Közösség

Vélemény:

 

82 Érkezés

(2016)

Egy nagy kérdés boncolgatása

 
Jerico   2023.09.28 18:02
0

A világegyetemben valószínűleg nem mi vagyunk az egyedüli értelmes lények, a kérdés inkább az, hogy kapcsolatba léphetünk-e a többi magasabb rendű civilizációval, a hatalmas távolságok dacára. Mert jelenlegi tudásunk arra elegendő, hogy 1 fényévnyi távolságot (9,5 billió kilométert) 2 ezer évig tegyünk meg. Az Érkezés című filmben mégis eljut hozzánk egy idegen életforma, mely így sokkal fejlettebb nálunk. Ennek oka, hogy ők képesek több fényévnyi utazásra. A kormányok különbözőképp reagálnak: az amerikaiak nyelvészeket bíznak meg a kapcsolatfelvétellel. De nehezen halad a dolog. A központi karakter, Dr. Banks (Amy Adams) nehezen fejti meg nyelvüket. Sajnos a script belekavarja a nyelvész hölgy múltját és gyermekének tragikus halálát is, amitől az egész kicsit zagyvaságba fullad, a jövőnket megjósoló idegenekkel. Ugyanakkor Denis Villeneuve filmje így is érdekes, és az alakítások is nagyon jók. Nálam az érdekfeszítő téma és a színészek miatt az Érkezés megkapja az erős 75%-ot, de lehetne 85-90% is jobb befejezéssel.

 
KTomi 2024.03.17 10:02
0

Nem a múltját kavarja be a főszereplőnek, hanem a jövőjét. Ahogy kezdi megérteni a nyelvüket, úgy kezd el látni a jövőbe. Ahogy hasonlítja a nyelvtanulást a filmben, a gondolkodásmódjuk elsajátítása. Fel is teszi a kérdést a vége felé a jövőbeni férjének, hogy mit tennél másképp, ha tudnád, hogy fognak történni a dolgok.

 
Jerico 2024.03.17 15:26
0

Igazad lehet: a jövőt mutatják meg a nőnek az idegenek. Érdekes mindenképp, bár én egy picit így is csalódtam a zárásban.

 
KTomi 2024.03.17 16:56
0

Jobban mondva, nem lineárisnak látják az időt. Most segítenek, hogy 3000 év múlva mi segíthessünk. Az összefogásról, együttműködésről szól (aminek a megértéséről, hogy nélküle nem fog menni világszinten kb. hasonló dolognak kellene történnie).
Ha szeretsz olvasni, akkor ajánlom a novellát is, amiből írták a forgatókönyvet. Ted Chiang tehetséges író, érdekesek a történetei.