A 20 legjobb film a hegymászásrólA kép forrása: Mongrel Media

Nem is olyan régen a "sziklamászók sétálnak végig a vörös szőnyegen, hogy átvegyék az Oscar-díjukat" főcím még oximoronnak tűnt volna.

De 2019-ben valósággá vált: a Free Solo című kis sziklamászó film megnyerte a legjobb dokumentumfilm Oscar-díját. 

A hegymászófilmek kánonjának pályája végigkíséri magának a sportágnak a fejlődését - a kilencvenes évek elejének speed-metálos filmjeitől a 2000-es évek extravagáns hollywoodi hegymászós hiperhisztériáin át a legújabb, lebilincselő vérité-filmekig, amelyekben a világ legjobb sportolói ténylegesen az életüket teszik kockára.

Az, hogy az alábbi filmek a mai mércével mérve mind "nagyszerűek"-e, tulajdonképpen mellékes - bár a maguk módján mind nagyszerűek. Mindenki számára, aki hegymászónak nevezi magát, kötelezően megtekintendőek.

Nézd meg őket, inspirálódj belőlük, és ahogy Anderl Meier az Eiger-szankcióról mondja, együtt "stílusosan fogunk haladni".

Íme a 20 legjobb hegymászófilm!

#20

dokumentum

Netflix

Marc-André Leclerc a rivaldafénytől távol történelmi rekrodot dönt a hegymászásban, a mindössze 23 éves alpinista minden idők legmerészebb vállalkozására készül. több»

Marc-André Leclerc generációjának egyik legrejtélyesebb és legmerészebb hegymászója volt. A göndör hajkoronájáról és bolondos vigyoráról ismert kanadai hihetetlen szolókat teljesített Patagónia és a kanadai Sziklás-hegység nagy hegyeiben - és mégis kevesen tudtak sokat arról, ki is volt Leclerc valójában. A Sender Films csapata a The Alpinist című filmben megpróbálja megragadni az igazi személyt, aki e merész bravúrok mögött állt, ami nem csak azért volt nehéz feladat, mert Leclerc nehezen megközelíthetőnek bizonyult, hanem azért is, mert a film forgatása közben meghalt. 2018-ban ő és társa, Ryan Johnson eltűntek Alaszkában, és feltehetően egy lavina temette el őket az ereszkedés közben. Bár a The Alpinist a legmegragadóbb free-solo felvételeket mutatja be, a dokumentumfilm igazi sikere az, hogy teljes portrét ad egy tehetséges fiatalemberről.
#19

NA Reel Rock 7  (2012)

akció | kaland

A hegymászás világának négy legnagyobb története, humorral, szívvel és észbontó akcióval elmesélve. több»

A Reel Rock Film Tour a hegymászás éves filmes ünnepe, amely emlékezetes, lebilincselő és jól elmesélt hegymászó történeteket mutat be. Minden évben mindig van legalább egy kiemelkedő alkotás, a többi, pusztán nagyszerű mellett. A Reel Rock 15 Black Ice című filmje a Tennessee állambeli Memphisben élő hegymászók egy csoportjának megható portréja, akik először próbálják ki a jégmászást. Ugyanígy a Reel Rock 12 Break on Through című filmje is, amely Margo Hayes útját dokumentálja, aki az első nő lett, aki 5.15-ös falat mászott. És ki ne szeretné a Reel Rock 11 Dodo's Delight című filmjét, amely Sean Villanueva O'Driscoll, Ben Ditto, valamint a testvérek, Nico és Olivier Favresse tengeri nagyfalas kalandjáról szól. De ha csak egy évet kellene választanunk, akkor a Reel Rock 7 lenne az; ez a film Chris Sharma és Adam Ondra küzdelmének szinte shakespeare-i drámáját örökíti meg, hogy elsőként másszák meg a La Dura Dura-t (5. 15c), bemutatja a Meru Shark's Fin saga egyes részeit (lásd alább), és kiemeli a "Wide Boyz"-t - Tom Randall és Pete Whittaker, két briliáns trad mászó az Egyesült Királyságból -, akik 5.14-es offwidth-ot másznak Amerikában, valamint Alex Honnoldot, aki egyetlen nap alatt több függőleges terepet mászik meg a Yosemite-ban, mint bárki más a történelemben.
#18

NA Dosage II  (2004)

dokumentum

Hat történet és inspiráció a csúcsmászás és a bouldering világából. több»

A Big Up Productions rendezőjétől, Josh Lowelltől származó Dosage a Masters of Stone és a Reel Rock Filmturné előtti időszakot idézi. A Dosage sorozat 2001 és 2008 között öt DVD-kötetet adott ki, amelyekben a korszak legemlékezetesebb rövidfilmjei, vagyis "dózisai" szerepeltek a hegymászásról. Nézd meg a Dosage V-öt, hogy láthasd, ahogy Beth Rodden először mássza meg a Meltdownt (5.14c), ami vitathatatlanul a valaha női mászó által teljesített legnehezebb sziklamászás.
#17

akció | dokumentum | dráma | kaland | sportfilm | vígjáték

A hegymászás minden más sportágnál jobban meghatározza a szabályokat és a határokat. A tegnapi "lehetetlen" a mai bemelegítéssé válik a mentális és fizikai fejlődéssel... több»

A Masters of Stone videók voltak az első sorozatos hegymászófilmek. Eric Perlman (és eredetileg Mike Hatchett is) összesen hat Masters of Stone filmet rendezett nagyjából két évtized alatt, 1991-től kezdődően. De az első négy, mind a kilencvenes években megjelent film képviseli legjobban a Masters of Stone védjegyét, a hardcore, heavy-metálos extrémsport-akciót. Ezekben a korai alkotásokban az időszak legjobbjai szerepeltek, köztük Ron Kauk, Boone Speed, John Bachar és talán a legemlékezetesebb Dan Osman. Utóbbi előad néhány merész kötélugrást és gyönyörű szabad szólót, valamint egyet, amelyben egy teljesen vakmerő, minden pontból levezetett dyno-t indít 400 láb magasra egy falon.
#16

NA Rampage  (1999)

akció | thriller

A klasszikus amerikai boulderfilm, amely segített elindítani a boulderforradalmat. Chris Sharma, Obe Carrion és más hegymászók két hónapos útra vállalkoznak nyugaton. A filmben... több»

Ma már szinte lehetetlen elképzelni egy olyan időszakot, amikor a legtöbb mászó nem vette komolyan a boulderezést, és gúnyolódott rajta, mint "gyakorló mászáson". Az olyan filmek, mint a Rampage azonban segítettek a boulder forradalom elindításában, megnyitva a sportot egy szélesebb és fiatalabb demográfiai csoport előtt. A Rampage az akkor 18 éves Chris Sharma, akit ma már a történelem egyik legjobb sziklamászójaként tartanak számon, és karizmatikus, erős barátja, Obe Carrion története, akik egy autós kiránduláson vesznek részt néhány klasszikus blokkban nyugaton. Sharma több tucatnyi, ma már ikonikus problémára adott választ, és bebizonyítja, hogy a boulderezés miért is fontos.
#15

79 Meru  (2015)

(1)

akció | dokumentum | kaland | sportfilm

Három elit hegymászó megkísérel feljutni a Mount Peru csúcsúra. Aki sikerrel jár, elnyeri a dicsőséget. De vajon a megszállottság és az út során elszenvedett veszteségek... több»

A Cápauszony, vagyis a Himalájában található Mount Meru központi csúcsa a világ elit alpinistái körében igazi megszállottság tárgya. Évtizedek óta sokan próbálkoznak, de sikertelenül, hogy elérjék ennek a közel 21 000 láb magasan fekvő nagy falnak a csúcsát. A Meru a Conrad Anker, Jimmy Chin és Renan Ozturk végső első megmászását dokumentáló játékfilm. Az ő teljesítményük évekig tartott, és magában foglalta a 2008-as csúcsról való lemaradásuk okozta szívfájdalmat, valamint Ozturk későbbi felépülését, mikor gerince eltört egy síbalesetben. A házaspár, Chin és Elizabeth "Chai" Vasarhelyi rendezői debütálása megragadja azt a mániákus elkötelezettséget, amely néha szükséges az igazán nehéz útvonalak eléréséhez, és arról szól, hogy a hegymászók milyen messzire mennek el a csúcsra jutásért.
#14

77 Nordwand  (2008)

(3)

dráma | életrajzi | kaland | sportfilm | történelmi

1936-ot írunk. A német hadsereg két tagja, korábban híres hegymászók, elhatározzák, hogy meghódítják a svájci Alpok legveszélyesebb csúcsát, az Eigert. A kezdetleges... több»

Az Eiger északi falának megmászása a svájci Alpokban a hegymászás egyik első "utolsó nagy problémája" volt. Félelmetes hírnevét azután szerezte, hogy a különböző próbálkozások során a hegymászók szörnyű és borzalmas módon haltak meg. Az Északi-fal (németül Nordwand) az egyik ilyen szörnyű kudarcot mutatja be: az 1936-os katasztrófát, amelyben Andreas Hinterstoisser, Toni Kurz, Willy Angerer és Edi Rainer mindannyian odavesztek. A német feliratos film eltér a történelmi tények némelyikétől, de szorosan követi a tragédia legmegrendítőbb részleteit, köztük azt, ahogy a szegény, halálra ítélt Kurz egy örökkévalóságig lóg a levegőben, alatta több ezer méter, és túl messze van a hegyoldalon ahhoz, hogy újra szilárd talajra kerüljön. A politikai mellékszálak, amelyek a náci rezsimnek az Eiger "gyilkos falának" első megmászása körüli ambícióit érintik, némileg lelassítják a filmet, de ez összességében így is egy izgalmas hegymászó dráma.
#13

70 Elszakítva  (2021)

(2)

dokumentum

Disney+

A dokumentumfilmben megismerhetjük Alex Lowe szerencsétlenül járt hegymászásának történetét és fia fáradságos útját, hogy visszatérjen arra a helyre, ahol apja halálát lelte. több»

A Max Lowe által rendezett Elszakítva nehezen nevezhető mászófilmnek, mégis megérdemli a helyét ezen a listán, mert az itt felsoroltaknál jobban érzékelteti a szeretteink halála által okozott érzelmi válságot. Max édesapja, Alex Lowe 1999-ben a tibeti Shishapangmán egy lavina során vesztette életét, míg hegymászótársa, Conrad Anker túlélte. Alexet a világ legjobb hegymászójának tartották, és a legendás bátorságáról és emberfeletti teljesítményéről szóló történetek hősies státuszt kölcsönöztek neki. Halála a hegymászó világot megdöbbentette, és három kisfiút hagyott apa nélkül. Max, aki már felnőtt, elindult, hogy dokumentumfilmet készítsen apja elvesztéséről, akinek maradványait 2016-ban találták meg egy gleccseren. A folyamat során felfedezi, hogy ez egy út a gyógyuláshoz.
#12

akció | krimi | thriller

Hemlock, a visszavonult bérgyilkos az egyetemen művészettörténetet tanít, amikor régi cége, a kormány megbízásából működő C-2 újra igényt tart a szolgálataira. Hemlock... több»

Alex Honnold a film mászójeleneteit az "egyik legrealisztikusabbnak nevezte az egész hollywoodi hegymászás történetében". És bár a kémthriller cselekményének semmi értelme, és az 1970-es évekbeli szexizmus és rasszizmus miatt zsigerileg elborzadhat bárki, legalább a mászójelenetek kiállták az idő próbáját. A sivatagi toronymászás szerelmesei különösen értékelni fogják a ritka felvételeket, amelyeken Clint Eastwood a világ legmagasabb, legvékonyabb tornyának tartott Totem Pole-t küldi a Monument Valleyben. A forgatócsoport engedélyt kapott a Navajo Tanácstól, hogy megmásszák ezt a lenyűgöző, karcsú monolitot, azzal a megállapodással, hogy megtisztítják a korábbi hegymászók által hátrahagyott szuronyokat. Eastwoodé az utolsó legális mászásnak számít ennek a ritka és gyönyörű toronynak a történetében. Különösen jó íze lehetett annak a sörnek, amit a filmben George Kennedyvel együtt isznak a csúcson.
#11

70 King Lines  (2007)

kaland | sportfilm

Kövesd Chris Sharmát a végső, globális küldetésén, hogy újraértelmezze a vertikális világ lehetőségeit. Az Es Pontas, a Földközi-tenger mélytengeri boltívének első... több»

A Sender Films és a Big Up Productions által gyártott King Lines az egyik első olyan kiváló minőségű, nagyjátékfilmes mászófilm volt, amely kitört a rövidfilmes dózisok formájából, és a mászó történetmesélés színvonalát a puszta mászópornónál magasabbra emelte. A King Lines Chris Sharma profilja, akit pályafutása legalább két évtizedén át széles körben a világ legjobb sziklamászójának neveztek. A film középpontjában Sharma azon törekvése áll, hogy létrehozza a világ legnehezebb szólóját, a mallorcai Es Pontasban, egy tengerparti boltívben.
#10

82 Hard Grit  (1998)

akció | dokumentum | dráma

Ez a film néhány brit hegymászót mutat be, akik angol Pennine-hegységben bizonyítják rendkívüli képességeiket. több»

Egy szívdobbanás hangja nyitja a Hard Grit című dokumentumfilmet, amikor egy hegymászót látunk, amint az angliai Peak Districtben egy kavicskődugón halad felfelé. A szívverés felgyorsul, ahogy egyre magasabbra jut, és jóval az utolsó felszerelése fölött belép a lezuhanásmentes zónába. Egy kapaszkodó felé tántorog, de nem találja a kapaszkodót. Sikít, és hatalmasat zuhan, majdnem földet ér, de ehelyett a falnak ütközik, és eltörik a lába. E jelenet miatt - és még sok más miatt is, amelyek nagyon viccesek, köszönhetően a csodálatos önironikus brit humornak - a film időtlen klasszikus marad. Megragadja, hogy az Egyesült Királyság legjobb és legfontosabb korai sziklamászói közül sokan - Jerry Moffattól és Ben Moon-tól Leo Houldingig és Johnny Dawes-ig - hogyan birkóztak meg a félelemmel, és megmutatja, miért fontos a kockázatvállalás.
#9

dokumentum | életrajzi | kaland | sportfilm

2015-ben két amerikai sziklamászó, Tommy Caldwell és Kevin Jorgeson az egész világot lenyűgözte azzal, hogy megpróbálták a lehetetlen: megmászni a Dawn Wallt, a Yosemite Nemzeti... több»

A Dawn Wall volt az a mászás, amely vírusként terjedt el, és 2015-öt jelölte meg, mint azt az évet, amikor az egykor marginális sport végre a mainstream ismertségét és érdeklődését is elnyerte. Tommy Caldwell és Kevin Jorgeson első szabad megmászása az El Capitánon olyan nagy visszhangot és figyelmet kapott, hogy valószínűtlennek tűnt, hogy egy későbbi film valaha is lenyűgözheti a hardcore hegymászókat, akiknek elegük volt abból, hogy erről halljanak. És mégis, a The Dawn Wall - amely feltárja Caldwell hihetetlen élettörténetét, attól kezdve, hogy iszlám terroristák elrabolták Kirgizisztánban, az ujját asztali fűrésszel levágva, a profi hegymászó társától, Beth Roddentől való fájdalmas válásáig - képes volt felülmúlni mindenki elvárásait, hogy milyen gazdag és kifizetődő lehet egy hegymászófilm.
#8

dokumentum

Elképesztő magasság, lélegzetelállító látvány. A film archív felvételek és riportok útján keresztül mutatja be a sziklamászók életét és az amerikai Yosemite-völgyet. több»

Azt mondják, hogy a Yosemite a sziklamászó univerzum központja, és kulturális szempontból nehéz ellenkezni. Az 1970-es években a park Camp 4 táborhelye adott otthont a Stonemasters nevű sziklamászó hippikből álló bandának, amelyhez többek között Ron Kauk, John Bachar, Lynn Hill, John Long, Dean Fidelman és mások tartoztak. Ők nem csak a határokat feszegették, és új útvonalakat hoztak létre, hanem egyfajta ellenkultúrát, egy koszos életmódot határoztak meg, amely több volt, mint esztétika. Elkötelezettségük, hogy lemondjanak a többségi társadalom kényelmeiről, hogy bulizhassanak, drogozhassanak, szabadon élhessenek és a lehető legtöbbet másszanak, még ma is megmaradt a hegymászásban. A korszakot a Sender Films második játékfilmje, a Valley Uprising örökíti meg (bár nosztalgikus szemüvegen keresztül). A dokumentumfilm megragadja a hegymászás bohém hátterének lényegét, és ezzel megvilágítja, merre tart a hegymászó életmód a továbbiakban.
#7

82 Jég és föld között  (2000)

(4) (2)

akció | dráma | kaland | thriller

Peter azóta egy pillanatra sem képes szabadulni a rettenetes tehertől. Annie pedig képtelen megbocsátani bátyja döntését, és a világ legmagasabb hegycsúcsainak meghódításával... több»

Amikor a hegymászók először megnézik ezt a filmet, olyan jót nevetnek, hogy sírni kezdenek. A hollywoodi film elsősorban a K2-n játszódik, ahol mindenki amfetamin drogos lesz, majd elkezdik egymást gyilkolni a szűkös "dex" készlet miatt. De az arizonai Monument Valleyben forgatott nyitójelenet a legjobb rész. A két főszereplő, Peter és Annie testvérek és éppen az apjukkal másznak, amikor egy különálló kötélcsapat fent teljesen leválik a falról. Közvetlenül azelőtt, hogy lelendülnének, Peter minden ok nélkül felkiált: "12 óránál amatőrök vannak, ellenőrizd a biztonságodat!". Erre az apa füttyent egyet (hm?). A zuhanó hegymászók folytatják, hogy az alsó csapatot eltalálják, és a sziklából kivágott csavarokat kivágják, így mindenki egyetlen bütykösön lóg. Ez arra kényszeríti Petert, hogy drámai módon elvágja a kötelet, ami megöli az apját. Miközben letörlöd a könnyeidet (a nevetéstől), arra gondolsz, hogy ez nem így működik. Semmi sem működik így a hegymászásban...
#6

akció | kaland | thriller

Gabriel „Gabe” Walker (Sylvester Stallone) gyakorlott sziklamászó és életmentő, aki menyasszonyával éli békés életét. Minden egy csapásra megváltozik, amikor egyik barátja... több»

A Cliffhanger magasra tette a mesterkélt abszurditás mércéjét. Ennek a fiktív akciófilmnek a szereplőit például gyakran mutatják szabadon szökdécselve, miközben béklyókat és teljes mászófelszerelést viselnek. A film legnagyobb ajándéka a hegymászóknak azonban a csavarpisztoly koncepciója, amely a ravasz egyszerű meghúzásával egy csavart és egy akasztót lő a sziklába. A Cliffhanger kulisszái mögé lesve azonban törvényes hitelességre bukkanhatunk: John Long hegymászó író ihlette a koncepciót, és nem más, mint Wolfgang Güllich, a világ akkori talán legjobb hegymászója volt Sylvester Stallone kaszkadőrdublőre. (Stallone állítólag bevallotta, hogy tériszonya volt.) Aztán miután Güllich 1992-ben autóbalesetben meghalt, Ron Kauk ugrott be, hogy befejezze a film kaszkadőrmutatványait.
#5

dokumentum | dráma | kaland | sportfilm

Simon Nicholas Aaron és Joe Brendan Mackey megkísérli megmászni a már sokak által sikertelenül legyőzni próbált közel 7000 méter magas Siula Grande-t. A küzdelmes út sikerrel... több»

A Joe Simpson által írt Touching the Void talán a legjobb hegymászókönyv, amit valaha írtak, mivel a benne leírt események hihetetlenek. 1985-ben katasztrófa történt, miközben Simpson és hegymászótársa, Simon Yates leereszkedett a perui Siula Grande 20 814 láb magas csúcsáról. Miután Simpson lezuhant egy szikláról és eltörte a lábát, Yates azzal a szörnyű döntéssel szembesült, hogy el kell vágnia a kötelet, tudván, hogy Simpson belehal, de máskülönben mindketten meghalnak. Yates gyötrődött, de végül megtette, amit meg kellett tennie, hogy megmentse magát. Meglepő módon Simpson megcsonkult, de nem halt meg a hasadékba zuhanás következtében. Két törött lábbal valóban kimászott belőle és lekászálódott a hegyről - de alig maradt életben. A film figyelemre méltó hűséggel és olyan minőségű filmkészítéssel tiszteleg a könyv előtt, amelyhez foghatót sem azelőtt, sem azóta nem láthattunk hegymászófilmben.
#4

dokumentum | sportfilm

Disney+

Alex Honnold a világ első sziklamászója, aki kötél nélkül megmászta az El Capitant. Ez az ezer méteres függőleges sziklafal, biztosítással is rendkívül veszélyes, ezért a... több»

Nem hagyhatjuk ki természetesen a Free Solót - ez az egyetlen hegymászófilm, amely Oscar-díjat nyert. A film Alex Honnold első szabad szólójának teljesítését boncolgatja az El Capitánon, amiért egy évtizeden át dolgozott, építette a képességeit, az önbizalmát és azt a hátborzongató képességét, hogy kikapcsolja az agy azon részét, amelynek nagyon-nagyon félnie kellene. Honnold teljesítményét nemcsak minden idők legnagyobb mászásának tartják, hanem talán a világ legnagyobb sportteljesítményének is. Az a fantasztikus felvétel, amit Chin és csapata készített, ahogy Honnold kötél nélkül, 3000 láb magasan, Amerika legnagyobb monolitján kemény, ijesztő mozdulatokat hajt végre, egyszerűen látványos, tenyérbemászó, adrenalin-indukáló képi anyag. A Free Solo a mászófelvételeken túl komolyan megpróbál választ adni arra a kérdésre, hogy a hegymászók miért kockáztatnak mindent egy ilyen megfoghatatlan jutalomért; kiderül, hogy ezt a választ nem igazán lehet szavakba önteni, még magának Honnoldnak sem, hanem közvetlenül és zsigerből kell megtapasztalni, a szíveddel együtt, ahogy a lábad alatt a kitettség légies hullámzása megdobogtatja a szívedet. A Free Solo segít a nézőknek megtapasztalni, milyen is ez. Éppen ezért ez minden, aminek egy hegymászófilmnek lennie kell.  
#3

80 Sherpa  (2015)

(1)

dokumentum

A Sherpa című dokumentumfilm az Everest igazi ismerőinek történetével foglalkozik. A hegyi vezetők között ma már komoly harc folyik; sokan a jobb megélhetésért vállalják a... több»

A Mount Everest volt a színhelye a 2015-ben bemutatott két nagyszabású filmnek. A Jake Gyllenhaal, Josh Brolin és Keira Knightley főszereplésével készült Everest a hírhedt 1996-os tragédia dramatizálása, amelyet Jon Krakauer ikonikus könyvében, az Into Thin Airben dokumentált. A másik, ebben az évben megjelent Everest-film, a Sherpa azonban jobban ábrázolja a hegyen uralkodó feszültségeket és veszélyeket napjainkban. A 2013-as "Everest-verekedés" után, amely egy sajnálatos összecsapás után tört ki egy serpa kötélrögzítő csapat és három európai hotshots, köztük a néhai Ueli Steck között, Jennifer Peedom, a Sherpa rendezője 2014-ben azzal az ötlettel ment fel a csúcsra, hogy dokumentumfilmet készít az őslakos hordárokról. Abban az évben 16 serpa halt meg egy lavinában, miközben kötelek és létrák rögzítésén dolgoztak a veszélyes Khumbu-jégesésen. Az így készült film gazdag szövésű, és egy olyan embercsoportot állít a középpontba, akik túl gyakran maradtak ki a reflektorfényből a világ legmagasabb hegyén. Ha csak egy dolgot nézel meg az Everestről, akkor ezt.
#2

dokumentum

Netflix

Nimsdai Purja egy rettenthetetlen nepáli hegymászó, aki egy látszólag lehetetlen küldetésre indul - megmássza a világ 8000 méter feletti csúcsait hét hónap leforgása alatt. több»

Rendező: Torquil Jones
A 14 Peaks című film az évszázad egyik leglenyűgözőbb hegymászó teljesítményéről szól: Nirmal Purja megmászta a világ mind a 14 8000 méteres csúcsát mindössze hét hónap alatt. A korábbi rekord hét év volt. Purja egy teljesen lebilincselő karakter: karizmatikus, magabiztos (néha még pimasz is), és nagyon veszélyes küldetése iránt hevesen elkötelezett. A dokumentumfilm gyönyörűen van fényképezve, és kiváló minőségű himalájai felvételeket mutat be, de a Purja hatalmas ambíciója és a kockázatvállalási hajlandósága, valamint beteg édesanyja halála közötti ellentétben rejlő gyengéd emberség az, ami a filmet kiemeli.
#1

87 Progression  (2009)

dokumentum | kaland | sportfilm

A hegymászás fejlődésében minden áttörés mögött ott van a kétségek és az elszántság, a kudarcok ellenére tanúsított kitartás igaz története. A szikláktól a nagy... több»

Amikor a Progression című játékfilm a századvégen megjelent, a hegymászás a nagy változás küszöbén állt. Az országon végigsöprő vírusos média-bonanzák, mint például a Dawn Wall első szabad mászása körül kialakult, a mászás olimpiai debütálásán át a mászótermi forradalomig, ott voltak a láthatáron. Ez a film, amely egy sor hegymászóról szól, akik a sportágat a következő szintre emelték, utólag különösen vizionáriusnak tűnik. A Progressionban láthatjuk például először Tommy Caldwell elképzelését a Dawn Wallról, valamint Kevin Jorgeson nagy médiadebütálását boulderesként; az, hogy ők ketten végül összeálltak, hogy megküzdjenek a Dawn Wallnal, talán egy kicsit ennek a filmnek is köszönhető. A Chris Sharma által készített felvételekkel, amelyeken a világ első 5.15b-jét küldi, és a fiatal Adam Ondra ígéreteivel, hogy egy nap majd átveszi ezt a fáklyát, a Progression minden tekintetben megfelel a nevének.