Játssz egy iPad-ért! · Keressük a nap véleményíróját! Nyerj mozijegyet minden nap! · Fórum (új!) Login  
Filmadatlap
 
26
Szereplők
16
Vélemények
16
Képek
1
Videók
 
ArpiHajdu és Réci   2017. 11. 14.

A Totoro egy nagyon cuki, ugyanakkor egy remek kis animációs alkotás, miközben nagyszerűen bizonyítja, hogy egy szellemnek nem kell feltétlenül gonosznak lennie, ha már szerepel egy történetben. A Nauszikaa és a Porco Rosso után továbbra is ismerkedek a Miyazaki filmművészetével, s azt kell mondjam, hogy továbbra is lenyűgözőnek tartom, ahogyan a rendező elmeséli ezeket a történeteket. Azt szokták mondani, hogy a Porco Rosso a leginkább felnőtteknek szóló Miyazaki-mese, nos ezek alapján azt kell mondjam, hogy a Totoro a leginkább gyerekeknek szóló meséje a japán direktornak. Ugyanakkor talán az sem véletlen, hogy a film címszereplője lett a Ghibli Studio emblémája, illetve világszerte az egyik legismertebb japán rajzfilmkarakter is. A történetben pedig valóban szabadjára van engedve a meseszerűség: egy család (apuka, két kislány és egy anya, aki kórházban van), új otthonba költözik, s ott megannyi fura dolog történik, elsősorban a fiatalokkal. Felfedezik Totorót, akit lehetetlen nem szeretni, s megindul ez a különleges kapcsolat közte és a lányok (Satsuki és Mei) között megannyi érdekes eseménnyel és persze a cicabusszal. Egyetlen negatívumként talán azt említeném (bár ez lehet, hogy csak a szinkronnak köszönhető), de Meinek sikerült olyan sipákoló hangot kölcsönözni, hogy egy pont után már idegesítő volt. De ez legyen a legnagyobb gondom, miközben egy szépen kivitelezett és aranyos történetet kap a néző. Megkockáztatom, hogy annak, aki még nem látott Miyazaki-filmet vagy animét, annak érdemes a Totoróval kezdeni, hiszen e filmművészet különlegessége és szellemisége érződik a filmen, s ezt az élményt kár lenne kihagyni.

 
Deku   2017. 12. 24.

Ettől a filmtől nem vártam kevesebbet mint amit itt végül nyújtani tudott. A karakterek igen erős jellemeket kaptak és végig tudta tartani az érdeklődési szintemet is ami külön jó pont volt neki.


 
Lamboh   2017. 10. 17.

Az egyik legaranyosabb és egyben legfurább Ghibli filmnek tartom. Jó néhány teória született már - néhány egészen szürreális - a film történetével kapcsolatban, de talán jobb ha az ember inkább csak nézi, és élvezi, ahelyett, hogy próbál mindenfélét belemagyarázni.

 
irongozu   2016. 04. 15.

Egy olyan film ez, ami úgy tud mese maradni, hogy hiányzik belőle a végletesen jó vagy rossz jellemek, motiválóerő, nincsenek benne elnyomó szülők, legyőzendő akadályok. Könnyed, mégis komoly, érdekfeszítő, mégsem tolakodó. Mondanivalója a kellő helyre van beszúrva a csodás történetbe. Nekem is az egyik kedvencem.

 
Kis Anna Kinga   2018. 07. 23.

A film egy csoda, a fő zenei motívum meg fülbemászó, nem megy ki a fejedből. A kisfiam imádja, én is imádom. És igen, Mijazakiban* meg azt imádom, ahogy át tudja adni a Sintó szellemét könnyedén az alkotásaiban. Meg a környezet tiszteletét, sőt imádatát. Ellenben azokat akik úton-útfélen erőltetik a japán nevek angolos átírását, azokat ütném mint répát. Vannak a nyelvünknek szabályai ugye, a magyar átirat sokkal értelmesebb, arról nem beszélve, hogy ők is a családnevet írják előre, mint mi ... az angol átiratban meg pont nem.

 

A filmben megjelenik a macskabusz, amely a japán hiedelem egyik alapja, miszerint az öreg macskák alakváltó képességre tesznek szert.

(ArpiHajdu és Réci )
 

A Totoro szerepel a Studio Ghibli logójában.

(ps )
 

A troll japán megfelelője to-ro-ru, innen származik Totoro neve.

(ps )


  Előzetes A film adatlapja
Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez. Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk, és módosíthatóak a beállítások.