2024.04.02 16:50 Kóborló Olvasottság: <100x
2

Vámpírszerelem Brooklynban

Ha bármely film esetében meglátom azt, hogy a rendezői széket a néhai Wes Craven (1939–2015) töltötte be, akkor akaratlanul is a horror műfajára asszociálok az adott produkcióval kapcsolatosan. Talán pont emiatt éreztem egy kissé szokatlannak a Vámpír Brooklynban című filmet, ugyanis az tagadhatatlan, hogy érezhető némileg a horrorfilmes hatás jelen produkciók esetében, de legalább ennyire érzékelhető volt a komédiai elemek is benne. Na de lássuk hát, hogy milyen is volt az adott filmünk!

Első alkalommal még a VHS-korszak vége felé (a 90-es évek végén) találkoztam jelen filmünkkel, de akkor még nem igazán nyerte el a tetszésemet, mondhatnám akár azt is, hogy csak elvoltam vele. Majd a 2000-es évek közepe tájékán (a DVD-s megjelenésekor) jómagam is beszereztem a filmet DVD-n, de még akkor is csak úgy voltam vele, hogy jónak jó, de nem elég jó ahhoz, hogy kiemelkedőnek nevezhessem a 90-es évek filmgyártásából. Ahogy teltek az évek, úgy vált a szememben egyre kedveltebbé eme produkció, de hogy idővel miért kedveltem ennyire meg a Vámpír Brooklynban című filmet, azt még most sem igazán tudnám megmondani. Talán mert aránylag egészen jól kiegészítették egymást a horror és a vígjáték elemei. Talán Eddie Murphy kissé ripacskodó alakítása miatt, vagy az is lehet, hogy maga a rendező, Wes Craven (1939–2015) személye miatt. Egy biztos, ahogy korosodott a film, úgy vált a szememben is egyre értékesebbé.

Vámpírszerelem Brooklynban

Pedig maga a film története (amelynek az egyik forgatókönyvírója, Eddie Murphy testvére, Charlie Murphy [1959–2017] volt) még egy kissé butácskára is sikeredett. Mondjuk az is érdekes, amit Charlie Murphy nyilatkozott ezzel kapcsolatosan anno még, miszerint a Vámpír Brooklynban eredeti forgatókönyve szinte teljes egészében mentes volt a komédiaelemektől, és hogy maga a film rendezője, Wes Craven (1939–2015) ragaszkodott ahhoz, hogy alakítsák át a történetet egyfajta horrorkomédiának.

Furcsa módon számomra eme film soha nem a főszerepben látható Eddie Murphy alakítása miatt tudott működni mint komédia, hanem sokkal inkább a mellékszerepekben látható alakítások miatt. Mint például a filmbéli Juliust alakító Kadeem Hardison, vagy a filmbéli Silast alakító John Witherspoon (1942–2019) miatt, ugyanis ezen alakításokban kellő mértékben megtalálható volt a humor is. Sok helyen olvastam, hogy sokan kimondottan dicsérték a film női főszerepében látható Angela Bassett alakítását. Hát ne tudom, szerény véleményem szerint pont hogy eme neves színésznő által nyújtott alakítás volt talán a legkevésbé emlékezetes az összes fontosabb színész közül (persze mindez ízlések és pofonok).

Számomra kissé érdekes a film horrorfilmes hatása is. Ugyanis míg a filmben látható vámpírmaszkok a maga idejében egészen félelmetesre sikeredtek (és még akár mai szemmel sem festenek rosszul), addig szinte nulla vérrel le tudták vezényelni a horrorfilmes érzetet a teljes játékidő alatt. Egy apróbb negatívumom a filmmel kapcsolatosan, hogy a vége felé kezdtem kissé érezni azt, hogy talán már nem annyira feszes a történetvezetése, úgy a játékidejének a kétharmadáig. Ez abból a szempontból találtam kissé fájónak, hogy pont hogy a film játékidejének az utolsó harmadára válik kissé erősebbé horror téren, és hát pont hogy a végére válik kissé lapossá is a története.

Mindent egybevéve, talán három csillagnál többet nem érdemelne jelen filmünk, de én mégis egy kissé feljebb értékelném, a már fentebb kifejtett dolgok miatt, így tehát jár neki a négy csillagocska.

fantasy | horror | romantikus | vígjáték

Maximillian az örökké vérszomjas vámpírok fajtájából való. Száz alakban kísért és vegyül el az emberek között. Rita a New York-i rendőrség nyomozója, aki nem tudja, hogy... több»

2