan milyen betegség következtében távozott, de a fia elmondása szerint az utóbbi időszakban nem érezte már jól magát. Később felesége azt nyilatkozta, az utolsó éveiben már időskori demenciával küzdött.