2023.09.12 19:41 Juki-onna Olvasottság: 115x
2

A halált választjuk vagy az életet? Egy film mindenkinek, mert egyszer mindenki megöregszik

Mielőtt megnézném Tom Hanks új filmjét, gondoltam, megnézem a 2015-ös, eredeti svéd filmet. Csak kíváncsiságból, hogy melyik fog jobban tetszeni nekem. Igazán megható történet, és elmondhatjuk, hogy nagyon sok idős embernek, akiket mogorvának és zárkózottnak látunk, megvan a maguk története, hogy miért is lettek ilyenek. A film Ove furcsa világába kalauzol minket.

Fiatalon megmosolyogjuk vagy kinevetjük az ilyen idős embereket, akik morcosak. Az idő múlásával viszont mindenkinek kicsit elcsendesedik a lelke, és mindenkinek meglesz a maga története. Ove, mikor már eltemetett mindenkit, aki tiszta szívvel szerette, már nem látja sok értelmét az életnek. Rolf Lassgård (Ove) nagyon jól játssza a magányos, folyton mérgelődő, kötekedő idős embert, akivel a sors nem bánt kesztyűs kézzel.

A halált választjuk vagy az életet? Egy film mindenkinek, mert egyszer mindenki megöregszik

Néha megmosolyogtatja a nézőt, olyan apró dolgokba tud belekötni, hogy nevetnünk kell. Még azt is szóvá teszi, ha a szomszédnak olyan kocsija van, ami neki nem tetszik. És mikor már úgy érzi, hogy nincs miért folytatnia a földi életet, a sors az útjába sodor egy igazán nyíltszívű, szerethető szomszédot, aki vissza tudja adni a hitét. Bahar Pars, a szomszéd, nagyon aranyos szerepet kapott, és jól is áll neki, az életben is ilyen pozitív ember lehet. Ő elfogadja a főszereplőt olyannak, mint amilyen. Sokszor elég egy mosoly, vagy egy segítő kéz az idős embereknek, és lehet, hogy bearanyozzuk a napjukat. Ők a „láthatatlan hősök”. A szomszédok, még ha furcsának is találták Ove viselkedését, befogadják mint családtagot. Ida Engvoll (Sonja, a feleség) nagyon szép nő, sajnos nem kapott nagy szerepet. A lényeg: igyekezzünk sok nyíltszívű, őszinte barátot szerezni, akikkel talán megkönnyíthetjük a napjainkat, idősebb korunkban is.

dráma | romantikus | vígjáték

Drámai alkotás egy 59 éves megkeseredett, morgós vénemberről, Ove-ról, aki nem tud megbarátkozni a gondolattal, hogy évekkel ezelőtt leváltották a társasházak egyesületének... több»

2