2020.08.22 18:52 Fortress Olvasottság: 223x
4

Elgondolkodtató párharc egy katonai börtönben

Az Egyesült Államok Katonai Akadémiáján diplomát szerző Rod Lurie meglepően jó filmet rendezett 2001-ben, amikor elkészítette Robert Redford és James Gandolfini főszereplésével a The Last Castle -t. Mivel maga is kapott katonai kiképzést, így a témában jártas szakértőként tudta felkészíteni színészeit a katonai vonatkozásokra. A végeredmény azonban nemcsak ezért lett annyira jó, hanem a remekül megírt forgatókönyv és a két említett színész kiváló játéka miatt is.

Az alapsztori egy katonai börtönben játszódik, ahová többek közt Irwin tábornokot (Robert Redfordot) zárják. A börtönigazgató Winter ezredes (James Gandolfini) pitiáner alak, akiben nincs semmi emberség, aki szemet huny a kegyetlenkedések felett, és aki olykor még kínoztatja is a rabokat. A fegyenc-katonák a megérkező tábornoktól várnak segítséget, aki élükre is áll. Megkezdődik kettejük vetélkedése és küzdelme, melyben végül Irwin lesz az eszmei győztes: elnyeri a rabok és őrök tiszteletét is. Winter ugyanakkor képtelen veszíteni, így a viszályból börtönlázadás lesz.

Elgondolkodtató párharc egy katonai börtönben

Az utolsó erőd izgalmas, fordulatos és rengeteg életbölcsességet hordozó pszichodráma tiszteletről, kicsinyességről, emberismeretről, önfeláldozásról és nagyvonalúságról. Tucatszor láttam, tucatszor tetszett, és mindannyiszor el is gondolkodtatott. Ajánlani tudom drámák, börtönös filmek és katonai sztorik kedvelőinek, valamint a hozzám hasonló Robert Redford rajongóknak. Nem fognak csalódni.

Értékelésem erős 85%. Részletezve: sztori: 80%, rendezés: 90%, színészet: 90%, látvány: 80%. Kitűnő szórakozás fiataloknak és időseknek, de inkább az érettebb korosztálynak nyújthat sokat.

akció | dráma | thriller

Egy hadbíróság elé állított tábornok ezerkétszáz rabot fog össze, hogy fellázadjanak a korrupt és szadista igazgató ellen. több»

4