10 zseniális részlet, amitől csak még jobb a Forrest Gump

Robert Zemeckis Forrest Gump című filmje az amerikai filmtörténet egyik legikonikusabb és legmeghatározóbb alkotása. Már a bemutatásakor kereskedelmi siker volt, és kritikai siker is, hiszen az 1995-ös évadban 50 díjat nyert, köztük három Golden Globe-ot és hat Oscart.

Tom Hanks a legjobb férfi főszereplőnek járó Oscar-díjat nyerte el, a film pedig a legjobb filmnek járó díjat vitte el olyan jelöltek előtt, mint a Ponyvaregény és A remény rabjai. Állítólag tervben volt egy folytatás is, de a 2000-es évek elején ezt végleg félretették.

A film az alabamai Forrest Gump (Hanks) történetét meséli el, amint a 20. század közepén Amerikában a kamaszkorból a felnőttkorba lép. A század legjelentősebb eseményeinek, köztük az alabamai polgárjogi integrációnak, a vietnami háborúnak és a Watergate-botránynak is részese lesz.

A film a filmtörténet néhány felejthetetlen idézetéről ismert, mint például: "Az élet olyan, mint egy doboz csokoládé; sosem tudhatod, mit kapsz". A Forrest Gump klasszikus és idézhető pillanatai mellett azonban rengeteg olyan finom részletet is találunk, amelyeket még többszöri megnézés után is nehéz észrevenni. Ezek azok az apró részletek, amikről lemaradhattál a Forrest Gumpban.

FIGYELEM: SPOILER VESZÉLY!

1. Tom Hanks lánya, Elizabeth is szerepel a filmben

A Forrest Gump egyik legkorábbi jelenetében a címszereplő Alabamában kezdi meg első iskolai napját. A fiatal Gump félénk a lábmerevítője miatt, és amikor felszáll az iskolabuszra, a többi gyerek kiközösíti, és nem hajlandó helyet adni neki. Mindannyian a fejüket rázzák rá, vagy közlik vele, hogy a mellettük lévő szabad helyek nem szabadok.

Azt azonban a legtöbben nem tudják, hogy az egyik karaktert, aki nem hajlandó átadni a helyét, valójában Tom Hanks lánya, Elizabeth Hanks alakította. Ő az a piros kockás ruhás lány, aki a fejét rázza Forrestnek. Bár ebben a kis szerepben nincs szövege, az a kitüntetés jár neki, hogy a film egyik legfontosabb jelenetében szerepel, hiszen Forrest pillanatokkal később találkozik élete szerelmével, Jennyvel. Nem ez volt az egyetlen film, amelyben Elizabeth és az apja együtt szerepeltek: Hanks 1996-os filmjében, a Nyomul a banda címűben is volt egy másik kis szerepe.

2. Forrest fociedzője egy valós személy volt

A Forrest Gump egyik vidám története a címszereplő  rövid, de sikeres karrierje az Alabamai Egyetem futballcsapatának tagjaként. Kezdetben az alabamai edzői stáb látókörébe kerül, miután véletlenül megzavarja az edzésüket, és az egész csapatot lehagyja a futballpályán. Hamarosan az ország egyik legjobb játékosává válik; olyannyira jó, hogy All-American-nek választják, és találkozik John F. Kennedy elnökkel.

Futballkarrierjének egyik apró részlete, amit szinte soha nem vesznek észre, hogy a meze végig teljesen tiszta. Minden csapattársát és ellenfelét fű és sár borítja, de Forrest meze még mindig ragyogó fehér és piros. Feltehetően azért van ez így, mert olyan gyors, hogy mindenkit megelőz, amikor csak a pályán van, és soha nem szerelik le.

Egy másik apró részlet, amit sok rajongó talán nem vesz észre, hogy a filmben szereplő Alabama edzőjét az Alabama Egyetem valós edzőjéről, az 1960-as években élt Bear Bryantről mintázták. Őt a filmben a híres kockás fedora különbözteti meg, amely a való életben is szinonimájává vált. Az ESPN szerint az Alabama hihetetlenül sikeres volt Bryant vezetőedzősége alatt, 1961-ben, 1964-ben és 1965-ben is megnyerte a nemzeti bajnokságot - ami azt jelenti, hogy Forrest karaktere két nemzeti bajnokságot ('64-'65) nyert volna az ott töltött idő alatt.

3. Jenny ugyanazon a napon született, amikor a Trinity atomkísérletek zajlottak

Jenny karaktere kulcsfontosságú a Forrest Gumpban, és a nézők végignézhetik, ahogyan a változó világgal szemben kialakulnak liberális nézetei. Bob Dylant alakítja, miközben egy klubban dolgozik, miután kirúgták a főiskoláról, és a hatvanas években a vietnami háború ellen tiltakozó ellenkultúra mozgalom részévé válik. Valójában a washingtoni háborúellenes tüntetésen találkozik újra Forresttel: Éppen az eseményen vesz részt, amikor Forrest akaratlanul beleegyezik, hogy beszédet mondjon.

A film egyik apró részlete, amely többnyire figyelmen kívül marad, a Jenny politikája és születési dátuma közötti kapcsolat. Amikor a film végén meglátjuk a sírkövét, kiderül, hogy 1945. július 16-án született. Ez volt az első sikeres atombomba-kísérlet - az úgynevezett Trinity-teszt - időpontja az új-mexikói Los Alamosban (a History-n keresztül). A Trinity-teszt volt az előfutára Hirosima és Nagaszaki 1945 augusztusában végrehajtott atombombázásának, amely végleg véget vetett a második világháborúnak. Nem valószínű, hogy a születési dátum csupán véletlen egybeesés, figyelembe véve a filmben nyújtott alakítását, mivel könnyen lehet, hogy ez Jenny liberális politikai nézetei előtt tiszteleg.

4. A Free Bird című dal egy visszahívás Jenny számára

A film egyik legtragikusabb jelenetében Forrest felfedezi, hogy Jenny apja bántalmazó és alkoholista. Egy nap Jenny nem jelenik meg az iskolában, ezért Forrest elmegy hozzá. Ott találja a lányt zúzódásokkal az arcán, aki az alvó apja elől bujkál. Amikor részeg apja hirtelen felébred, Jenny kézen ragadja Forrestet, és együtt menekülnek a családja veteményesének sűrűjébe. Leülnek a földre, és Jenny imádkozik Istenhez, hogy "csináljon belőlem madarat, hogy messze, messze elrepülhessek innen".

Évekkel később Jenny súlyos depresszió közepette találja magát, és öngyilkossági kísérletet fontolgat. Miközben egy magas épület párkányán áll, a Lynyrd Skynyrd "Free Bird" című dala egyre hangosabban kezd szólni. A dal szövege arra utal, hogy "szabad, mint egy madár", ami visszautal a korábbi jelenetre az apja hátsó kertjében. A dal egy olyan szeretőről is szól, aki nem tud hosszú távon elköteleződni a partnere mellett, ami utalhat Jenny hosszú ideje tartó vonakodására, hogy Forresttel kapcsolatba kerüljön.

5. Forrest másképp viszi Bubbát, mint a többi sebesült katonát

A vietnami háborúban teljesített katonai szolgálata során Forrest Gump a legjobb barátja lesz katonatársának, Benjamin Buford "Bubba" Blue-nak. A kiképzőtábor első napján azonnal kötődést alakul ki köztük, ami a szolgálatuk alatt végigkíséri őket.

A vietnami harcok során Bubba súlyosan megsebesül. Forrest rájön, hogy Bubba már nincs mellette, és visszamegy a dzsungelbe, hogy megtalálja elveszett barátját. Végül több más katonát is megment, mielőtt eljutna Bubbához, aki Forrest karjaiban hal meg, miután kiviszi a dzsungelből.

Amit sokan talán nem vesznek észre, hogy Forrest másképp viszi Bubbát, mint a többi katonát. A többieket Forrest a vállán keresztül viszi. Blue-t azonban mindkét karjával fogja, miközben menekül a napalmrobbanás elől. Fizikailag exponenciálisan nehezebb valakit a karodon hordozni, mint a válladon, mivel csak a karodra kell támaszkodnod, nem pedig az egész felsőtestedre. Forrestnek azért kell így cipelnie Bubbát, mert Bubba haslövést kapott, de az, hogy a karaktere képes erre, mutatja, milyen mély és erős a bensőséges baráti kapcsolatuk.

6. A veteránok csoportja, amelynek nevében Forrest beszél, valódi

Amikor Forrest Gump visszatér a vietnami szolgálatból, Washingtonba megy, hogy átvegye a Becsületrendet Lyndon B. Johnson elnöktől. Az elnökkel folytatott humoros szóváltás után úgy dönt, hogy a nemzet fővárosában marad, hogy meglátogassa annak különböző nevezetességeit és történelmi emlékhelyeit. Miközben azonban megpróbálja felfedezni a várost, összetévesztik egy tüntetővel, és arra kényszerítik, hogy a Lincoln-emlékműnél hatalmas tömeg előtt tartson háborúellenes beszédet.

A szervezet, amelynek nevében Forrest beszél, a "Vietnami veteránok a háború ellen" (VVAW). Kiderül, hogy ez egy valódi vietnami veteránokból álló szervezet volt, akik tüntetéseket szerveztek, és az 1960-as években végig a háború folytatása ellen emeltek szót. A csoportot eredetileg hat veterán alapította 1967-ben, és még ma is létezik. A honlapjuk szerint a csoportnak több mint 30 000 tagja volt a háború alatt, és a tagok között voltak aktív katonák is, akik még mindig Vietnamban harcoltak.

7. A hurrikán, amin Forrest átnavigált, a valóságban is megtörtént

A Forrest Gump"egyik nagyszerű mellékszála Forrest háború utáni karrierje garnélarákhajó-kapitányként. Eleinte mind Forrestnek, mind elsőtisztjének, Dan hadnagynak nehéz betörni az iparágba. Bár van egy jó garnélarákhalászhajójuk (amit Forrestnek az amerikai hadseregben pingpongozással szerzett nyereményeiből fizetett), képtelenek állandó rákfogást találni, hogy profitot termeljenek.

Egy éjszaka a nyílt tengeren a Carmen hurrikán elkapja őket. A vihar majdnem elpusztítja a hajót, és majdnem megöli Forrestet és Dan hadnagyot is, de végül sértetlenül megússzák. A térségükben a rákhalászat többi ágazata teljesen lepusztult, így a "Bubba Gump Shrimp" nevű hajójuk az egyetlen, amelyik még képes halászni. Ez a Bubba-Gump számára hatalmas nyereséget eredményez, ami a garnélarákipar csúcsára repíti őket.

A film sok rajongója azonban nem tudja, hogy mind a Carmen hurrikán, mind a hely, ahol kikötnek a hajójukkal - Bayou la Batre - valóságos. Az Országos Meteorológiai Szolgálat szerint a Carmen egy 1974-es hurrikán volt, amely a Mexikói-öböl mentén pusztított - bár elsősorban Louisianát érintette, nem pedig Alabamát, ahol a film ezen része játszódik. Ráadásul Bayou la Batre egy kis közösség a Mississippi Sound mentén, amely "Alabama tengeri herkentyűk fővárosaként" hirdeti magát.

8. Forrest részt vett a 100.000 projektben?

A Forrest Gump egyik legikonikusabb történetének középpontjában a vietnami háború idején a hadseregben töltött szolgálati ideje áll. 1966-ban, miután elvégezte az Alabamai Egyetemet, Forrestet besorozzák, miután egy toborzó megkereste. Azonnal az egységének egyik legjobb katonájává válik, "úgy illeszkedik a hadseregbe, mint egy kerek szög".

A film elején azonban kiderül, hogy Gump intelligenciája az átlag alatt van. Ez néhány nézőben kérdéseket vetett fel, mert bár a hadseregnek nincs hivatalos IQ-követelménye, minden potenciális katonát alkalmassági teszten vizsgáztatnak, amelyen a minimálisnál magasabb pontszámot kell elérniük (a Military.com-on keresztül). Ez arra késztette az embereket, hogy elgondolkodjanak azon, vajon Forrest az alacsony IQ-ja miatt kaphatott-e megfelelő pontszámot.

Lehet azonban, hogy ez egyáltalán nem számított volna. Lisa Hsiao Vietnam Generation című cikkében írtak szerint 1966-ban Robert McNamara védelmi miniszter kezdeményezte a "100 000-es projektet", egy olyan programot, amelynek célja az volt, hogy a hadsereg létszámát növelje a besorozottakkal szemben támasztott tesztelési követelmények csökkentésével. Hsiao azt írja, hogy a program elsősorban olyan déli fiatal férfiakat célzott meg, akik "gazdaságilag instabil családokból érkeztek, nem hagyományos családszerkezettel", és "50 százalékuknak 85-nél alacsonyabb volt az IQ-ja". Mindez jól jellemzi Forrest jellemét, ami őt a 100.000-es projekt potenciális jelöltjévé teszi.

9. Jenny valójában hétfőn halt meg

Forrest és Jenny kapcsolata adja az egész film gerincét. Az iskola első napján találkoznak a buszon, és Forrest azonnal beleszeret a lányba. Tudja, hogy a lány hihetetlenül különleges ember számára, de nehezen érti meg az igazi szerelem és a társaság kézzelfogható és intimebb aspektusait. Jenny a maga részéről folyamatosan eltaszítja magától a férfit, pedig ő az egyetlen következetesen pozitív erő az életében. A film végére Jenny és Forrest mélyen szerelmesek egymásba, de házasságuknak tragikusan véget vet Jenny halálos betegsége. Egy szívszorító monológban Forrest a lány sírja fölött állva sírva mondja el neki, hogy "szombat reggel halt meg".

Amikor azonban meglátjuk a sírkövét, kiderül, hogy a halála napja 1982. március 22. volt. A Day in History szerint 1982. március 22-e valójában hétfő volt. Ez egy viszonylag jelentéktelen részlet a filmben, és egyáltalán nem befolyásolja a cselekményt. De furcsa, hogy az alkotók nem vették a fáradságot, hogy kétszer is ellenőrizzék a dátumot, különösen, ha figyelembe vesszük a születési dátum jelentőségét.

10. Dan hadnagy titániumötvözetből készült lábai

Dan Taylor hadnagy karaktere a Forrest Gumpban egy kicsit rejtélyes. Amikor először megismerkedünk vele, úgy tűnik, mint egy nem túl szigorú amerikai katonatiszt, aki egyszerre okos és kiváló vezető. A film előrehaladtával Dan hadnagy egyre összetettebbé válik, mivel rájövünk, hogy mély problémái vannak az elégtelenséggel, a spiritualitással és az intimitással. Amikor a háború után először találkozik újra Forresttel, vonakodó tiszteletet mutat, de gyakran nevetségessé is teszi Forrest hozzáállását és vélt kisebbrendűségét. Az egyik legemlékezetesebb szúrós megjegyzésében Dan hadnagy azt mondja Forrestnek: "Ha valaha is rákhalászhajó-kapitány leszel, az lesz az a nap, amikor én űrhajós leszek!". 

A film végére azonban Dan hadnagy már nem gúnyolódik Forresttel, mivel olyan hűséges és önzetlen embernek látja, aki tiszteletre és csodálatra méltó. Utolsó megjelenésekor Dan hadnagy elárulja, hogy amputált lábai helyett protézist kapott, és azt állítja, hogy azok "titánötvözetből készültek, mint az űrsiklóban". Ez némiképp visszautal Forrest korábbi leszólására, Dan hadnagy némiképp beváltja ígéretét - bár kerülő úton.

dráma | romantikus

SkyShowtime (2023.02.14.)

A film főszereplője Forrest Gump, egy tipikus hétköznapi ember, aki gyermekkora óta azt csinálja, amit mondtak neki. Mindig is betartotta az édesanyja által kitalált és sokszor... több»