Több, mint huszonöt éve, hogy bemutatták Robert De Niro és Al Pacino három órás, epikus heist-filmjét, de a Szemtől szemben máig etalonnak számít a műfajában. Michael Mann alkotásában nem voltak speciális effektek, 65 helyszínen forgatták, és olyan realista megvalósítást hozott be a mozikba, melyre addig nem sokszor volt példa. Nem véletlen, hogy a kritikusok és a nézők máig minden idők legjobb krimijeként tartják számon. És mint minden, hasonlóan kultikus alkotásnak, ennek is megvan a maga a háttértörténete, mely ezúttal egy hétköznapi reggeliig nyúlik vissza. Kult rovatunkban most erről rántjuk le a leplet.

A kilencvenes évek közepén Robert De Niro és Al Pacino már ikonikus sztároknak számítottak, ennek ellenére a nézők még sosem láthatták őket egyszerre a mozivásznon. Persze, sokaknak azonnal A keresztapa II juthat az eszükbe, és bár igaz, hogy a szóban forgó filmben mindketten játszottak, a történet kronológiája miatt azonban egyetlen közös jelenetük sem volt. Éppen ezért igen komoly hájp lengte körül a Szemtől szemben-t attól a pillanattól kezdve, hogy kiderült, kik alakítják a főszerepeket. De hogy jutottunk el idáig?

A történet egy ma már nem működő Santa Monica-i étteremig, a Broadway Deliig nyúlik vissza, ahol Art Linson producer és Michael Mann rendező egy közös reggelit költött el, hogy átbeszéljék a filmtervüket. Nem mellesleg ez ugyanaz az étterem, ahol a filmben McCauley és Eady is találkozott.

Mann azért szervezte le a találkát, hogy társproducerként bevegye maga mellé Linsont, ugyanis ő eredetileg csak producerként vett volna részt a munkálatokban. "Hülyéskedsz? Ezt neked kell rendezned" - válaszolta a Linson a direktor kérdésére. "Ekkor álltuk elő azzal, hogy Robert és Al alakítsák a főszerepet. Náluk alkalmasabb színészeket elképzelni sem tudtunk. Biztosak voltunk benne, hogy ezt nekik kell megcsinálniuk."

Ezt követően pedig már semmi nem állhatott a producer és a rendező útjába. Mann végül elvállalta a direktori széket, Robert De Niro és Al Pacino pedig rábólintott a felkérésre. A legjobb ötletek a reggelinél törnek rá az emberre? Ezt nem állítjuk, ebben az esetben azonban minden tökéletesen alakult, a Szemtől szemben pedig joggal vált a filmtörténet és a krimi zsánerének egyik legmeghatározóbb mérföldkövévé.

A film mától nézhető az HBO Maxon, a rózsaszín Lejátszás mezőre kattintva rögtön a mafabos adatlapról is elindíthatod, ha van előfizetésed a szolgáltatónál.

dráma | krimi | thriller

Rendőr és rabló mesteri játszmája. Vincent Hanna, a Los Angeles-i detektív fegyveres rablók után nyomoz. A nyomok Neil McCauley bandájához vezetnek, aki éppen a következő... több»