Közösség

Vélemény:

 

60 Asoka

(2001)

Asoka

 
e-batta   2016.09.10 17:24
0

Egyértelműen Shahrukh Khanra épül az egész film, és ő teljes mértékben uralja is a vásznat. Bár nem teljesen pontos Asoka élettörténetének, illetve az indiai eseményeknek az ábrázolásában, de ezt európai szemmel egyrészt nem tudjuk megítélni, másrészt talán nem is olyan fontos. Durva hibákat nem követ el a film (ebből a szempontból a Jodhaa Akbar már kirívóbb eset volt), és leginkább a hagyományos maszalá film eszközeire épít. Shahrukh Khan ekkor már évek óta koronázatlan királyként trónolt Bollywood egén, tudható volt, hogy egy nagyszabású történelmi film is meg fogja találni.
Kareena Kapoor egy éve robbant be a filmiparba, követve nővérét, Karisma Kapoort (aki akkor már erősen gondolkodott a visszavonuláson), és tulajdonképpen átvette a stafétabotot. Semmiben sem marad el SRK-tól, és már látni, hogy később Bollywood királynője lesz majd belőle. (Azóta is szemére vetik a modorosságát, és ripacskodásait, de a legutóbbi filmjeiben kiderült, hogy játszani is tud).

Nagyon hosszú a film (176 perc), és tulajdonképpen csak Asoka életének első 30 évéről, uralkodásának kezdetéről szól, hogyan igázta le a környező királyságokat, és hogyan fordult kegyetlenkedésbe a legtöbb hadjárata.
"Megtérése" és bölcsebb uralkodása csak összefoglalásként szerepel a film végén.