2023.06.22 16:59 Kóborló Olvasottság: <100x
2

Egy eszeveszett és gyomorfogató film, a videotékák polcairól

Mielőtt még Peter Jackson neve végérvényesen beíródott volna a filmtörténelembe az olyan alkotásinak köszönhetően, mint A Gyűrűk Ura-trilógia vagy a Hobbit-trilógia, eme úriember már a 80-as évek végén és a 90-es évek elején is öregbítette a hírnevét olyan neves új-zélandi filmjeivel, mint az 1987-es Ízlésficam vagy az 1992-es Hullajó!. Emlékszem, mikor megjelent idehaza a Hullajó!, szinte a legtöbb ismerősöm erről a filmről beszélt, hogy mennyire jó és hogy mennyire undorító lett, és hogy én is nézzem meg mihamarabb majd ezt a filmet, de valamilyen okból kifolyólag jómagam akkor még nem láttam Peter Jackson totális agymenését. Persze azóta pótoltam az elmaradásomat a filmmel kapcsolatban, de ennek már legalább tíz (vagy lehet, hogy még annál is több) éve, így hát a napokban felmerült bennem az a gondolat, hogy mi lenne, ha leporolnám a szekrényem aljában található VHS-ritkaságokat, és hát bizony ez a film is ott rejtőzött a többi kazetta közt, ezáltal pedig ismételten jegyet váltottam (egy kör erejéig) arra a bizonyos nosztalgiavonatra. Lássuk hát hogy milyen is volt a 90-es évek egyik legvéresebb és egyben az egyik leggusztustalanabb filmje, a Hullajó!

Sokszor a régebbi horrorfilm esetében meg szoktam jegyezni azt a dolgot, hogy a mai horrorrajongók ingerküszöbének határai igencsak kitolódtak az elmúlt évek alatt, emiatt pedig azon horrorfilmek, melyek régen az elképesztő brutalitással vagy a vérbő jelenetek sokaságával akarta felhívni magára a nézők figyelmét, azokra ma már csak legyintünk. Na mármost ez nem teljesen igaz, merthogy igenis léteznek még ma is olyan régebbi horrorfilmek (az én véleményem szerint), amelyek megnézése során még az igazán harcedzett horrorrajongók is el-el húzzák a szájuk szélét egyes jelenetek láttán, és szerintem a Hullajó! is ezek közé tartozik. Szerencsére viszont eme film nem csak emiatt maradhat emlékezetes a nézőinek, hanem számos egyéb dolgok miatt is.

Egy eszeveszett és gyomorfogató film, a videotékák polcairól

Az első ilyen dolog a gusztustalanabbnál gusztustalanabb jelenetek kivitelezése. A film technikai kivitelezéseit finoman szólva is szépen kikezdte az a bizonyos idő vasfoga, de furcsa mód még így is élvezhető tudott maradni (maximum egyes megjelenítéseit most már inkább megmosolyogjuk egy kicsit). Viszont hiába az eltelt idő az elkészítése óta, ennyi kreatív kivitelezést egy filmben még ma is igencsak ritkán láthatunk. Merthogy szerintem (az elképzelhetetlen mennyiségű vér-bél és egyéb testnedvek özöne mellett) a film talán legnagyobb húzása az volt, hogy olyan szinten szabadjára engedték a készítők a kreatív elképzeléseiket, hogy ezen már csak szórakozni lehetett. Tehát nyugodtan ki merem jelenteni, hogy a film stábjának minden bizonnyal az volt a kitűzött célja, hogy folyamatosan fokozzák a látottakat, és így tudták elérni azt, hogy a film végi hatalmas leszámolásos jelenet még mindig fellelhető a legtöbb oly listán, amely a legvéresebb alkotásokat veszi alapul.

Egy másik olyan dolog, ami miatt bizonyára sokaknál örökké emlékezetes fog maradni eme produkció, az a kimondottan furcsa humorvilága. Nos, a film humorát valahogy én úgy jellemezném, hogy kell hozzá egy bizonyos hangulat, merthogy finoman szólva is groteszk. Viszont a készítők pontosan meg tudták találni a szükséges összhangot a groteszk humor és a gyomorforgató jelenetek közt, emiatt pedig e téren is maradandóvá tudott válni.

Ennél a filmnél kijelenthetjük, hogy a történet, és a színészi alakítások csupán alibiként vannak jelen, merthogy történetileg elsősorban arra törekedtek a forgatókönyvírók, hogy minél több őrültséggel pumpálják teli a filmjüket, és ha mindezt megpróbálja a nézője logikusan végigkövetni, akkor már valahol a film első öt-tíz percében el is vérezne a produkció.

Tehát nyugodtan szabadságolhatjuk az agytekervényeinket arra az időre, amíg nyakig merülünk Peter Jackson kultikus filmjében, de talán mindez szórakoztatóbb lehet, ha egy olyan baráti társasággal éljük át, akik szintén nosztalgiáznának egyet egy ilyen filmmel. Összességében megérdemli a négy csillagot, de azért az is valószínű, hogy a közeljövőben nem újráznám eme alkotást.

80 Hullajó!  (1992)

horror | vígjáték

Egy majom harapásának köszönhetően elszabadulnak a húsevő zombik Új-Zélandon. Egyedül Lionel képes szembeszállni velük, akinek házsártos anyja is a zombikórt terjesztő... több»

2