Tényleg ez lenne az elmúlt 5 év legijesztőbb horrorfilmje?

Ha van olyan filmes műfaj, amely minden másnál szubjektívebb, az talán a horror. Mert kevés olyan dolog van a világon, amely annyira megkülönböztetné az embereket egymástól, mint az, hogy mitől rettegnek igazán. Éppen ezért gyakorlatilag lehetetlen objektív sorrendet felállítani, hogy melyik a legjobb horrorfilm, mert mindenkinek más lesz az.

Van, aki a kísértetektől retteg, más nem hisz bennük, ezért a róluk szóló filmeket is badarságnak tartja. Megint másoknak a sorozatgyilkosoktól áll fel a hátán a szőr, éppen azért, mert azok valóságosak. De ott vannak még a klasszikus szörnyfilmek vagy épp azok a pszicho-horrorok, amelyek tényleg az emberek legbelsőbb félelmeit hozzák a felszínre. És ugyanígy említhetjük még a valláshoz kötődő alkotásokat vagy épp a misztikus horrorokat is.

Szóval nehéz megmondani, hogy melyik a legjobb horror, de azért azt fel lehet mérni, hogy melyek azok a filmek, amik a legnagyobb hatással voltak a nézőkre. És a Looper magazin meg is vizsgálta ezt a kérdést, méghozzá az utóbbi öt évre vetítve.

A felmérésen bő félezer olvasójuk vett részt, akik végül elég egyértelmű sorrendet állítottak fel. A befutó végül a szavazatok több, mint a negyedit vitte el, de ezzel is toronymagasan nyert.

Az olvasók szerint az utóbbi öt év legijesztőbb horrorfilmje a 2017-es Az volt, amelyre a szavazók 25,23 százaléka voksolt. Stephen King klasszikusának felújítását jócskán lemaradva követi az Annabelle 2: A teremtés szintén 2017-ből, amely 15,2 százalékot kapott. A harmadik helyre pedig a 2018-as Hang nélkül futott be 13,53 százalékkal.

A 2017-es Tűnj el! 10,94 százalékot kapott, majd a sorban következik a Mi 2019-ből 7,29 százalékkal, A boszorkány 2015-ből 7,14 százalékkal, az Örökség 2018-ból 5,47 százalékkal, végül a Fehér éjszakák 2019-ből 4,26 százalékkal.

Az Az első fejezete valóban kimondottan jól sikerült, amihez nem csak a klasszikus történet, de a remek szereplőválogatás is nagyon sokat hozzátett. A színészek közül is ki kell emelni a gonosz bohócot, Pennywise-t alakító Bill Skarsgårdot, aki nagyon sokat beletett a karakter megformálásába.