2024.01.18 16:44 Timon Olvasottság: <100x
0

A majmok szabadságharca

Nagyon erősen folytatja az előző filmet, ugyanakkor rengeteg érdekes új irányt is vesz. Például, hogy az emberek, akiket elkapott az intelligens vírus, nem tudnak beszélni, pont egy ilyen kislánnyal találkoznak is a majmok. Jól jött nekik, hogy volt némi kapcsolatuk emberrel is. Az pedig végképp elképesztő volt, hogy egy új beszélő majmot is behoztak, aki emberi ruhába öltözött, és rendkívül okos volt. Ebben a filmben a cselekmény nem halad valami gyorsan – szerencsére. Szép lassan bontakozik ki, bemutatja részletesebben a majmok helyzetét a munkatáborban, ahol azt az értelmetlen falat építgették a fanatikus majmoktól rettegő tábornok irányítása alatt. Izgalmas volt, ahogy szó szerint kiszámolták, hogy mennyi lépéssel juthatnak el az alagútból pontosan a zárt részbe, esetleg ránthatnak le egy őrt. És ha már munkatábor: az ottani nagy X alakú megkötözőpontok (vagy kivégzőeszközök?) ott nagyon kemények voltak. Ezek szerint a majmok innét vették azokat, amelyeket már az 1968-asban láthattunk a Tiltott területnél, aminek traumatikus jelentése van számukra, tökre érthetően. Még ha tagadhatatlanul el is térnek a modern filmek és a régiek (az első öt) storyline-jai egy kicsit, bizonyos szálak azért itt összefutnak. Például, hogy a hideg területről elkezdtek vándorolni melegebb területekre, majd letelepedni. Ez itt... nem zárja ki még annak lehetőségét sem, hogy valahogyan az eredetivel kapcsolódjon, a végén még összeérhetnek a szálak valamilyen szinten. Az idén érkező új filmben pedig egyébként rengeteg potenciál van, még akár ehhez is.

Annak ellenére, hogy a címe kemény háborút ígér, valójában inkább egy kisebb hadseregnyi alakulattal való összecsapásról van szó. Először az erdőben (néhány áruló majom az emberek oldalán..), majd a menedékhelyükön, nagyon keveset az erdőszélen, a falunál, majd a film lényegi részében a kényszermunkatáborban. Mindenesetre meglepően érdekesen növekszik meg a feszültség benne, az árulók vissza-/átállnak a majmokhoz, hosszú és érthetően drámai előkészületek után kitör a nagy ütközet.

A majmok szabadságharca

A tábornok beszélgetése Caesarral hatásos és jól megírt volt. Semmit sem akartak a forgatókönyvírók a véletlenre hagyni.

Caesa-t a majmok iránti könyörülete és elszántsága tette igazán erős vezetővé.

Szinte csoda, hogy majmoknál is ilyen szintű érzelemmegnyilvánulást tudtak felmutatni. Mármint, ahogy kifejezték, mert a színészeknek nem volt könnyű dolguk. Meglehet, hogy az akciójelenetek voltak ennél a könnyebb oldala az egésznek. Maurice és a kislány pedig aranyosak voltak együtt. :)

Nagyon sokat tett ehhez a szép zene is.

10/10.

akció | dráma | kaland | sci-fi | thriller

A majmok túlszárnyalták az embereket. Ami jó szándékú kísérletnek indult, az teljes hatalomátvétellé vált: immár az értelmes emberszabásúak a Föld urai. A városok... több»

0