A vagina mint AK47-es gépfegyver: Jane Fonda súlyos képmutatásra hívta fel a figyelmet

Jane Fonda a "vaginák AK47-esként való újradefiniálását" szorgalmazza a Roe v. Wade-ügy megdöntése után: "Így mentesülnének a kormányzati korlátozásoktól azok, akiknek fontos az 'élet szentsége'." Jane Fonda rámutatott a jogi érvelés képmutatására.

Az Oscar-díjas színésznő június 28-án, napokkal azután, hogy a Roe kontra Wade ügyet a Legfelsőbb Bíróság hatályon kívül helyezte, a közösségi médiában reagált: "Ha egy vállalatot személyként lehet definiálni, miért ne lehetne a vaginákat AK47-esnek definiálni" - tweetelte Fonda - "Így mentesülnének a kormányzati korlátozásoktól azok, akik törődnek az "élet szentségével."

A múlt héten a SCOTUS elutasította New York állam azon törvényét, amely előírta, hogy az egyéneknek "megfelelő okot" kell felmutatniuk ahhoz, hogy engedélyt kapjanak a fegyver viselésére az otthonukon kívül. A bírák úgy döntöttek, hogy a törvény sérti a fegyvertartáshoz való második alkotmánymódosítást. Másnap a Legfelsőbb Bíróság megsemmisítette az 1973-as Roe kontra Wade ítéletet, amely szövetségi szinten garantálta a nők reproduktív egészséghez való hozzáférésének védelmét.

"Roe kezdettől fogva égbekiáltóan téves volt" - írta Samuel Alito bíró a többségi véleményében, ahogyan az korábban kiszivárgott a múlt hónapban. - "Az indoklása rendkívül gyenge volt, és a döntésnek káros következményei voltak. És a Roe és Casey távolról sem hozta el az abortusz kérdésének nemzeti rendezését, hanem inkább felizzította a vitát és elmélyítette a megosztottságot."

A CNN arról számolt be, hogy a vélemény "az elmúlt évtizedek legkövetkezetesebb legfelsőbb bírósági döntése, és át fogja alakítani a nők reproduktív egészségét Amerikában". Az abortuszhoz való jogot a jövőben az államok fogják meghatározni, 21 államban már van olyan törvény vagy alkotmánymódosítás, amely tiltja a terhesség megszakítását. További négy állam várhatóan a lehető leghamarabb betiltja az abortuszt.

A Grace és Frankie sztárja, Fonda is azon több száz hollywoodi személyiség között van, akik elítélik a Legfelsőbb Bíróság döntését. Az Oscar-díjas Rita Moreno azt mondta, hogy "elborzadt" attól, ami Amerika nőire vár, és azt mondta, hogy az emberek "visszamennek majd a sikátorokba" az életveszélyes beavatkozásokért: "Nem tudom elhinni, hogy néhányan megmondják nekünk, mit tegyünk a testünkkel" - mondta a West Side Story sztárja.

Viola Davis azt írta, hogy "kibelezte" a hír. Patricia Arquette pedig azt: "Ez a Legfelsőbb Bíróság egy abszolút katasztrófa. Attól kezdve, hogy jogot ad az embereknek a fegyverviselésre, egészen addig, hogy elveszi a nők autonómiáját a saját testük felett. Nem voltunk reaktívak, láttuk, hogy ez lesz".

Amy Schumer, Maggie Gyllenhaal, Ethan Hawke, Aaron Sorkin, Julianne Moore, Michelle Williams és mások korábban már aláírtak egy nyílt levelet, amelyben támogatták a Geraldine Santoro törvényt, amely legális abortuszhoz való hozzáférést teremtene New York államban.

A Walt Disney Corporation, a Netflix, a Comcast, a Warner Bros. Discovery, a Paramount Pictures, az Amazon, a UTA és a Sony felesküdött arra, hogy a Roe v. Wade ítélet hatályon kívül helyezése közepette megtérítik az alkalmazottak utazási költségeit, ha az államon kívülre utaznak abortuszra.