A komédia nagyjai, akiket túl korán veszített el a világ

Ahogy Mel Brooks  Világtörténelem - 1. rész című filmje megmutatta, a komédiának nincs korhatára. Brooks - a film készültekor - még mindig olyan gonoszul vicces és figyelmes, mint sok más, feleidős vagy akár még fiatalabb komikus. És nem volt egyedül a vígjátékok idősebb arcaként!

Az 55 éves és idősebb komikusok listája, akik továbbra is frissek, relevánsak és viccesek, hosszú és sztárokkal teli, Chris Rocktól John Cleese-en át, Lily Tomlinig.

Sajnos sok olyan kiváló komikus is van, aki túl korán hunyt el, hihetetlen munkásságot hagyva maga után. Ugyanakkor a be nem érett nagyság keserédes fájdalma is jellemzi életüket, munkásságukat.

Betegség, mentális problémák és kábítószerrel való visszaélés csak néhány azok közül, amelyek e nagyszerű tehetségek tragikus vesztét okozták.

Az alábbiakban néhány túl fiatalon elhunyt észak-amerikai humoristáról, komédiásról emlékezünk meg - a legjobbak közt voltak!

A fanyar és éleslátó komikus, aki a vallásról, a társadalmi igazságtalanságról és az UFO-k létezéséről is tudott beszélni, egyformán szenvedélyesen és sötét humorral. Bill Hicksnek elkötelezett hívei voltak a rajongók és a komikusok körében is, akiknek száma 1994-ben bekövetkezett korai halála óta csak nőtt. A Texas Outlaw Comics, a texasi Houstonban (Texas) működő Comedy Workshopban működő stand-uposok csoportjának tagja, Hicks olyan előadással alapozta meg hírnevét, amely az amerikai társadalomba belopózó igazságtalanságokat - vallási képmutatást, egyoldalú médiafelületeket - boncolgatta, miközben szívből támogatta a filozófia, a kémiai kutatás és az összeesküvés-elméletek által kialakított alternatív valóságokat. Hicks két komédiaalbumot adott ki (az 1990-es Dangerous-t és az 1992-es Relentless-t), mielőtt 1993-ban hasnyálmirigyrákot diagnosztizáltak nála. A kezelés ideje alatt folytatta a turnézást és a lemezfelvételeket, míg 1994 elején visszavonult a turnézástól. Hicks visszatért a szülei házába, az Arkansas állambeli Little Rockba, és ott halt meg 32 éves korában 1994. február 26-án. Hagyatékát számos posztumusz albumkiadás, leveleinek nyomtatott kiadása, valamint a 2010-es dokumentumfilm, az American: Bill Hicks története című film élteti tovább.
A kamera előtt és mögött is kiemelkedő tehetség, Kevin Barnett népszerű stand-up előadó volt, valamint több televíziós sorozat keresett írója és producere. Barnett a New York-i komédiaklubok színpadán kezdte pályafutását, ami a CollegeHumor Originals című rövidfilmekben való szerepléshez és első nagyjátékfilmes szerepéhez vezetett Mike Birbiglia Sleepwalk With Me című filmjében. A 2011-es montreali Just For Laughs Comedy Fesztiválon való áttörő fellépését további színészi szerepek követték, leginkább Chris Rock Top Five-jában és az MTV Guy Code-jában, valamint írói és produceri munkák a Broad City, The Eric Andre Show és The Carmichael Show számára. 2018-ban összeállt Lil Rel Howery és Josh Rabinowitz komikus társaival, hogy együtt alkossák meg és készítsék el a Rel című sitcomot Howery számára. Egy évvel később a 32 éves Barnett hirtelen meghalt, miközben Mexikóban nyaralt. A boncolás kiderítette, hogy a 2019. január 22-én bekövetkezett halál oka nem traumás vérzés volt, amit hasnyálmirigy-gyulladás.
#8
Jak Knight

Jak Knight

szül. 1994. - elhunyt 2022. 07. 14.
Jak Knight humorista, színész, forgatókönyvíró leginkább a Peacock Bust Down című vígjátéksorozatának társalkotójaként és főszereplőjeként volt ismert, míg a Netflix Hormonokkal túlfűtve című nagysikerű animációs sorozatában középiskolás DeVont szinkronizálta. Knight öt évadon keresztül volt a sorozat írója. Knight a... több»
A Comedy Central és a TimeOut Los Angeles által is figyelemre méltó komikusnak nevezett Jak Knight olyan kiváló humoristák "előzenekaraként" aratott sikert, mint Hannibal Burress és Dave Chappelle, mielőtt televíziós és filmes író, producer és színész lett volna. Knight a stand-up körökön kívül talán leginkább a Big Mouth című sorozat DeVonjának hangjaként vált ismertté, amely sorozatnak írója és producere is volt. 2019-ben és 2020-ban a seattle-i születésű író a Black-ish című sorozathoz is írt, 2022-ben pedig a Writers Guild of America díját érdemelte ki a Pause With Sam Jay című HBO-beszélgetősorozat megírásáért, aminek társproducere is volt. Ugyanebben az évben Knight csatlakozott Jayhez és Chris Reddhez a Peacock Bust Down című vígjátékában, amelynek létrehozásában ő is közreműködött. A játékfilmes munkák felé is nyitott, leginkább a First Time Female Director című vígjátékban, amelyet komikus kollégája, Chelsea Peretti írt és rendezett. 2022. július 14-én a 28 éves Knightot halálos lőtt sebbel találták meg egy padkán a kaliforniai Los Angelesben; a Los Angeles megyei halottkém később öngyilkosságnak minősítette a halálát.  
#7
Sam Kinison

Sam Kinison

szül. 1953. 12. 08. - elhunyt 1992. 04. 10.
Yakima, Washington, Egyesült Államok
Sam Kinison 1953. december 8-án született a Washington államban található Yakimában, az Egyesült Államokban. Marie Florence Morrow és Samuel Earl Kinison gyermekeként látta meg a napvilágot. Hároméves volt, amikor családjával az Illinois állambeli East Peoriába költöztek. Két öccse van, Richard és Bill. Tizenegy éves korában a... több»
Egy prédikátor fiaként Sam Kinison tűzzel-vassal hadakozó prédikátorként kezdte pályafutását, de a nyolcvanas években stand-up komikusként talált sikeresebb kiutat. Pályafutását a Texas Outlaw Comics tagjaként kezdte, egy houstoni csoportban, amelyhez Bill Hicks is tartozott, mielőtt Los Angelesbe költözött. Ott a kíméletlen előadásmódja, amelyben a szexhez és a valláshoz hasonló, égető témákról szóló vicceket fülsértő sikolyokkal szakította meg, felkeltette Rodney Dangerfield figyelmét, aki 1985-ben egy komédia különkiadásban szerepeltette őt. Egy sor komédiaalbum, köztük az 1988-as "Have You Seen Me Lately?" a fiatal közönség és a rock and roll típusok körében népszerű előadássá tette Kinisont, és még egy Grammy-jelölt kislemezt is készített a "Wild Thing" feldolgozásával. Kinison hírnevét a drog- és alkoholfüggőség mérsékelte, ami felborította az MTV-vel, az HBO-val és lemezkiadójával, a Warner Bros-szal való üzleti kapcsolatokat, valamint filmszerződéseket és komédiás lehetőségeket. Azt vallotta, hogy 1992-ben rendbe tette magán- és szakmai életét, és egy maroknyi új projekten dolgozott, amikor április 10-én a kaliforniai Needles közelében egy kisteherautó elütötte az autóját az autópályán. A 38 éves Kinison, aki a nevadai Laughlinban tartott egy előadásra, a baleset után pillanatokkal belehalt belső sérüléseibe.
#6
Gilda Radner

Gilda Radner

szül. 1946. 06. 28. - elhunyt 1989. 05. 20.
Detroit, Michigan, Amerikai Egyesült Államok
Gilda Susan Radner (1946. június 28. - 1989. május 20.) amerikai komikus, színésznő és az NBC Saturday Night Live (SNL) műsorának egyik állandó szereplője volt. Detroitban, Michiganben született . Édesanyja Henrietta jogi titkárnő, édesapja Herman Radner üzletember volt. Anyai ágon Radner másodunokatestvére volt Steve Ballmer... több»
Gilda Radner, aki John Belushival egy időben a Saturday Night Live Not Ready For Prime Time Players tagja volt, olyan excentrikus karakterekkel nyerte el a közönség tetszését, mint a mélyen tájékozatlan szerkesztő Emily Litella, a tanácsadási szakértő Roseanne Roseannadanna, valamint többek között Barbara Walters, Patti Smith és Lucille Ball borotvaéles paródiáival. Radner három Emmy-díj jelölést, köztük egy győzelmet is szerzett, mielőtt 1980-ban távozott az SNL-ből. Szólókarrierbe kezdett, amelynek része volt egy sikeres Broadway-sorozat is, a Gilda Radner: Live From New York című egyszemélyes műsorával, valamint olyan szerényebb bevételt hozó filmes munkákkal, mint a Hanky Panky és a The Woman in Red. Az utóbbi két filmben Radner Gene Wilderrel alkotott egy párt, aki 1984-ben lett a második férje. Két évvel később IV. stádiumú petefészekrákot diagnosztizáltak nála, és intenzív kezelésnek vetette alá magát, amelyet önéletrajzában, az "It's Always Something" című könyvében részletezett. Rákja 1988-ig remisszióba ment, Radner pedig 1989. május 20-án, 42 éves korában halt bele a betegségbe. Öröksége előtt Wilder azzal tisztelgett, hogy a Los Angeles-i Cedars-Sinai Orvosi Központban megalapította a Gilda Radner Rákprogramot, és társalapítója volt a Gilda's Club támogató csoportoknak, sok más tiszteletadás mellett.
#5
Bernie Mac

Bernie Mac

szül. 1957. 10. 05. - elhunyt 2008. 08. 09.
Chicago - Illinois - Amerikai Egyesült Államok
Bernard Jeffrey McCollough 1957-ben született Chicagoban. Chicago legkeményebb városrészében nőtt fel nagy családban, ami jellemző eleme a komikusi karrierjének. A Regal Theaterben dolgozott és a chicagói parkokban lépett fel fiatalkorában, hivatásos komikussá 1977-ben vált. A 80-as években nem tett szert nagy ismertségre, 1992-ben... több»
Bernie Mac, a saját életét komédiaaranyra váltó tehetséggel rendelkező, félelmetes figura, szülővárosában, Chicagóban (Illinois) a klubok színpadán csiszolta mesterségét, mielőtt 1990-ben a Miller Lite Comedy Search versenyen elért győzelmével országos hírnévre tett szert. Mac tovább öregbítette hírnevét egy 1992-es szerepléssel a Def Comedy Jamben, ahol félelmet nem ismerő előadásával megszelídítette a hangoskodó közönséget. Kisebb szerepek olyan játékfilmekben, mint a Friday és az Life megelőzték a Steve Harvey-val, D.L. Hughley-val és Cedric the Entertainerrel közös Original Kings of Comedy egyikeként való szereplését, amelyet Spike Lee azonos című koncertfilmje rögzített. A turné és a film sikere további jelentős filmes és televíziós munkákhoz vezetett Mac számára, többek között az Ocean's Eleven trilógiához, a Bad Santa-hoz, a Charlie Angyalaihoz, valamint saját sorozata, a The Bernie Mac Show-hoz, amely ismét az életét dolgozta fel fanyar humorával. A sorozat négy évada alatt Emmy-díjat, Peabody-díjat és Humanitas-díjat nyert a Foxon; Mac a Mr. 3000, a Guess Who és a Soul Men Samuel L. Jackson főszereplője is volt. De egy régóta fennálló egészségügyi probléma azzal fenyegetett, hogy felborítja az életét a hírneve csúcsán; Macnek szarkoidózisa volt, egy olyan betegség, amely a tüdő szöveteinek gyulladását okozta. 2008-ban egy chicagói kórházba került, és három hetet töltött az intenzív osztályon; ugyanazon év július 19-én, 50 éves korában, tüdőgyulladás szövődményeibe halt bele.
#4
Andy Kaufman

Andy Kaufman

szül. 1949. 01. 17. - elhunyt 1984. 05. 16.
New York, New York, Egyesült Államok
Andy Kaufman New York City-ben született 1949. január 17-én Andrew Geoffrey Kaufman néven. Anyja, Janice Bernstein háziasszony, egykori modell, apja, Stanley Robert Kaufman ékszerkereskedő. Két testvére van, Michael és Carol. Great Neckben nőtt fel. 9 éves születésnapját követően kezdett fellépni, majd az írást is kipróbálta. A... több»
Andy Kaufman kevésbé volt hagyományos viccmesélő komikus, mint inkább olyan előadóművész, aki játékosan abszurd viselkedéssel és alig kontrollált érzelmi és fizikai "rohamokkal" az 1980-as években az amerikai komédia egyedülálló alakja volt. Munkássága a komédia legszélsőségesebb kreatív határait képviseli. Kaufman 1970-es évekbeli klubműsora, amely akcentusos Foreign Man személyiségének szándékosan rossz vicceit és Elvis Presley teljes erejéből történő imitációját tartalmazta, hozzájárult ahhoz, hogy elnyerje Latka Gravas szerepét - aki édesen zavarba ejtő volt a Foreign Man személyiségével - a Taxiban, valamint figyelemfelkeltő szerepléseket a Fridays-ben és a Saturday Night Live-ban. Kaufman hajlandósága, hogy teljesen alámerüljön a karakterekbe, időnként kaotikus eredményeket hozott: Tony Clifton, a kellemetlen lounge-énekes karaktere zavart keltett azzal, hogy megpróbálta felborítani Kaufman karrierjét, és a birkózóként való szereplése, amelyet gyakran nőkkel vívott meg, a profi birkózók és a közönség tiltakozását egyaránt kiváltotta. 1983-ban Kaufmannál nagysejtes tüdőrákot diagnosztizáltak, amelyet hagyományos és holisztikus módszerekkel egyaránt próbált kezelni. A betegségben 1984. május 16-án, 35 éves korában halt meg, ami évtizedekig tartó (és máig élő) pletykákat szült arról, hogy Kaufman halála egy újabb jól kitalált tréfa volt.
#3
Chris Farley

Chris Farley

szül. 1964. 02. 15. - elhunyt 1997. 12. 18.
Madison, Wisconsin, Amerikai Egyesült Államok
Christopher Crosby Farley 1964. február 15-én született a wisconsini Madisonban. Édesapja egy olajtársaság tulajdonos-igazgatója volt, míg édesanyja háztartásbeliként gondoskodott a családról. Négy testvére van: Tom Jr., Kevin, John, és Barbara. Katolikus neveltetése révén egyházi iskolákban tanult. A Marquette University falain... több»
Az 1990-ben a Saturday Night Live újoncainak Adam Sandler, Chris Rock és David Spade is tagja volt, Chris Farley a közönség kedvencévé vált az olyan karakterek miatt, mint a motivációs szónok Matt Foley, aki a fiús lelkesedés és a puszta hangerő keverékével ellensúlyozta kirívó gyarlóságait. Farley számos karakterét először az Illinois állambeli Chicagóban működő Second City improvizációs társulat tagjaként adta elő, és magával hozta őket az "SNL"-ben töltött öt éve alatt. Hamarosan játékfilmekbe is belevágott. Miután 1995-ben elbocsátották az NBC szkeccs/varietés sorozatából, igazi sztárrá vált; ő és Spade a Tommy Boy és a Black Sheep című vígjátékokkal, és Farley egyéb, gyermeki, balesetveszélyes karakterei köré épülő vígjátékokkal váltak valószínűtlen kasszasiker receptté. Farley a Second City és az "SNL" időszakában alkohol- és drogproblémákkal küzdött, ami megviselte vulkanikus komikus energiáját és általános egészségi állapotát. Miközben a Shrek címszereplőjének hangját vette fel, a 33 éves Farley-t 1997. december 18-án holtan találták chicagói lakásában. A halál okaként kokain és morfium túladagolását, valamint előrehaladott érelmeszesedést (artériaszűkület) jelöltek meg.  
#2
John Belushi

John Belushi

szül. 1949. 01. 24. - elhunyt 1982. 03. 05.
Chicago, Illinois, Amerikai Egyesült Államok
John Belushi albán bevándorlók gyermekeként született Chicagóban, de Wheatonben nőtt fel. Öccse az ismert színész, James Belushi. Fiatalon versenyszintet focizott, és edző szeretett volna lenni, azonban mégis a színészet mellett döntött. Elsősorban színpadi komikusként vált ismertté, népszerűségét a Saturday Night Live című... több»
John Belushi a híres Second City improvizációs társulat öregdiákja volt, amely az elmúlt fél évszázad leghíresebb komikusait adta a világnak, és a Saturday Night Live eredeti "Not Ready for Primetime Players" csapatának tagjaként robbant be a köztudatba. Belushi legismertebb karakterei - a lassan forrongó Fubata szamuráj, a Blues Brothers természetfeletti lelkületű Elwood Bluesa, valamint a Weekend Update munkatársa, aki dührohamot kapott - olyan alig kontrollált energiával és karizmával rendelkeztek, amelyet a közönség ellenállhatatlannak talált. A sorozatban elért népszerűsége rövid időre filmsztárrá tette az Animal House című filmben, amelyben a leganarchikusabb testvér szerepét játszotta egy slampos diákszövetségi házban, valamint a The Blues Brothers című filmben, amely Dan Aykroyddal együtt egy túlzásba vitt kalandot nyújtott neki a filmvásznon. De mint sok komikusnak, neki is nehéz volt átültetnie az egyik médiumban elért sikereit a másikba, és a legtöbb játékfilmes próbálkozása kudarcot vallott. Belushi kábítószer-problémákkal is küzdött, amelyek végül 1982-ben véget vetettek az életének. A 33 éves színészt és komikust 1982. március 5-én találták holtan a Los Angeles-i Chateau Marmont hotelben, kokain és heroin kombinált túladagolása miatt.
A stand-up comedy történetének igazi úttörője, Lenny Bruce az elfogadható humor és a jó ízlés határait feszegette az anyagával, utat nyitva a komikusok generációinak, hogy szabadon beszélhessenek az emberi lét minden aspektusáról a színpadon. Bruce szabadon beszélt a szexualitásról, a faji hovatartozásról, a szervezett vallásról és a politikáról olyan nyelvezettel, amely a mai mércével mérve nagyrészt szelíd, de az 1950-es és 1960-as években vulgárisnak, sötétnek, sőt betegnek számított, amikor a szavak és gondolatok miatt valaki elítélést, betiltást, sőt, obszcenitásért akár börtönbüntetést is kaphatott. Bruce jogi csatározásai végül megelőzték az okos szójátékát, mint fellépésének elsődleges fókuszát, és karrierjét hosszas szónoklatokkal és panaszokkal koronázta meg a különböző igazságtalanságok ellen, amelyeket elszenvedett. Bruce tiltott drogokkal való kapcsolata végül a heroin, metamfetamin és más opioidok bénító függőségébe torkollott. A kábítószerrel való küzdelmét súlyosbították személyes és szakmai problémái. Bruce 1966. augusztus 3-án, 40 éves korában, otthonában halt meg metamfetamin-túladagolásban. George Pataki, New York kormányzója 2003-ban posztumusz kegyelmet adott neki az 1964-ben obszcenitás vádjában hozott ítéletért.