2021.05.19 09:41 Ximpi Olvasottság: 989x
6

Provokatív nemierőszak bosszúfilm, ami megnevettet?

Carey Mulligan zseniális szociopata, Emerald Fennell pedig az egyik legemlékezetesebb rendezői debütálással rukkolt elő. Az Ígéretes fiatal nő amellett, hogy szórakoztat, és új vizekre evez a szatíra műfajában, éppen kellően elgondolkodtató is, de leginkább: rendkívül eredeti.

Emerald Fennell talán nem is álmodhatott volna ennél sikeresebb rendezői bemutatkozásról, az Ígéretes fiatal nő nem csak, hogy tucatjával húzta be a díjakat (5 Oscar-jelölés), de a legjobb eredeti forgatókönyv kategóriájában megnyerte az Oscart is, és nem is érdemtelenül.

Provokatív nemierőszak bosszúfilm, ami megnevettet?

A történet egy érzelmileg sérült szociopata, Cassandra körül bontakozik ki, aki, miután az orvosi egyetem nem jött össze neki, a szüleivel él, az éjszakáit pedig klubokban tölti. A nő azt tetteti, hogy durván lerészegedett, a 'ragadozó' férfiak pedig megpróbálják ezt kihasználni, de amikor az erőszak megtörténne, Cassandra nem kevés meglepetést tartogat a számukra, és ehhez fegyverre sincs szüksége.

Ez persze először egész izgalmas, még másodjára is, de épp amikor leülne a sztori, Fennell még időben kapcsol, bevet néhány csavart és ugrást az időben, így végül sikerül végig fenntartania az érdeklődést. Ebben pedig nem kis szerepe van Anthony Willis zeneszerzőnek is, aki piszkosul hatásosan veti be a dallamait, hol hátborzongató, hol lehangoló, hogy mélyen érzelmes. Ritkán méltatjuk a zeneszerzőket, de ő most abszolút rászolgált a dícséretre.

De a prímet akkor is Mulligan viszi, megkockáztatom, hogy pályafutása legjobb alakítását hozza, és látszólag könnyedén viszi el a hátán az egész filmet, melynek néhány botlását is könnyedén el tudjuk nézni, amikor egy ilyen színésznő uralja a vásznat. Az Ígéretes fiatal nő tehát ez izgalmas műfajkavalkád, melyben nagyszerű hangsúllyal jelennek meg a thrillerek, a bosszúfilmek, a romantikus filmek és a krimik elemei, és állnak össze végül az év egyik legeredetibb produkciójává. Nem hibátlan, de fontos és jó film lett Fennell debütálása, amihez nem sok hasonlót tudnék mondani. Ezt az eredetiséget pedig a CGI látványfilmek korában és a streamingszolgáltatók sablondömpingje mellett egyszerűen nem lehet figyelmen kívül hagyni.   

dráma | krimi | thriller

Emerald Fennell (A megszállottak viadala) filmjében a bosszúé a főszerep, ráadásul olyan megközelítéseben, ahogyan még sosem láthattuk.  Cassie (Carey Mulligan) előtt fényes... több»

6