Milos Forman filmje az 1975-ös premierjét követően azonnal kultikus státuszra tett szert. Ebben nem csak a remek rendezésnek, a kiváló szereplőgárdának, az anyagi és kritikai sikernek, de az 5 Oscar-díjnak is jelentős szerepe volt, ráadásul a Száll a kakukk fészkére azon ritka produkciók közé tartozik, melyek a legjobb film, a legjobb férfi főszereplő, a legjobb női főszereplő, a legjobb rendező és a legjobb forgatókönyv kategóriájában is győzedelmeskedni tudtak. Kult rovatunkban ezúttal egy olyan kulisszák mögötti történetet mutatunk be, mely kis híján ahhoz vezetett, hogy a film soha ne készüljön el. Hogy mi köze ehhez a csehszlovák vámosoknak? Mondjuk a részleteket.

Ken Kesey regényének színpadi adaptációját 1963-ban mutatták be egy valódi színészóriással, Kirk Douglas-szel a főszerepben. Hollywood egyik legnagyobb ikonja a korabeli beszámolók alapján lehengerlő alakítást nyújtott, de úgy gondolta, hogy a történet a mozivásznon is megállná a helyt.  Nem sok időbe telt, hogy Douglasben megérjen az elhatározás, és úgy vélte, a cseh direktor, Miloš Forman lenne az ideális jelölt a rendezői székre, ő maga pedig a filmváltozatban is eljátszaná Randle Patrick McMurphy szerepét. Douglas levélben kereste fel Milos Formant az ötlettel, és megígérte, hogy elküldi a rendezőnek Kesey kötetét. Ez így is történt, csakhogy a csehszlovák vámosok lefoglalták a könyvet, mely így sosem jutott el a direktorhoz. Forman azt hitte, hogy Douglas el sem küldte a regényt, a színész pedig megsértődött azon, hogy nem kapott választ.

Ez a félreértés kellett azonban ahhoz, hogy végül megszülethessen minden idők egyik legjobb filmdrámája. Ez sem ment azonban egyik napról a másikra, ugyanis egy évtizedbe telt, mire végre tisztázódott az ügy, amikor Kirk fia, Michael Douglas ismét megkereste a rendezőt. Kirk ekkor azonban már túl idős lett volna a szerephez, ezért Formanra bízta a választást. A jelöltek között ott volt Gene HackmanMarlon Brando és Douglas személyes kedvence, Burt Reynolds is, de a sors végül úgy hozta, hogy egy negyedik színész, Jack Nicholson kapta meg a főszerepet.

Ha legközelebb ismét megnézitek a Száll a kakukk fészkére-t (esetleg csak most fogjátok először látni), jusson eszetekbe, milyen félreértések sorozatához volt szükség ahhoz, hogy megszülethessen a máig minden idők legjobbjai között emlegetett kult klasszikus.