Újra a mozikban a kultikus anime, a Ghost in the Shell

Októbertől havonta egy-egy alkalommal kultikus anime filmeket vetítenek a 15. kerületi Pólus Mozi nagytermében, ahol 120m2-es mozivásznon, japán nyelven, magyar felirattal láthatók e rendkívül erős vizualitású műfaj kiemelkedő alkotásai. A sorozat október 16-án az 1995-ben készült Ghost in the Shell vetítésével indul.

A Pólus Mozi filmtörténeti klasszikusokat felvonultató Filmklubja a filmrajongók körében már jól ismert rendhagyó vetítéseiről. Ezek során gyakran olyan filmeket is műsorra tűznek, amiket hazánkban soha vagy csak évtizedekkel korábban láthatott a nagyérdemű mozivásznon. 2018. októberében útjára indul az Anime Filmklub, három olyan klasszikussal, amelyeket kritikusok és rajongók egyöntetűen az animációs műfaj legnagyobb hatású művei közé sorolnak.

A sorozat első vetítése az 1995-ben készült Páncélba zárt szellem lesz október 16-án. A legendás cyberpunk anime „alapmű” története egy technológiailag magasan fejlett jövőben játszódik, főszereplője a kiborg Kuszanagi Motoko, a 9-es Csoport nevű rendvédelmi szerv őrmestere, aki csapatával egy rejtélyes, Bábjátékosnak hívott hackert üldöz. Ahogy a nyomozás során egyre több bizonyítékot és gyanúsítottat talál, úgy fedezi fel politikai összeesküvések sorozatát, Bábjátékos valódi azonosságát - és saját maga céljait. Az igazi kultuszfilmmé vált anime a popkultúra megkerülhetetlen részévé vált, később számtalan művészt, hollywoodi alkotót és filmet inspirált. Átfogó filozófiai témái közt a főszereplőn keresztül fontos szerepet kap az önazonosság kérdése is egy olyan világban, ahol szinte már lehetetlen megkülönböztetni a gépeket és embereket. Mamoru Oshi 1995-ös sci-fi animációján mit sem fogott az idő: mondanivalója örök, fantasztikus látványvilága pedig a bemutatója eltelt több mint 20 év ellenére is frissnek hat. A filmet digitálisan felújított képpel, japán nyelven, magyar felirattal vetítik. 

akció | animáció | dráma | krimi | misztikus | sci-fi | thriller

Egy kiborg rendőrnő és partnere egy titokzatos és páratlan képességű hackerre vadásznak, akit Bábosnak hívnak. Mamoru Oshii, az anime rendezője hűségesen követte az... több»

A Pólus Mozi Anime Filmklub további két idei vetítésén a Hayao Miyazaki vezette legendás Studio Ghibli két díjnyertes alkotása kerül műsorra. November 13-án a a 2001-ben készült Chihiro szellemországban kerül vászonra, amely a Legjobb animációs film Oscar-díját és a Berlinale Arany Medve díját is elnyerte és a japán filmgyártás történetének világszerte legtöbb bevételt hozó alkotásává vált. Hayao Miyazaki ismét utánozhatatlanul mesél: miközben szemtanúi lehetünk annak, miként válik felnőtté egy elkényeztetett kislány, ízelítőt kaphatunk az animék mesterének kimeríthetetlen fantáziájából is.

animáció | családi | fantasy | kaland | misztikus

Chihiro egy tízéves akaratos kislány, aki csalódottan fogadja, hogy szüleivel másik városba kell költöznie. Az utazás során eltévednek, és rátalálnak egy sötét alagútra,... több»

Az Anime Filmklub programjában szereplő másik Studio Ghibli-klasszikus a Totoro - A varázserdő titka lesz december 11-én, amely most először látható mozivásznon Magyarországon. Miyazaki 1988-as alkotása a maga furábbnál furább lényekkel benépesített világával és szeretetre méltó címszereplőjével méltán vált műfajának egyik legkedveltebb alkotásává. A film a bemutatása évében elnyerte a rangos japán Animage magazin 1979 óta minden évben kiosztott Anime Grand Prix nagydíját, emellett több nemzetközi fesztiváldíjjal is elismerték.

animáció | családi | fantasy

Kusukabe úr és lányai, Satsuki és Mei új vidékre költöznek. Az hely kezdetben mindenki számára szokatlan, hiszen sokban különbözik attól, mint amit megszoktak. E csodás tájon... több»